Kung Kols barn reser runstenar

U 513, foto Uwezi

Anund och Erik och Håkon och Ingvar reste denna sten efter Ragnar, sin broder. Gud hjälpe hans ande.

U 540, foto Håkan Svensson Xauxa

Erik och Håkon och Ingvar och Ragnhild, de... Han blev död i Grekland. Gud och Guds moder hjälpe hans själ.

De här runstenarna i Uppland, den första från Rimbo kyrka, den andra från Husby-Lyhundra kyrka anses eventuellt höra till Ingvarsstenarna. De är hur som helst otroligt intressanta och stödjer min tes att Sven Jarls och Holmfrids växte upp i Sverige.

Sven-Erik/Sverker/Karl/Kung Kol Svensson blev mycket gammal och han kan ha haft flera kullar barn. Jag har ju redan framfört tanken på att hans dotter Holmfrid/Helena gifte sig med Inge Stenkil och blev mor till Blot-Sven. Samt att Sverker växte upp tillsammans med Ingvar/Ivar den Vittfarnes bror, och på gamla dagar var gift med Ingvars dotter.

Namnen på de här stenarna passar perfekt på barnbarn till Sven Jarl och Holmfrid Eriksdotter. Gissningsvis var deras son också gift med en Ragnarsdotter. Det som gör det namnet väldigt spännande är att Emund (Åkesson) var ute och reste med en Ragnar Agnarsson enligt sagan. Men se nu hur namnen på stenarna passar in på denna norsk-svenska familj.

Anund (Holmfrids släkt), Erik (Svens och Holmfrids släkt), Håkon (Svens släkt), Ingvar (Sverkers styvfamilj), Ragnar (Sverkers frus släkt?), Ragnhild (Svens släkt). Den första stenen är till minne av Ragnar och den andra troligen till minne av Anund, som inte räknas upp bland dem som reser stenen.

Sammanfattningsvis var då Sverker/Karl/Kung Kol Svensson troligen gift först med NN Ragnarsdotter, sedan med Holmfrids/Helenas mamma och sist med NN I(ng)varsdotter.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?