Åke och hans värld
Mordet på Åke skulle inte glömmas på många decennier.
För några år sedan hittades vid utgrävningar på Fyn en fantastisk stormansgård, en överdådig mansgrav och också en fin kvinnograv från samma tid. Jag tror att det är Tokes och Torvors gravar som man har hittat. I Jomsvikingsagan berättas om hur fejden mellan kungahuset och härskarna på Fyn började. När Toke och Torvor dog blev deras son Åke den mäktigaste mannen i Danmark efter kungen, säger sagan. 936 hade kung Gorm Hardeknutsson nyligen tillträtt. En man berättade för honom att Åke ville störta honom. Denne man ska ha varit Fjolner, Åkes, yngre halvbror, som vid arvet hade ansett sig missgynnad. Sagans kronologi ställer till det som vanligt, för den anger att Harald Blåtand var kung och den som överföll Åke när han hade varit i Västergötland. Harald kan förstås ha varit med, men i så fall var han inte kung, utan bara en ganska ung kungason.
Åke hade varit hos Ottar Jarl på besök. Ottar var Västergötlands första jarl och han hade utnämnts av kung Emund i samband med sitt bröllop med kungadottern Ingeborg Björnsdotter. Mäktiga familjer brukade utvidga sitt nätverk genom giftermål och fosterbarn. Åke Tokesson från Fyn bör ha varit Ottars fosterson. Efter mordet på Åke gifte sig hans yngre bror och arvtagare Palner/Pallig med Ottars dotter Ingeborg. De är mest berömda för sonen Palnertoke ur sagan och dennes sonson Vagn Åkesson. Men det var de som låg bakom den ihärdiga fejden, genom att inympa hat mot kungen hos sin son Toke.
Även i Västergötland var sorgen över Åkes död stor. Åke är ett ganska ovanligt namn i de här trakterna, så när det där dyker upp mäktiga män med det namnet vid den här tiden, måste man lystra till. Den ene Åke dödades av Styrbjörn av ingen särskild anledning. Styrbjörn vägrade att betala böterna för mansdråp, så då gjorde kungen det. Tydligen gjordes affären upp utan större bråk, och det tyder på en familjeagelägenhet. Den andre förde bort kung Eriks och drottning Sigrids dotter från hennes brudgum, utan att kungen kunde hämnas personligen. Han hittade dock en möjlighet, men det tar vi en annan gång. Även detta tyder på släktskap. Ottar Jarl var bror till Håkan den gamle som var farfar till Sigrid Storråda. Allt detta är mina teorier som bygger på Magnus Minneskölds antagande om att Torgils Haraldsson från Norge var den som var den som grundlade Sigrids släkt.
För att Åke skulle leva kvar efter sin död, tror jag att hans västgötska familj gav senarefödda barn namnet. Ottar Jarl och Ingeborg hade förutom dottern Ingeborg och den i Danmark senare berömde Björn Bretske enligt namngivningsreglerna en äldre son som hette Torgils, som dock aldrig levde tills han blev jarl. Jag har pysslat ihop ett stamträd efter namngivningsreglerna. Här kan man t ex se att Björn Bretskes sonsöner hette Torgils, Olof och Ottar. Jag tror att Ottar Jarl hade en yngre son som fick namnet Åke och att även hans son Torgils fick en son som hette så. Det var den senare som rövade bort och gifte sig med kungadottern Ingegerd eller Ingeborg (eller vad hon hette) och den förre som dödades av Styrbjörn.
Även i Danmark levde Åke vidare i sin brorson Åke Palnersson. Åke Palnersson gifte sig med Torgunna Vesetesdotter från Bornholm som var änka. Jag har bara gissat på att hon först var gift med Torgils Ottarsson. På grund av hans ålder kan man anta att han även tidigare varit gift och jag satsar på att han var far till Strut-Haralds fru, som bör ha haft en far som hette Torgils/Torkel, vilket man ser på namngivningen av sönerna.
Åke från Fyn var troligen far till Ossur Åkesson som blev fosterfar till Harald Blåtands äldsta dotter Tyra. Ossur var inte på långa vägar så hämndgirig som sin kusin, som dock hade vunnit på mordet, eftersom annars Ossur hade blivit jarl och inte Palnertoke. Ingenting blidkade Palnertoke, som var fosterfar till Harald Blåtands son Sven Tveskägg och gifte bort sin egen son med kungens andra dotter, Gunhild. Nej, mordet på Åke slog långa skuggor.
Ottar Jarls stamtavla har jag lagt in här.