Nedan samlar jag stamträden, istället för att ha dem utspridda på bloggen. Röda namn är mer eller mindre fria antaganden. (Längre ner på sidan finns det rätt många antaganden som inte är röda, men någonstans i bloggen finns det förklaringar för allt.)
|
Kung Björns barn |
Vi kan ju börja med kung Björn den gamle. Det som är förvirrande är att han blev far i mycket ung och i mycket hög ålder och därmed fick en yngre son som var jämngammal med hans äldste sons barnbarn.
|
Torgils Haraldssons efterkommande |
Ovan Torgils Haraldssons stamträd. På detta bygger jag större delen av
mitt resonemang. Jag gissar att Torgils först var gift med en
Håkansdotter, som blev mor till Håkan den gamle och troligen en Gyda,
som inte förekommer mer, förutom att hon ger namn till nästa generation.
Därefter tror jag att han gifte sig med en Ottarsdotter från Kållandsö,
delvis för att komma över det strategiska Ullersund och byn som jag
tror var Ulleråker. Hennes bror Tole (=Torolv) satte Sigges sten. Här
har vi nu ursprunget till sönerna Ottars och Torolvs namn. Håkan Gamle
blir tillsammans med en Ragnvaldsdotter (för att förklara andra sonens
namn) far till Torgils/Skoglar-Toste och Ragnvald (hirdmannen som
utvandrar till Polotsk). Ottar blir Västergötlands första jarl och
gifter sig med kungadottern Ingeborg Björnsson. Torolv återvänder till
Norge och får på gamla dagar en Torgils. Han är även fosterfar till
drottning Astrid Eriksdotter av Viken.
För att förklara att Sigrid Storråda och Erik Segersäll blir föräldrar till en Holmfrid gissar jag på att Toste var gift med Holmfrid NN, mor till Sigrid. Jag tror också att han hade en yngre son som hette Egil (stormannen som uppfostrade Astrid Olofsdotter) med en Egilsdotter. Ottar Jarl bör ha haft en son som hette Torgils. Det förklarar mycket i senare generationer. Samt vara fosterfar till den berömde Åke Tokesen från Fyn. När han dödades fick Ottars sladdbarn namnet Åke. Förklaring på annat ställe.
I Sigrids generation är hennes bror Ulfs frus namn rödmarkerat. Ulf hade två sonsöner som hette Eilif. Därför bör hans fru ha varit en Eilifsdotter, kanske dotter till den Eilif som dödades av den norske kungens män på Hisingen. Ragnvald Håkanssons söners namn är gissade.
|
Ottar Jarls familj |
Ottar Jarls familj hade från början otroligt bra kontakter till Danmark, främst Fyn. Först tog han sig an Åke Tokesson som fosterbarn, sedan gifte han bort sin dotter Ingeborg (som hade samma namn som sin kungliga moder) med Åkes bror. Ingeborgs bror Björn blev förvaltare hos en norskfödd kung, Stevner, i Wales och fosterfar till dennes dotter. Den i källorna inte nämde äldste sonen Torgils, som måste ha funnits p g a namngivningsreglerna tror jag kan ha fått en dotter i första äktenskapet som blev bortgift med Strut-Harald (Torkel Höge måste ha fått sitt namn någonstans ifrån) och sedan gifte han sig möjligen med Torgunna Vesetesdotter, men hon nämns bara som änka. Jag tror också att Torgils Ottarsson var far till den Åke som rövade bort Erik Segersälls dotter på uppdrag av hennes mamma Sigrid Storråda och gifte sig med henne. Ytterligare en person med det ovanliga namnet Åke dyker upp i historierna och det är en hirdman som blev ihjälslagen av Styrbjörn. Här gissar jag på att det rör sig om en yngre son till Ottar Jarl.
|
Skoglar-Toste Håkansson, Västergötland |
Tostes efterkommande ovan. Här ser man mycket tydligt att Ulf Jarl hade två söner och att den ene var Torgils Sprakalägg, han som blev jarl av Skåne och grundade en ny dynasti. Både Torgils och Ragnvald har gett sina äldsta söner namnet Ulf och de näst äldsta Eilif, som bör ha varit deras morfar. Mycket möjligt var denne Eilif fogden på Hisingen som dödades av den norske kungens män. Att stormannen Egil var en halvbror till Sigrid Storråda tycker jag verkar ganska troligt.
