Inledning


Vem var Sigrid Storråda? Varifrån kom hon? Vilka förbindelser hade de mäktiga släkterna på den tiden?

Bakomliggande teser/teorier/tankar
Sigrids släkt grundades av kungasonen Torgils Haraldsson, son till Harald Hårfager och Gyda. Han gifte sig till mark, bl a kring Nossan och, som jag tror, Kållandsö och Ullersund. Teorin om Torgils Haraldsson kommer från Magnus Minnesköld, en anonym källa i Från Oden till Vasa av Lars Ulwencreutz.

Som jag ser det var den här släkten mästare på att nätverka. Medan den stackars svenske kungen, först Emund och sedan Erik, inte tycks ha känt någon utländsk personlighet av betydelse, så hade Sigrids familj sina tentakler inne i den danska högadeln. Erik verkar ha lärt sig av Sigrids släkt, för efter segern på Fyrisvallarna kan man se hur han fick bättre självförtroende i detta hänseende.

När det gäller den danska kungasläkten och hur det kom sig att Harald Blåtands släkt fick makten, förlitar jag mig till stor del på Peter Lawaetz släkttavlor. I hans material finns det också en bra förklaring till namngivningsreglerna, som vikingarna tillämpade. Det innebär också att man kan hitta okända personer i släkterna.

Även släktforskning kan vara givande (ibland). Jag har, delvis på franska, hittat väldigt intressant information om förbindelserna mellan Orkneyöarna, Östdanmark (Skåne och Själland) och Normandie. Även tysk historieskrivning är mycket hjälpsam, när det gäller förhållandena kring Danmark och den nuvarande tyska och polska kusten. Och engelsk också för den delen, när det gäller vikingarna där. Det finns mycket att hitta, även avhandlingar, på nätet. Men man måste ha tur. Ofta har jag sökt något och hittat ett intressant arbete om något helt annat.

Det finns många mer eller mindre vedertagna fakta i historieskrivningen, som inte kan stämma. Ta t ex Styrbjörn Starkes familj. Han ska t ex ha en norsk jarlsdotter till mor, vars far (jarlen) inte kan ha existerat, och därmed en norsk jarlsson till morbror (Ulf), som bara hängde omkring vid det svenska hovet och uppfostrade sin systerson efter faderns (Olofs) död. När Styrbjörn sedan fick lämna Sverige gifte han sig med Tyra, dotter till Blåtand, samtidigt som Blåtand gifte sig med Styrbjörns syster Gyda/Gyrid som på något sätt var mor till Tyra. Trassel, trassel. Överhuvudtaget är nästan alla kvinnor/drottningar antingen ihopblandade eller beskrivs överdrivet (negativt).

Och ett jättestort problem i de gamla tolkningarna av skandinavisk historia är att man har satt för stor tilltro till sagor (som är tillrättalagda för att bygga upp spänningen och inte tar hänsyn till kronologi) och diverse källor med en agenda (typ att min kyrka är bättre än din). 

Om man försöker sätta sig in i historierna, vilket jag håller på med utanför den här bloggen, så hittar man mycket intressanta förbindelser och frågor som man vill ha svar på. Varför gjorde X si och så? Vad krävdes för att bli jarl? Vikingarna höll hela tiden på att bygga nätverk. Alla giftermål och fosterbarnsplaceringar hade med förbindelser att göra.

Det har tillkommit mycket ny kunskap de allra senaste åren. Utgrävningarna på Fyn, på Kållandsö, i Varnhem och fynden i Polen t ex. Ta kristendomens utbredande. Det har blivit klart att delar av Sverige (Västergötland) och Danmark blev kristna mycket tidigare än man trott. Peter Lawaetz anser också att de vikingar som levde i England var döpta och när man tittar närmare på vad som hände omkring dem, ser man att det måste stämma. Även obodriterna (en mäktig vendisk/slavisk stam vid Östersjökusten) var kristna. Det stämmer inte att Harald Blåtand och Mistivoj lät sig döpas samtidigt vid ett bröllop ca 965. Däremot fick de säkert (även) vid detta tillfälle förnya sina löften att kristna landet. Det var främst den tyske/östfrankiske/saxiske kungen/kejsaren som låg på under flera generationer och krävde resultat av grannländerna. Polens furste Mieszko var vid denna tid ännu inte döpt, men när han inte lyckades invadera området där Jomsborgen låg, sökte han upp kejsaren för att bli döpt och få hans stöd att få gifta sig med dottern till den mäktiga fursten av Böhmen. Nu var i princip alla (viktiga) härskare på den södra stranden av Östersjön döpta. Däremot inte de som höll till kring Finska Viken. Tyvärr finns det nästan inga källor när det gäller den biten av Nordeuropa. Det måste tyvärr gissas en del.

De tyska källorna och Peter Lawaetz ger en stor förståelse för vad som hände i Danmark. När Harald Blåtand tog chansen att återerövra södra Danmark/norra Tyskland med Hedeby 973/974 - och besegrades av Otto II - hade det oerhörda konsekvenser. De förnyade kejserliga kraven på Harald att äntligen uppfylla sin löften och döpa alla danskar var början till slutet för honom och höll på att splittra landet. Ytterligare en orsak till inbördeskriget var hans ovilja att acceptera sin son Sven som tronföljare, vilket gjorde att denne tog till våld.

Från början har jag visserligen haft mycket sympati för Västgötaskolan, men jag var ändå övertygad om att Sigrid var en polsk prinsessa. Den teorin släppte jag relativt snabbt. Jag har också länge tyckt att det skulle vara mera troligt att slaget vid Fyrisvallarna utkämpades någonstans nära Göta Älv, nedanför några "fjäll", som Halle- och Hunneberg, men det tror jag inte längre på. Däremot tror jag fortfarande att det fanns minst ett Ulleråker och att ett av dem låg på Kållandsö. Samt att det tidigare fanns flera viktiga Uppsala, men kanske inte längre vid denna tid.

Jag är medveten om att jag inte har bevis för alla teorier och tankar, men om de ger upphov till riktigt forskningsarbete, så är det bra! Det verkar tyvärr inte som om det någonsin har funnits särskilt stort intresse för att se sammanhangen. Överallt hittar man lösryckta påståenden och lokalpatriotism. Men olika källor och teorier har hjälpt mig att förstå den här tiden bättre. På den här bloggen har jag bara lagt ut en sammanfattning. Och som sagt, projektet är pågående...


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?