Tes 42: Hur Sverige skulle bli ett lydrike under Danmark

 

Först och främst var Styrbjörn gift med Harald Blåtands dotter Tyra. Danskarna skulle stödja honom för att få en kristen kung på tronen. Planen var att bränna templet i Uppsala och göra Styrbjörn till kung. 

Det var Uppland. Så till Västergötland. Här skulle också en kristen jarl regera. Ulf Jarls äldste son - han som inte finns i källorna under den beteckningen, men måste ha existerat enligt namngivningsreglerna och ha hetat Torgils efter farfar med smeknamnet Toste - fick gifta sig med Astrid av Danmark, dotter till Harald och Tova. Även Astrid som person hänger litet i luften. Det är inte jag som har uppfunnit henne, men någon källa har jag inte sett, bara antagandet, som troligen också bygger på namngivningsreglerna.

Men nu var det hedningarna under Erik Segersäll som vann slaget på Fyrisvallarna, och därmed kunde Torgils Ulfsson Sprakalägg, som komprometterat sig genom äktenskapet med Astrid Haraldsdotter inte bli jarl av Västergötland. Harald Blåtand blev tvungen att hitta på ett annat jobb till sin svärson och gav honom Skåne efter Toke Gormsson Jarl, som liksom Ulf Jarl stupat på Fyrisvallarna. Naturligtvis blev inte lillebror Ragnvald jarl i Sverige efter detta. Det kom långt senare, efter kung Eriks död. Men Torgils och Astrid blev föräldrar till Ulf, efter Ulf Jarl, och Eilif, efter Ulfs svärfar. Exakt samma namngivning använde Ragnvald Jarl och Astrid Tryggvadotter. Dessa brödrapar Ulf och Eilif Jarl i dubbel uppsättning är i varje fall tillräckligt dokumenterade i källorna, även om det inte är vanligt att någon ser sambandet.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?