Tes 39: Varför kung Håkon av Norge plötsligt kom ihåg att han skulle kristna Norge

 

 

År 936 blev Håkon Haraldsson Adalsteinfostre kung av Norge. Han hade fått stöd och med säkerhet silver från England för att göra Norge kristet och lyckades att ta makten utan att ta till våld. Erik Blodyx sjappade helt enkelt när han insåg att han inte hade något stöd.

Ca 954/955 hände något. Dels på Blodyxfronten, för Erik föll i England, hans familj fick fly till Orkneyöarna (igen) och så skedde hans söners första angreppet på Norge. Sonen Gamle föll.

Av allt att döma föddes kung Håkons dotter Tora, namngiven efter farmor Tora Mosterstong, ca 955. Ingen källa anger modern. Jag tror inte att hon var dotter till någon piga, utan till någon av så hög börd att Håkon erkände dottern. Problemet var att Håkon inte hade lyckats omvända speciellt många norrmän till kristendomen under sina första 20 år på tronen, beroende på att han hade hedningen Sigurd Jarl som mentor, så han måste ha gift sig med en icke-norsk flicka. Att Sigurd ställde upp till 100% för Håkon beror inte bara på att han såg sig som hans fosterfar (Håkon var född under hans tak/på hans brygga och hade fått namnet efter Sigurds far), utan, som jag tror, att han pressade den 15-årige kungen att insätta den nyfödde Håkon Sigurdsson till arvinge. Kung Håkon fullföljde ceremonin knäsättning och vattenösning. Men som vi ser från andra länder så accepterade kyrkan och de starka kristna länderna Franken/Saxen och England inte att det följde en hedning på tronen. De försökte i många fall se till att tronarvingen blev döpt, så att åtminstone nästa generation skulle vara kristen. Här skulle det enligt överenskommelsen mellan Sigurd och kungen bli tvärtom. Nu var det litet svårare att sätta tryck på Norge från engelsk sida, än på Danmark från tysk sidan...

954 tror jag att Kung Håkon gifte sig med en Hemmingsdotter från England. Äktenskapet var del i en överenskommelse av den sort som Harald Blåtand flera gånger tvingades gå med på för att stärka kristendomen (965 och 974 i Danmark). Kung Håkon fick äntligen en fru och tillfälle att göra en kristen arvinge (och dumpa Håkon Sigurdsson). Men han måste också se till att Norge blev kristet. Försöket att göra Norge kristet gick inte väl ut. Om inte Sigurd Jarl hade skyddat honom och om inte Blodyxsönerna börjat angripa, så hade han blivit avsatt eller mördad. Sigurd hoppades naturligtvis fortfarande på att hans son skulle bli kung, för kungen hade bara en dotter. Nu fanns dessutom chansen att Håkon Sigurdsson skulle kunna gifta sig med prinsessan Tora. Bara det att kung Håkon knappast tänkte hålla sitt löfte i något hänseende. En kristen prinsessa gifter sig inte med en hedning. Och en hedning blir inte kung efter en kristen. 

Teorin att Håkons drottning var en Hemmingsdotter har som grund att jag tror att Tora Skagesdotter i själva verket var Tora Håkonsdotter under annat namn för att skydda henne för familjen Blodyx. Ca 970 gifte sig Håkon Sigurdsson med henne och fick Sven (kodnamn), Bergljot (efter farmor) och Hemming (efter morfar). Se även andra inlägg.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?