Tes 37: Hur Palnertoke tricksade ut Harald Blåtand 977

 


I tes 36 skrev jag om hur Pallig, son till Toke Palnersson Jarl/Palnertoke, blev döpt tillsammans med Sven Tveskägg år 974 och sedan fördes bort för att få en kristen uppfostran hos Otto II. Jag tror att Harald Blåtand blev tvungen att lova bort sin dotter Gunhild till Pallig i utbyte för detta, men å andra sidan var det i hans intresse att ha en kristen jarl på Fyn, som var lierad med honom genom äktenskap. Så Harald Blåtand var nog ganska nöjd med läget. Just då.

977 kom troligen Sven och Pallig hem, samtidigt som Boleslav, för att ha fullvuxna vikingar vid hovet var kanske inte så bra för Otto. Pallig var nog knappt 20 år och Sven 17. Harald Blåtands andra dotter Gunhild var 14 år och därmed i den ålder som flickor brukade giftas bort. Pallig och Gunhild kan ha gift sig på en gång.

Men Pallig blev inte jarl av Fyn. Som vi vet ägde familjen mark på de brittiska öarna (där i princip alla var kristna), och eftersom Pallig var typ fördärvad genom sitt dop, så blev han istället skickad dit, där han gjorde karriär och så småningom intrigerade så mycket att detta fick kungen av England att ställa till ett blodbad på danskar, vilket även träffade Pallig och Gunhild.

Så det blev ingen kristen jarl på Fyn. Däremot hade Harald Blåtand blivit av med en dotter helt i onödan! Han måste ha varit fly förb-d!

Nåväl. Istället blev Åke den som fick ta över Fyn. Däremot blev han säkert inte utnämnd till jarl av Harald Blåtand. Åke var fortfarande hedning och hade inte många brudar att välja på. Han gifte sig med Torgunna Vesetesdotter av Bornholm, som var änka, läser vi i Jomsvikingsagan. Jag tror att Torgunna hade varit gift med den mycket äldre (odokumenterade) Torgils Ottarsson av Västergötland, som dog före 974, för annars hade han nog blivit jarl efter pappa (som levde till mycket hög ålder, men till slut blev ihjälslagen av Håkon Jarl när denne härjade i Västergötland). Min gissning är ca 969. Torgunna och Torgils fick dottern Ingeborg, vilket var namnet på Torgils kungliga mor Ingeborg Björnsdotter, så det var logiskt. Åke kan också ha gift sig ca 977. Med Torgunna fick han Vagn som senare gifte sig med en Ingeborg Torgilsdotter. Om detta äktenskap har jag skrivit på flera andra ställen.

Vid denna tid övergavs jarlsgården på Fyn, vilket utgrävningar visar. Harald måste ha slagit till och hämnats. Men hans son Sven Tveskägg, med vilket förhållandet var spänt, var lojal med familjen på Fyn. Efter Harald Blåtands död kunde Sven kompensera sin fosterfamilj. Även Strut-Harald Jarl av Själland dog vid samma tid, och då tycker jag att det verkar som att familjen fick Själland istället. Palnertokarna återuppstod som Skjalm-Familjen från Fyn. Och Sven Tveskäggs förhållande till Strut-Haralds söner var i sin tur spänt, vilket i så fall är logiskt, om han tog ifrån dem deras arv.

 
 
 
 
 
 
 

Populära inlägg i den här bloggen

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?

Översatta slaviska kvinnonamn