|
Sigrid Storrådas barn |
Sigrid hade barn med två kungar, med Erik Segersäll och Sven Tveskägg. Hon bör enligt namngivningsreglerna ha haft en äldre son Emund, men han måste ha dött ung. En dotter som antingen var något äldre eller yngre än Olof spelar en mycket större roll i den här perioden än man normalt sett vet. Jag kallar henne Ingegerd, men Ingeborg skulle vara lika troligt. Hon blev bortgift av Erik med en kungason i öster, troligen från Edlas trakter/Ingermanland, men Sigrid och hennes släkt hade andra planer och rövade hem henne (utförande person: Åke Torgilsson). Ja, det var ett drama. Läs mer på andra ställen. I vissa fall har jag med Sigrids barnbarn, men det är mest för att göra tydligt det pikanta med att hennes dotterdotter Gyda och dotterson Sven gifte sig med varandra.
|
Rollosläkten, Normandiet |
Ovanstående stamträd är egentligen två stycken. De är delvis byggda på Peter Lawaetz antaganden. Till vänster har vi Ragnvald Jarls/Möre/Orkney stamträd och till höger det östdanska/skånska kungahuset.
Som bekant tvistar norrmän och danskar om varifrån Gångerolf/Rollo av Normandiet kom. Mitt förslag är att han ursprungligen kom från östra Danmark, men blev fosterson till Ragnvald Möre. Tyvärr ser det litet rörigt ut. Under honom till vänster står de äkta Ragnvaldssönerna. Torf-Einar är ju känd, men Björn Ragnvaldsson hittade jag på en fransk sida! Björn från Normandiet skickades i nästa generation till Östdanmark/Skåne för att bli fosterson till kung Gorm (obs! den östdanske) och därmed fosterbror till Gonnor, som giftes bort till Normandiet. Björns bror Torf-Einar blev far till Torfinn Einarsson, och Björn blev far till Torf (där ser man att Torf verkar vara en förkortning av Torfinn och ingenting annat). Torfinn skickade en av sina söner som fosterson till kusinen Torf, vilket förklarar hans namn (på norska Wikipedia förklaras att Lodver = Louis), och när alla hans kvarvarande bröder på Orkney hade tagit livet av varandra kom Lodver tillbaka och tog makten. Se förklaring bl a under fliken 900-tal.
|
Kungsläkten östra Danmark |
Ovan ser vi kung Sigfreds stamträd. Efter honom slogs östra Danmark ihop med den västra delen och hans söner blev istället utnämnda till jarlar. Gissningsvis var han gift med en Tova (som dog i barnsäng när dottern föddes), som mycket väl kan ha kommit från slaviskt område. Deras gemensamma söner ser man till höger och till vänster. Den berömde Strut-Harald var troligen gift med Ingegerd Torgilsdotter från Västergötland (Ottar Jarls sondotter). Strut-Haralds söner är bl a kända från sagan, men även från historisk forskning. Gorm av Skåne ska enligt sagan ha varit gift med Tordis Palnersdotter. Palnertokefamiljen från Fyn hänger som bekant ihop med den svenska Ottarfamiljen. Toke Gormsson var nog den Toke som föll vid Fyris. Efter Tordis var Gorm gissningsvis gift med en dotter ur den förnäma Odinkarsfamiljen, men jag har inte riktigt fått ihop det när exakt de två Odinkar-biskoparna levde och verkade. Sigtryggsdotter betyder att Tokes fru kom från en tidigare kunglig dynasti i Hedeby. Informationen att han var gift med Ragnfrid Sigtryggsdotter har jag bara hittat i samband med Sandbyskatten. Troligen var hon mor till biskop Odinkar d y. Efter Toke Jarls fall gick ämbetet i Skåne till Torgils Sprakalägg. Efter Strut-Haralds död verkar jarlsämbetet också ha gått förlorat för hans familj, och till Palnertoke-familjen från Fyn, som tidigare förlorat sin maktställning där.
|
Sprakalägg |
Sigrid Storrådas klan hade inga problem med kusinäktenskap, men efter den stora skandalen med att hon hade låtit röva bort sin äldsta dotter från den man som kung Erik hade valt och gift bort henne med släktingen Åke, så tog hon det litet lugnare med sin danska kungadotter Estrid Svensdotter. Men hur det nu var, så verkar något inte ha stämt med Estrid. Estrids första man tog en titt på henne och gav sig brådstupat av på pilgrimsfärd till Jerusalem istället. Hennes andre man dog hastigt och lustigt och till sist blev Estrid bortgift med en släkting i alla fall, nämligen med sin mors brors sonson. Tyvärr fick inte Sigrid uppleva denna triumf. När sedan hennes egen son Sven Estridsson försökte gifta sig med Sigrids dotterdotter Gyda Svensdotter satte dock kyrkan ned foten.
