Tes 36: Varför det är uteslutet att Sigrid Storråda = Gunhild av Polen

 

Jag har de senaste veckorna sysselsatt mig med religionsaspekten. För kyrkan och dess världsliga representanter, d v s kungar som Otto I t ex var det av högsta vikt att tillsätta kristna hövdingar, kungar och jarlar. Bortsett från allt annat hotade detta hedningarnas fysiska existens, om alla kristna nobbade deras frierier. De kunde helt enkelt inte få någon partner.

När jag jobbar med vikingarna tittar jag på kronologin och vikingarnas interaktioner. De viktigaste länderna som de vid denna tid hade kontakt med ligger söder om Östersjön. Den absolut viktigaste makthavaren i området var kejsaren över Tyskland och Italien (modernt uttryckt) och denne var fram till 973 Otto I. Han satte tryck på sina grannar att låta döpa sig och missionera. Norröver var dessa grannar: Danmark, Obodriter och Polaner. År 967 var makthavarna på hela den södra östersjökusten kristna.

Och därmed kommer vi till Sigrid Storråda. Det är egentligen ofattbart att spekulationer om att Erik Segersäll ska ha varit gift med en polsk kristen prinsessa har kurserat i över 1000 år.

Mieszko av Polen och Dubrawka, gifta 966, var föräldrar till den Gunhild som var gift med Sven Tveskägg.  Hon var döpt. Och därmed är en vidare diskussion om hennes möjliga äktenskap med den hedniske kung Erik onödig. 

Men för att rekapitulera Gunhilds liv: År 977 dog hennes mamma Dubrawka och då fick brorsan Boleslav komma hem. Han hade varit en sorts gisslan hos Otto II och uppfostrats till kristen. Troligen tillsammans med den mer än 5 år äldre Sven av Danmark, som blev tvångsdöpt år 974 och fick namnet Sven-Otto. Jag tror dessutom att även Pallig, son till Palnertoke döptes då. Han var, tror jag, något äldre än Sven, kanske 16-17 år. I så fall är det troligt att även han fick åka med för att utbildas inom kristendomen. På så sätt skulle nästa jarl av Fyn vara kristen. (Det förklarar att Pallig kunde gifta sig med Gunhild Haraldsdotter, kungens andra dotter. Dessa tre pojkar kom gissningsvis alla hem 977 för snart kan man se spår av Sven Tveskäggs aktiviteter.)

Gunhild av Polen kan ha varit ca 10 år när hennes mamma dog. Hon kan i så fall ha blivit bortgift med Sven i början av 980-talet. Det som talar emot detta är att hennes barn verkar ha varit födda kring 995. Alltså är det möjligt att hon faktiskt föddes i slutet av moderns liv. Kanske dog Dubrawka när Gunhild föddes år 977. Men av politiska orsaker behövde Sven en allians med Olav Skötkonung fram emot år 1000 och gifte sig med Sigrid Storråda, hans mor, som var änka efter Erik. Sigrid blev naturligtvis tvungen att låta döpa sig. Så Gunhild skickades hem till Polen. Dock återkom hon när sönerna kommit till makt (och Sigrid dött).


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?