Tes 15: Släktskapet mellan Kata från Varnhem och Sigrid Storråda


Den fascinerande Kata från Varnhem som man har kunnat rekonstruera genom DNA levde i början av 1000-talet. Med hennes generation dog många av de gamla nordiska namnen ut. Efter denna tid var det främst kristna dopnamn som gällde, ifall det nu inte fanns särskilt förnäma namn i släkten, som smällde högre. Namn som Torgils och Ingeborg t ex.

Namnet Kata är annars bara känt från en runsten i Skåne. Det gör det troligt att även vår Kata var skånska. Kvinnor flyttade normalt sett till sin mans släkt när de gifte sig. Men det finns undantag även i Katas släkt.

På stenen i Varnhem står det: Kättil gjorde denna sten efter Kata sin hustru, Torgils syster. Tyvärr får vi väl nästan utgå från att det inte var helt sant. Egentligen hade han nog velat göra precis som Tole på Kållandsö 100 år tidigare; sätta en sten med texten: Tole satte denna sten efter Torkel, sin släkting. Jag tror att det viktigaste för Kättil var att visa att han var svåger med Torgils än att hans hustru blev ihågkommen. Torgils var ett känt namn, inte minst i Västergötland, och det kommer sig av att det var här en ny dynasti grundades.

När Ulf Jarl bröt med kung Erik och följde efter sin systerson Styrbjörn till Danmark lämnade han sin yngre son Ragnvald kvar och tog med sig sin äldre son Torgils. Innan Ulf drog ut i krig mot kung Erik gifte han bort Torgils med Harald Blåtands dotter Astrid. På Fyrisvallarna föll inte bara Ulf och Styrbjörn, utan även Toke Jarl av Skåne. Harald Blåtand, vars stjärna var sjunkande, gav i tid jarlsämbetet till sin svärson Torgils Ulfsson Sprakalägg, som ju inte kunde återvända hem till Västergötland efter kung Eriks seger över Styrbjörn. Han hade allierat sig med fienden.

Torgils och Ragnvald Ulfsson, de två jarlssönerna från Västergötland, gav sina egna söner traditionsenliga namn. Deras äldsta söner hette båda Ulf efter farfar. Därefter fick de en Eilif/Eilaf efter morfar. Jag tror att Ulf Jarls fru kom från Hisingen. Under den norske kung Olav Haraldsson dödades en svensk storman och tillsynsman där med namnet Eilif. Torgils fick även en son som fick heta Björn efter Styrbjörn och en dotter som fick namnet Gyda efter Ulf Jarls syster. Ragnvald fick en dotter med namnet Astrid efter mormor, drottning Astrid Eriksson av Viken, mor till Olav Tryggvason. Möjligen fick han en dotter till, som gifte sig med Algot Örnfot, men i så fall är hennes namn inte känt.

Enligt namngivningsreglerna skulle nu Torgils Ulfssons söner ge sina äldsta söner namnet Torgils. Det var antingen Ulf, Eilif eller Björn som var far till Torgils och Kata. Namnet Kata bör då komma från moderns sida. Men troligast är att det var Ulf, för han var den äldste och borde vara den som hade störst rätt till jarlsämbetet av Skåne. Vi vet inte riktigt vad som hände med detta efter att alla Torgilssönerna i princip utvandrade till England.

Sigrid Storrådas brorson Torgils var alltså farfar till Kata. Ulf, Sigrids bror, var ju betydligt äldre än hon, och Torgils inte mycket yngre än Sigrid. När Sigrid ca 998 fick Astrid Svensdotter med Sven Tveskägg var hon i 40-åldern och redan mormor. Några år senare föddes även Kata. Man tror att hon dog ca 1040 och då var 30 - 35 år gammal. Född var hon alltså 1005 - 1010. Sigrid, som då levde i Danmark till sin död kanske några år senare, kan mycket väl ha vaggat lilla Kata när hon besökte släkten i danska Skåne (eller när släkten besökte kung Sven och drottning Sigrid).

Om Kata även var dotter till Ulfs hustru Estrid skulle hon vara ännu mera släkt med Sigrid, som ju var mor till Estrid, men vid närmare eftertanke så tror jag att Kata var en frillodotter och att hennes namn kommer därifrån. 


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?