Allt fler indicier tyder på existensen av Ulf Jarls (Västergötland) son Torgils, far till Ulf Jarl (Danmark) och farfar till Torgils Ulfsson Jarl (Skåne). Det verkar faktiskt som om Ulf Galiciefararen var son till Torgils Ulfsson och brorson till Kata av Varnhem, för Thorgaut/Thurgot verkar vara en variant av Torgils. Annars har man ofta gissat att han var son till Ulf Jarl, men då skulle namnet Ulf bara var okej om han var född posthumt.
|
Gydorna, Anund Jakob och Sven Estridsson |
Sven Estridsson av Danmark och Gyda Svensdotter av Norge var som barn i huset hos kung Anund Jakob av Sverige. Här lärde de känna varandra. Kanske var det ett kärleksäktenskap. Men när kyrkan upptäckte hur nära släkt de var tvingades de till skilsmässa.
|
Kung Kols familj |
Ingen aning varför Kung Kols fruar står upp och ner - så ser inte originalbilden ut.
Det var Åke Ohlmark som hade hittat en Sverker som han såg som Kung Kol och grundare till sverkerska ätten. Tyvärr vet jag inte mycket mer om hans forskning, men själv har jag hittat otroligt spännande saker, p g a att släktforskare hade lagt in information på internet att Sven Jarls och Holmfrids son hette Sverker. Där letade jag vidare och hittade bl a ett par runstenar från Uppland som bär namn både från Ladejarlarnas och Erik Segersälls ätt. Sven Jarls son hamnade i Sverige vid sin fars död, där Olof Skötkonung såg till att han blev döpt. I hans namn ursprungliga namn Sverker döljs det tabubelagda namnet Erik (Sigrids veto).
Kung Kol, eller Karl som han egentligen hette i dopnamn, blev nästan 90 år gammal. Han bör ha haft en dotter som hette Holmfrid, men hon kan lika gärna ha kallats Helena efter dopet och hon tycks ha gift sig med kung Inge d ä Stenkilsson. Hennes bror (Blot-)Sven gifte sig med Inges syster för att kunna hjälpa honom med regerandet av hedningarna och sköta blotet i Uppsala. (Alla visste väl att blotande låg ladejarlarna i blodet!) Samarbetet gick dock inte så bra. På runstenarna ser vi en annan kull barn. När Sverker/Karl kom till Sverige blev han fosterhemsplacerad hos familjen Ivarsson - eller Ingvarsson. Och samtidigt blev en Ingvar/Ivar skickad som fosterson till Emund Åkesson i Västergötland, till den Emund som hjälpte Jaroslav av Kiev att bli av med jobbiga fiender, vilket bör ha inspirerat den lille Ingvar att bli den berömde Vittfarne. Jag ser alltså honom som fosterson och inte som biologisk son till Emund. Senare gifte sig Sverker med en I(ng)varsdotter och uppkallade en son efter den fallne hjälten. Det är möjligt att Sverkers äldre son Anund också var med där. Han tycks enligt runstenarna vara den av syskonen som föll i Grekland. Erik uppkallades efter antingen Erik Jarl eller Erik Segersäll eller båda två. Håkon fick förstås namn efter Håkon Jarl. Ragnhild är också ett namn ur ladejarlarnas släkt och Ragnar kan ha fått namn efter Ragnar Agnarsson, ytterligare en hjälte och möjligtvis någon släkting, för vem vet hur många fruar Kung Kol hann med att avverka under sitt långa liv?
|
Runstensfamiljer |
Okej, det är rätt så spekulativt. Läs gärna relevanta inlägg till. Men jag har försökt pussla ihop de ganska prominenta namnen på runstenarna från Leksberg och Råda med källor och namngivningsregler. Till vänster har vi Ottar Jarls son Torgils, vars dotter Ingegerd gifte sig med Strut-Harald och blev mor till Gonnor som reste runstenen över Olof Nacke. Deras son Torkel reste i sin tur en sten över sin son Gunne. Olof Nacke med de 15 gårdarna var dotterson till kung Olof Björnsson i en frillorelation. Han hade en bror som hette Björn och var lagman och en som hette Tore Skorpa och var gift med Sigrid Storrådas halvbror Egil. Tillsammans uppfostrade de Ålov Åkesdotter från den berömda danska Palnertokefamiljen och Kättil som gifte sig med Kata och fick Tore Räv lagman med henne.
