En okänd Gyda i England

Wye Bridge, Hereford, Foto: David Merrett

Ralf/Raoul av Mantes, Earl of Hereford, byggde i sin ungdom under 1040-talet ett fint slott i det nya jarlsdömet Hereford, vilket var färdigt ca 1050, och till vilket han hemförde sin hustru Gyda, som ska ha varit släkt med Godwin Jarl. Ralf kallades "den blyge", vilket var en förolämpning. Gyda och Ralf fick en son som hette Harold ca 1050/57 och som uppfostrades av drottning Edit, kung Edwards barnlösa drottning, som var dotter till Godwin. Man tror att hennes bror, Harold, som senare blev kung, kan ha varit dopfadder till pojken och att han därför hette Harold. Slottet förstördes f ö redan 1055 och två år senare var jarlen död. Han blev inte 40 år gammal.

När vi då letar efter Gyda, måste hon alltså inte ha någon Harald i släkten. En möjlighet är dock att uppgiften om namnet Gyda är fel, och att det rör sig om en okänd Godwinsdotter.

Gyda Torgilsdotter var alltså gift med Godwin Jarl och hon bör inte ha haft någon okänd dotter kallad Gyda.

Håkon Jarl tycks före sitt äktenskap med Gunhild av Venden ha fått minst en dotter. Som son till Gyda Svensdotter (Tveskägg) skulle han ha uppkallat sin äldsta dotter efter henne. Dock måste hon ha varit född före 1029. Godwins och Gydas son Sweyn (han som mördade sin kusin Björn Estridsson) hade dock en son som hette Håkon, född före 1051. Sweyn kan alltså ha varit gift med en dotter till Håkon (som inte kan ha varit Gyda) och därför skulle även andra barn till Håkon Jarl mycket väl kunna räknas som närstående till Godwin. Sweyns (av mig föreslagna) svägerska Gyda passar in på alla sätt. Gyda Svensdotter var då hennes farmor, Harald Blåtand hette hennes farmors far och sonen Harold uppfostrades av Harold Godwinson (som också fått sitt namn efter Harald Blåtand). (Även Harald Flette Torkjellsson (efterkommande till Torkel Höge) var gift med en Håkonsdotter, som skulle kunna var ytterligare en syster.)

Vi har även den mördade Björn Estridsson själv och hans halvbror Asbjörn Ulvsson. De kan ha haft en dotter som hette Gyda, men då måste namngiverskan ha varit drottning Gyda Olofsdotter. Det gäller även Eilif Torgilsson, svåger till Godwin, även om en dotter till honom troligen skulle ha varit för gammal. Slutligen finns möjligheten Toste Styrbjörnsson, Gyda Olofsdotters ende son. Han var nog den Toste som tog ut Danagäld i England 1006. Men sedan hör man ingenting om honom, så jag betvivlar att han blev gammal nog att få en dotter som var giftasvuxen kring 1050. Och hans anknytning till England efter plundrandet är inte heller känd.

Jag lutar därför åt att Ralf Jarl av Hereford var gift med Gyda Håkonsdotter (Ladejarl), äldsta dotter till Håkon Eriksson Jarl och ungefär jämngammal med Ralf, vilket skulle betyda att hon var uppemot 30 år när de gifte sig. Men hon kan ju ha varit gift tidigare. Enligt namngivningsreglerna borde hon ha gett sin äldste son nämnet Håkon efter Håkon Jarl. Så kan ha skett i ett tidigare äktenskap, eller också så var det viktigare att vissa släktskapet med Harald Blåtand och/eller Harold Godwinson.

Finns det fler möjligheter?

Ja, det finns det. 1042 gifte sig Gyda/Glitha, dotter till Osgot Clapa med Tofig/Tovi den stolte. Bröllopet den 8 juni blev en mardröm. Kung Hardeknut föll samman, troligen förgiftad, mitt framför allas ögon och dog ett par dagar senare. Ett år senare var även brudgummen död, vilket innebär att Gyda mycket väl kan ha gift sig med Ralf av Mantes omkring 1050, även om det är troligare att hennes förmyndare skulle ha gift bort henne snabbare. Och så har vi problemet med att hon ses som dotter till Osgot Clapa, en högt stående person, vars släktförhållanden dock är oklara. Finns det någon Harald i släkten t ex?

Det finns en chans att Gyda Håkonsdotter var identisk med Osgot Clapas dotter, nämligen att hon efter Håkon Jarls död 1029 fick Osgot som fosterfar. Som jag ser det är det inte första gången som fosterföräldrar i källorna blandas ihop med de biologiska föräldrarna, se t ex Gyda Svens- /Anundsdotter och den mycket tidigare historien om Rollo (se inlägg).

Sammanfattning av möjligheter:
Gyda Håkonsdotter (1028 - ?) bortgift 1042 med gubben Tofi Pruda av sin fosterfar Osgot. Stark förbindelse till Harald Godwinson. Legenden om det heliga korset. Änka ett par år efter 1043.
Gyda Håkonsdotter gift 1049/1050 med Ralf av Mantes. Son: Harald. Änka 1057 (om hon ff levde).
Dessutom finns det en svag möjlighet att hon var gift med Asbjörn Ulfsson och då var relativt gammal (över 40) ifall hon blev mor till Ulf/Ubbe Esbernsen, g m Ingrid av Danmark och far till en Håkon och en Esbern. Då skulle Gyda också ev. kunna vara mor till Margareta Asbjörnsdotter g m Harald Hen.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?