Edla Eriksdotter och hennes syster


Erik den helige

Det är väldigt fascinerande vad man ser när man ställer upp familjeträd. Vi har dels Edla Eriksdotter född 1045 och gift med Thord Ulfsson Bonde, son till Ulf Galiciefararen Torgilsson (ättling till Ulf Jarl av Västergötland och hans sonson Ulf Jarl av Danmark) och Bodil Håkonsdotter (Ladejarl). Edla måste vara dotterdotter till kung Emund Gamle och Astrid Njalsdotter. Hennes far var en Erik och jag har funderat på vilken Erik det var. Nu är jag rätt så säker på att hon var sondotter till Emund Åkesson och hans kungliga brud. Enligt namngivningsreglerna borde Erik Segersälls och Sigrid Storrådas äldsta dotter ha fått namnet Ingegerd/Ingeborg och några generationer senare hittar vi en Ingegerd i det danska kungahuset, där namnet annars inte finns.

Alltså Edla och Thord fick Jedvard Thordsson Bonde som gifte sig med Cecilia Blot-Svensdotter och fick Erik Jedvardsson. Jag tror att han först var Erik Jarl och därefter Erik den helige. Dessutom fick Edla och Thord Bodil Thordsdotter som gifte sig med Erik Ejegod av Danmark.

Edlas syster blev frilla till Sven Estridsson som bara gifte sig om det var absolut nödvändigt. De fick sonen Erik Ejegod. Deduktion enligt namngivningsreglerna och genom den nära förbindelsen - kusinäktenskap är typist för den här klanen. Dessutom tror jag att Knut den helige var en helbror till Erik Ejegod. När Knut dödades satsade Erik stenhårt på att få honom helgonförklarad. När Erik och Bodil fick fly landet tog de med sig Knuts döttrar Ingegerd (svenskt kungligt namn) och Cecilia i svensk exil. Sonen Karl blev istället greve av Flandern efter morfar.

Nu var Ingegerd och Cecilia Knutsdotter i Sverige med Bodil Thordsdotter och Erik Ejegod och fick bra kontakter med släkten i Skara t ex. Ingegerd gifte sig med Folke den tjocke och Cecilia med Erik Jarl eller av Erik Jedvardsson den helige. Jag tror att det var samma person. Man säger att även Stenkil och Håkan Röde var jarlar innan de blev kungar. Varför inte även Erik den helige? Han var ingen självklar kung, eftersom han bara var son till en kungadotter (Blot-Svens dotter).

Erik den helige var släkt med Sigrid Storråda genom sin förfar Ulf Galiciefararen, som kom från Sigrids bror Ulfs linje. Genom sin mamma Edla var han släkt med Sigrid direkt genom hennes äldsta dotter och igen rätt så indirekt genom dennas man Åke, som kom från en annan linje (Ottar Jarl). Erik den heliges fru Cecilia var dels släkt med Sigrid på samma sätt som Edlas efterkommande och dels genom att Sigrid var mor till Estrid Svensdotter  (Cecilias farfarsmor) och syster till Ulf Jarls farfar (Cecilias farfarsfar).

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?