|
Kata från Varnhem/Skåne |
Katas familj är också ganska spekulativ. Men jag tror att hon var dotter till Ulf Jarl av Skåne och England. Här är även hennes mans likaledes spekulativa familjeträd, som är utplockad från Runstensfamiljerna ovan. Kata och hennes bror Torgils kommer från Ulf Jarls första äktenskap, eventuellt frilloäktenskap, men eftersom Kata enligt DNA-analys var ca 30 år 1040 och Sven Estridsson, hennes halvbror föddes 1020, stämmer det bra med att Ulf hade en första kull innan han gifte sig med kungadottern Estrid. Det stämmer också bra med att han hade en äldste son som hette Torgils och som fick överta jarlsämbetet i Skåne när fadern gjorde internationell karriär. Och det syns på Rydgårdsstenen att den första Kata, hennes mormor var ingift i en fin familj, morfar Sven Ballung var "den främste av tägnar", d v s i kungens hird.
|
Gunhild II av Venden |
Det är absolut fascinerande att det dyker upp information i förbigående angående yngre generationer, som påverkar bilden av deras förfäder.
År 1029 drunknade den nygifte Håkon Eriksson Ladejarl (sonson till Håkon Sigurdsson Ladejarl, som regerade hela Norge). Det nämns nu att hans änka var Gunhild av Venden, en systerdotter till Knut den store. Knuts äldsta (halv-)syster var Gyda, mor till Håkon Eriksson, som dog tidigt, så henne kan det av flera orsaker inte vara tal om. Knuts mest kända (halv-)syster var Estrid, men hon var helt klart inte tillgänglig. Så det behövs en ny syster, som har förbigåtts i källorna. Peter Lawaetz tror att hon kan ha hetat Tyra. Ja, särskilt om hon var född en kort tid efter år 1000, när drottning Tyra dog, är det mycket möjligt. Hon kan ju vara född något tidigare och ha ett annat namn, men årtalet är plausibelt. Då skulle hon ha varit något yngre än Estrid och blivit gift vid 14 års ålder, för att ha fått en dotter som också blivit gift vid den åldern. Det var normalt. Däremot är det något konstigt om Estrid var äldre men blev bortgift senare. Fast det är möjligt att Tyra var äldre än Estrid, även om hon då troligen inte kunde ha fått det namnet då. Det är också något oklart vem Tyra gifte sig med. Många tippar på Boleslaw av Polen. Det skulle vara möjligt, för han tycks ha varit änkling ett par år vid lämplig tid. Om Tyra dog ett par år efter bröllopet, kan det stämma. Det som talar emot detta är att så mycket om Boleslaw är dokumenterat och ändå nämns inte Tyra. Däremot skulle hon ha kunnat gifta sig med Mistislaw av Obodriterna. Där är faktaläget betydligt sämre. Hans okända fru och okända mor skulle gå att pussla in. Tyra födde en dotter som fick namnet Bodil. Det här namnet är totalt nytt i släkten. Även om det låter nordiskt, så måste det komma från den slaviska sidan. Jag tror att Tyra översatte sin svärmors namn och gav till dottern. Det skulle ha varit enligt namngivningsreglerna. Bodil gifte sig sedan med Galicie-Ulf, som man har spekulerat om han inte var son till Ulf Jarl, men det skulle faktiskt ha varit mot reglerna. Men Thorgaut/Thurgot ska vara en variant av Torgils och då stämmer det igen. Galicie-Ulf bör ha varit en son till Torgils Ulfsson Jarl, Katas bror.
Som ung änka blev Gunhild omgift med Torkel Höges son Harald Torkelssson och blev mor till Torkel och Hemming Haraldsson.
|
Förgreningar från Torgils Haraldsson kungason |
Ovan möter vi (nästan) alla Torgils igen, men den förste Torgils Haraldsson fick inte plats. Han var far till Håkan, som var far till Toste, som var far till Ulf och Sigrid. Han var också far till Ottar, som var far till Torgils, som var far till Ingegerd, som var mor till Torkel Höge.
