Hur Einar Tambarskjelve agerade mot Ladejarlarnas barn

Wilhelm Wetlesen: Einar Tambarskjelve ställer om med begravningen av kung Magnus

Frans-Arne H. Stylegar skriver i det här inlägget om hur Einar Tambarskjelve hävdade sig som den siste Ladejarlen och krävde att få Håkon Jarls nergrävda guld. Einar var gift med Bergljot, helsyster till Sven Jarl och halvsyster till Erik Jarl.

1029/1030 drunknade Håkon Eriksson Jarl, som utnämnts till regent av Norge och gift sig med Kung Knuts systerdotter Gunhild av Venden på väg hem från bröllopet tycks det. Enligt historieböckerna dog därmed Ladejarlarnas ätt ut på svärdssidan. Men det är inte riktigt sant, enligt vad jag kan se.

Efter slaget vid Svolder år 1000 delade segerherrarna upp Norge. Erik Jarl fick vissa områden. Sven Tveskägg tog Viken och även Olof Skötkonung fick ett par delar av Norge. Sven Jarl var tydligen inte med vid slaget vid Svolder, men han fick överta Olof Skötkonungs bitar mot skattskyldighet. Han gifte sig även med Holmfrid, Olofs syster. När Sven Tveskägg dog blev hans son Knut allt mäktigare. Även Olav Haraldsson, som också levde i England, var rik och mäktig. En vacker dag kom Knut överens med Olav och troligen även Erik Jarl att Olav skulle ta över hela Norge och säkerligen betala skatt till Knut (men det var Olav inte så intresserad av). Så Olav kom till Norge, där Erik hade satt in sin son Håkon Jarl som ställföreträdare över Eriks områden, och Sven var regent över sina (Olof Skötkonungs) bitar. Enligt sagan fångade Olav in Håkon och tvingade honom att lova att lämna Norge och segla till England, men det kan ha varit en överenskommelse som Håkon var med på. I England fanns det mycket bättre möjligheter att bli rik och mäktig än i det fattiga Norge.

Sven Jarl var helt klart inte tillfrågad. Han förlorade allt 1016 och dog i exil. Hans äldsta dotter Sigrid var gift i Norge, men de två yngre barnen fördes till Sverige. Existensen av Gyda Svensdotter är belagd, men sonen verkar vara en doldis. Jag vet inte ens om historikerna är eniga om hans existens. Hur som helst var det först släktforskningssidor och så det jag läste om Åke Ohlmarks teori om vikingen Sverker Karl Svensson, som övertygade mig. Därefter såg jag de relevanta uppländska runstenarna som en bekräftelse av teorin. Se även andra inlägg, bl a om Kung Kol. Holmfrid och Sven kunde inte ge sonen namnet Erik, p g a Sigrid Storrådas veto, att inget barnbarn skulle uppkallas efter Erik Segersäll (se inlägg om kungaparets smutsiga skilsmässa efter storbråket om dotterns äktenskap med Åke). Men namnet Erik döljer sig i namnet Sverker. Karl var väl hans dopnamn. Det är ju klart att Olof Skötkonung lät döpa de norska jarlsbarnen när de sökte asyl i Sverige.

Håkon Eriksson Jarl, född strax före sekelskiftet hade mer eller mindre frivilligt avstått från Norge. Bekräftat är att han gifte sig med Gunhild av Venden ca 1029 och blev far till Bodil. Enligt namngivningsreglerna är Bodil inte rätt namn på äldsta dottern. Man kan argumentera att Gunhild bestämde själv, ifall flickan föddes efter faderns död. Men det finns andra indicier.

Enligt namngivningsreglerna borde Håkons äldsta dotter ha fått namnet Gyda efter farmor. I mitt förra inlägg har jag redogjort för mitt resonemang om Gyda, hustru till Ralf av Mantes, Earl of Hereford.

Håkon Jarls äldsta dotter Gyda blev alltså enligt denna teori jarlshustru i Hereford. Hennes son Harald föddes i början av 1050-talet och uppfostrades av Edvard Bekännarens barnlösa hustru Edit Godwinsdotter.

Sweyn Godwinson var far till en Håkon, född ca 1051, som i sällskap med Wulfnoth Godwinson skickades som gisslan till Normandiet. Håkon kom fri mycket tidigare än sin kunglige vän/släkting och försökte tydligen befria honom vid något tillfälle. P g a sonens namn tror jag att Sweyns hustru var dotter till Håkon Jarl.

En tredje möjlig dotter till Håkon Jarl var gift med Harald Flette Torkjellsson, som om jag inte tar fel, var sonsonson till Torkel Höge Strut-Haraldsson. Harald Flettes far var möjligen den Torkil Jarl som 1069 var med och försökte erövra England. Torkil var troligen gift med en okänd dotter till Sven Estridsson (modern kan ha hört till Sigurd Syrs släkt och ha hetat Aud; i alla fall talar Harald Flettes barns namn för den teorin). Det skulle vara logiskt att en ledare för en viktig expedition förband sig med kungen genom äktenskap. Fast denna eventuella dotter har jag inte forskat om.

Och så har vi då den kända dottern Bodil med Gunhild. Vem som var mor till de äldre döttrarna har jag ingen aning om.

Men skulle det inte vara konstigt om Håkon Jarl inte fick en enda son? Om dessa söner kan man bara spekulera. Efter 1066 blev det allt mindre angenämt för vikingarnas ättlingar i England. Många hade hållit kontakten och återvände till Skandinavien. I flera fall gifte de sig till land (för guld och silver hade de väl kunnat ta med sig från England). Dock var det uteslutet för Ladejarlarnas barn att återfå sitt farsarv, efter att Einar Tambarskjelve hade etablerat sig i Tröndelag. Som Bergljots man såg han sig som norra Norges härskare, som Ladejarlarna före honom. Svens och Håkons (II) söner som hade växt upp i exil kunde inte senare hävda sig mot den äldre och mäktigare morbror Einar.

Sverker Karl Svensson i Sverige kan mycket väl ha försökt på ett ganska tidigt stadium, men insett att hans chanser var ytterst små. Jag tror att han hade en överenskommelse med Sven Estridsson på den tiden när Sven hade förhoppningar om att bli kung av Norge genom att gifta sig med Gyda Svensdotter och få en son med henne. Men innan Sven hann växa upp, så hämtade Einar Tambarskjelve hem den ännu yngre Magnus Olavsson från Ryssland, starkt påhejad av drottning Astrid, som satt i Sverige hos brodern Anund Jakob och förklarade för den svenske kungen att hans lojalitet borde ligga hos hennes styvson och inte hos Sven Estridsson, som f ö inte hade något stöd i Norge.

Två mystiska bröder, som dök upp i Norge efter 1066, var Skule och Ketil Krok, som påstod att de var söner till Toste Godwinson, vilket troligen inte var sant. Kan de ha varit söner till Håkon Jarl? Skule gifte sig med Gudrun Nevsteinsdotter och fick barnen Åsulf Skulesson på Rein och Ragnhild Skulesdotter, gift med Orm Svensson. Ketil Krok gifte sig med Einar Fluga Hårekssons dotter. Deras son ska ha hetat Viljam Skinnare. Varifrån namnet Åsulf kommer är oklart. Ragnhild kan ha med Ladejarlarnas ätt att göra, och Viljam (om det stämmer) låter som William Erövraren. Tja.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?