Tes 40: Guld-Haralds alias

 

Först information:

Guld-Harald, son till Knut Gormsson, ska ha plundrat söderöver och blivit rik som ett troll, samt tagit med sig en sydländsk skönhet som hustru till Danmark. 971 blev han dödad av Håkon Jarl, med godkännande av Harald Blåtand Gormsson, därför att han ville bli Blåtands medregent, samt p g a diverse intriger på jarlens sida. 

964 - 966 plundrade vikingar i Spanien. Inga namn nämns.

968 - 971 kom vikingarna tillbaka, troligen delvis samma personer. Nu nämns att de anfördes av Kung Gundered (alternativt Gudröd). En källa påstår att nästan alla/många föll med Kung Gudröd. En annan att många kom undan. Obs att källorna kommer från fiendesidan, som kan ha ett intresse av att visa hur segerrik den var.

Namnet Gorm ska vara en förkortning för Gudrum eller liknande.

Den här uppgiften, som jag hittade på sidor om Scarborough, kan jag inte riktigt sortera in: Enligt Thorkelin (som strängt taget inte är en källa, om det rör sig om kännaren av Beowulf), så angrep danskarna under befäl av Knut och Gorm England under kung Adelbrichts (av Northumberland) sista år. Först stod ett slag mellan dessa i Cleveland och sedan i Scarborough, där danskarna vann. Knut föll sedan utanför York.

Nu fanns det dock ingen officiell kung av Northumbria efter 954, men det skulle kanske kunna röra sig om kung Edwy som dog 959. Knut ska ha fallit 958. Hans pappa Gorm var vid denna tid gammal, så jag tror knappast att han var med i England. 

För att återgå till Guld-Harald Knutsson. Antag att han blev knäsatt av Gorm när han var liten och att han var utsedd som tronföljare efter sin far Knut. Han kan mycket väl ha försökt distansera sig från sitt namn Harald, som ju var förvirrande i sällskap med den andre Harald (Blåtand) och utomlands ha kallat sig Gorm, kanske Gudrum. Att Guld-Harald var med i York anser jag vara självklart. Kan han redan då ha kallat sig Gorm?

Tiden för plundrandet i Spanien passar med Guld-Harald. 

964 var året efter att danskarna, för att hjälpa Richard av Normandie, besegrade den franske greven Theobald, som angripit deras släkting. Harald Blåtand var tydligen inte med, men det är troligt att han skickade sin brorson, som gjorde ett bra jobb, men ändå inte blev medregent och mycket väl kan ha dragit iväg söderöver för att bli rik och berömd.

971 kom han hem rik som ett troll och ville köpa in sig i Danmark. Förutsatt att han förstås inte fallit i Spanien.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?