På Ulfs sida finner vi Sprakaläggsläkten till höger. När Galicieulf gifte sig med Bodil Håkonsdotter, dotter till Gunhild av Venden och Håkon Eriksson Ladejarl fick han in Harald Blåtands ättlingar genom Håkons mor Gyda Svensdotter (Sven Tveskägg) och dennes fru Gunhild Svensdotter (Sven Tveskägg). Förutsatt att Sven inte hade vänsterprasslat bör Gunhilds mormor ha varit Sigrid Storråda. Om Mistislaw var Gunhilds far, kommer drottning Tovas av Danmarks och drottning Estrids av Sverige släkt in igen. Om det var Boleslaw, så var han morbror till kung Knut, som dock inte dyker upp som släkt i rak längd på den här stamtavlan.
Till vänster kommer Strut-Haralds familj. Han var troligen gift med en dotter till den okände Torgils Ottarsson, som gav Torkel Höge sitt namn. Torkels son Harald gifte sig med Gunhild av Venden när hon blev änka och tillsammans fick de Torkel och Hemming. Det är många fina släkter i förening och även om det tycks vara mest danskar i England, så följer man deras anor hamnar man först i Västergötland och ännu tidigare i Norge hos Harald Hårfagre, far till den förste Torgils (som som sagt inte fick plats i tavlan).
|
Emund Gamle/Anund Jakob |
Ovan har vi bröderna/kungarna Emund Gamles och Anund Jakobs släkttavla. Deras farmor var Sigrid Storråda, syster till Ulf Jarl och, enligt min åsikt, Egil Tostesson, fosterfar till Astrid, Emund Gamles syster. Emund gifte sig kring 1030 med Ragnvald Jarls änka Astrid och blev styvfar till Stenkil, vars farfar var Ulf Jarl. En dotter till Emund borde ha fått namnet Edla efter farmor. En generation senare dyker det upp en Edla Eriksdotter i Skara. Det passar. Hennes far Erik kan t ex ha varit son till Emund, son till NN (t ex Ingegerd) Eriksdotter (Segersäll) och Åke, eller till Emund Jarl av Västergötland (kallad lagman i källorna), som jag tror var son till Sigurd Jarl och en frillodotter till gamle kung Emund (och därmed en halvsyster till Erik Segersäll). Thord Ulfsson Bonde var också en släkting. Ragnvald Jarls bror Torgils Jarl av Skåne var far till den kände Ulf Jarl av Danmark, som återigen, enligt mina antaganden, var far till Kata av Varnhem och Torgils Jarl av Skåne (innan han gifte sig med Estrid). Torgils blev far till Ulf Galiciefararen som gifte sig med Bodil Håkonsdotter (Ladejarl). De var föräldrar till Thord Ulfsson Bonde. Den engelska anknytningen - Bodil växte upp i England - ser man genom att Thord och Edla gav sin son namnet Jedvard. Men vem den förste Jedvard var, efter vilken han fick sitt namn, har jag inte hittat.
Anund Jakob gifte sig med en Gyda. Det är ett namn som hör hemma i Sigrids släkt, som var mycket mån om att i varje generation förbinda sig på nytt med kungamakten. Alltså antar jag att den här Gyda var dotter till Egil, som jag ser som Sigrids yngre halvbror. En dotter till Anund Jakob borde ha fått namnet Estrid efter farmor. Hon kallas ofta Ingamoder i källorna, eftersom hon var mor till kung Inge, och uppges vara dotter till Emund, men då skulle hennes man vara hennes halvbror. Det är troligt att namnen Emund och Anund har blivit ihopblandade.
Anund Jakob var fosterfar till Gyda Svensdotter (Ladejarl) från Norge. Jag tror att hon ursprungligen var fostersyster till Gyda Egilsdotter och följde med henne till Anund Jakob. Hon skulle ju gifta sig med den lille Sven Estridsson, som växte upp hos Anund Jakob, och därför fick hon vänta in honom. Uträkningen att komma över Norge på det här sättet fungerade inte, så när Anund Jakob dog försökte Sven komma över Sverige genom att gifta sig med hans änka Gyda. Dock lade kyrkan in sitt veto där, för Sven Estridsson var dotterson till Sigrid Storråda och Gyda Egilsdotter hennes brorsdotter. Gyda Svensdotter var f ö dotterdotter till Sigrid, men troligen hann kyrkan inte reagera i tid.
