Tes 43 Nya rön om Rollo, Rickard av Normandiet, Lodver och Orkneyöarna

 

 
Ja, jag ska ju ärligt säga att ju mer jag forskar, desto mer blir gamla grejor på den här bloggen inaktuella. Bl a har jag omvärderat mina teorier om Danmarks historia (d v s i princip Peter Lawaetz teorier) från Gorms och Gnupas tid enligt en "ny" källa som (sägs ha) hittats i Polen, men där originaltexten försvunnit. Men det är mycket trovärdigt i den text som sägs vara Avicos.
 
En helt annan sak, som jag hittade när jag forskade på Rickard Jarl av Normandiet.
Här (i periferin) dyker en Rolf Turstein/Torfinn Einarsson de Heidmark et des Orcades upp (gift med Gerlotte de Blois), far till Ansfred, Anslech Bertrand, Guillaume, samt Lodver Wiffen Skalleklyvaren. Denne Lodver är samma Lodver som var far till Sigurd Digre.

Detta betyder att Lodver inte alls var bror till de andra jarlssönerna som slog ihjäl varandra över Ragnhild Eriksdotter och makten. Lodvers farfar Einar verkar vara bror till bl a Tore Teiande, Torf-Einar, Rollo, Hallad/Haddad och Björn/Bernard (far till Torf). I varje fall Rollo och Einar utvandrade då till Normandiet. Här ser man en hel del interagerande med Blois-släkten Thibault.

Richard av Normandiet var sonson till Rollo och son till Vilhelm Långsvärd. När Vilhelm mördades var Richard kanske 10 år och hamnade som gisslan hos kung Louis IV av Västfranken. Enligt den nya källan var det Harald av Fyn som hjälpte släkten i Normandiet att rädda pojken och därmed Normandiet. Bayeux, som Rollo fått i hemgift från sin fru Poppa (dotter till greve Berengar) styrdes av en Sigtrygg fram till att Hugo i samarbete med Louis tog staden. Normannerna som nämns var Osmund/Asmund de C/e/o/nteville, Bernard (Björn) de Senlis (vän till farfar Rollo), Ivo/Yves de Bellèsme (som smugglade ut honom i ett lass halm) och Bernard (Björn) (troligen bror till Rollo, d v s Rickards gammelfarbror). Därefter förlovades han med Hugos (den store) lilla dotter Emma 945 (men de gifte sig inte förrän 960) och utsågs till förmyndare/fosterfar till hennes bröder. Enligt den nya källan fick Harald av Fyn Bayeux som tack av Rickard. 961 - 965 hade Rickard problem igen. Om det nu var 962 eller 963 eller t o m 964 som danskarna kom till hjälp för andra gången verkar vara osäkert. Hur som helst gjorde de det. Och det var gammelfarbror Björns son Torf som kallade på/hämtade släkten i Danmark. Därefter tog Richard Gonnor Herbastdotter till frilla, sondotter till Gonnor som nog var syster till kung Harald av Fyn och kung Gorm. Jag tror även att den här Björn (Torfs far) från Orkney var en fosterbror till kungarna. När Emma dog barnlös kunde Richard legitimera sina barn med Gonnor genom att gifta sig med henne på kontinentalt sätt. 

Vad konflikten gällde var att kungen, Lothar, tillsammans med Thibault av Blois hotade Normandiet. Thibault kände väl att han på något sätt hade rätt till Normandiet, för han hade gift sig med Richards styvmor efter att hon blivit änka. Förutom normanner och danskar, så fick Richard stöd av Yves de Belleme (se ovan, vasall till Bernard de Senlis). Hugo Capet, som var son till Hugo den store, d v s Richards svåger, var neutral, eller kanske något mer på Richards sida i den här konflikten. 966 blev det fred, och Richard var segrare i konflikten. 968 svor han trohet till Hugo Capet, som var hertig. Utan att gå in på detaljer verkar hertig Hugo ha varit mäktigare än kung Lotar. Han blev 20 år senare kung.
 

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?