|
Systrarna Eriksdotter från Skara |
Det är väldigt spännande med namngivningsreglerna och släkttavlorna. Här har vi då två systrar från Skara, dotterdöttrar till Emund Gamle och kanske Astrid Njalsdotter, men det är inte säkert. Den äldre dottern blev Sven Estridssons frilla. Vi vet ju att Emund och Anund Jakob kände Sven mycket väl. Den här familjen hade inga problem med kusinäktenskap, men det hade ju kyrkan. För att slippa strul var det lättast att bara vara sambo när det gällde förtäta kontakterna och inget kungarike stod på spel. Nackdelen var att kyrkan inte heller noterade Svens damer. Erik Ejegod måste ha fått sitt namn från moderns sida och då verkar en syster till Edla passa perfekt. När Edla föddes dog modern i barnsäng, därför går det att spåra det ovanliga namnet. För att återgå till Erik Ejegod verkar hans förhållande till Knut den helige och dennes döttrar vara mycket bra, så att de var helsyskon är en kvalificerad gissning. Han tog med dem i exil till Sverige. Jag har för mig att de var tvillingar, och för att inte skilja dem åt fick de båda två en svensk man. Den ena fick Folke den tjocke och den andra Erik. Erik Jedvardsson var nog jarl innan han blev kung och helig. Namnet Jedvard fick säkert hans far efter kung Edward the Confessor av England, eller möjligen efter en okänd farbror som fått namnet efter kungen. Bodil och Ulf levde i England och hade utmärkta förbindelser. Bara genom att titta på Edwards engelska Wikipedia hittar man flera gemensamma bekanta och släktingar. I en stamtavla högre upp på den här sidan syns andra linjer som utgår från Bodil och Ulf.
De danska kungarna Erik Ejegod och Knut den helige var via sin mor släkt med Erik den helige. Alla vägar bär till Skara...
|
Sven Estridssons fruar och barn |
Normalt sett hade kungar och högreståndsmän frillor av lägre börd. Med Sven Estridsson var det annorlunda. Han upptäckte snart att nästan alla lämpliga fruar var för nära släkt med honom enligt kyrkans uppfattning. Det var rent ut sagt omöjligt att alliera sig med de viktiga familjerna om han skulle få kyrkans välsignelse. Även om alla vid denna tid var döpta, så hade kyrkans moral inte slagit igenom. Det var inget problem för vikingarna att gifta bort sina döttrar utan att blanda in en präst. Begreppet frilla är här snarare ett kyrkligt begrepp. När jag började sortera damerna (efter namngivningsreglerna) upptäckte jag att Sven verkade ha en i taget och att problemet är att de inte har dokumenterats, eftersom det var något som kyrkan hade som uppgift. Först gifte han sig knappt byxmyndig med Sven Jarls dotter Gyda, långt innan han blev kung, och det var då kyrkan började bråka, för Gyda var Sigrid Storrådas dotterdotter och Sven var släkt med Sigrid på båda sidor. Nästa försök var inte förrän 1050 och det gällde knappt ens barnafödande, för Anund Jakobs änka Gyda Egilsdotter kunde troligen inte få några barn mer. Då lade sig kyrkan i igen. Det är möjligt att Sven gifte sig efter 1066 med Jaroslavs dotter Ellisif som då var änka efter Harald Hårdråde och att de fick en son. Annars var han inte officiellt gift med någon av sina damer.
Han ska ha haft en frilla som hette Gyda, som blev svampförgiftad av Tora Torbergsdotter, och då har jag räknat ut hon kan ha varit Gyda Emundsdotter. Sedan kom Tora. De separerade senare, kanske för att den här svampförgiftningen blev känd. Se inlägg för att se hur jag har räknat ut att nästa sambo var en Eriksdotter från Skara. Därefter blev Sven ihop med en brorsdotter till Harald Hårdråde av Norge, en Guttormsdotter. Namnen Björn och Ulf tyder på en mor som antingen var alldeles för nära släkt med Sven Estridsson eller på ättlingar till kungasonen Styrbjörn Olofsson (systerson till Ulf Jarl av Västergötland). Gissningsvis var Toste Styrbjörnsson gift med en Nielsdotter och hade en son som hette Niels, som var morfar till några av Sven Estridssons barn. Och så chansar jag på att de överblivna barnen Sven, Helene/Gunhild och Karl var barnbarn till den s k Kung Kol av Östergötland, nämligen Sven Jarls son Sverker Karl.
Text.