Tes 35: Olav den heliges morfar var Håkon Hedning

 

They try too hard...

Det är inte släktskapet på faderns sida, utan på moderns som ställer frågor. Varför betonas Åstas moderskap så otroligt i sagan? Idogt hamrar författaren in detta i vårt medvetande. Stackars Åsta blev bedragen och när hon sedan kränkt sökte upp pappa Gudbrand Kula ville han sätta ut ungen i skogen.

(På samma sätt diktades en historia upp om Vagns fru, d v s hans barns mor. Det var jätteviktigt att bevisa att Ingeborg Torgilsdotter var dotter till en annars okänd norsk bonde, så ingen skulle få för sig något annat... Se inlägg om Vagn. Annars var ju kvinnorna inte så viktiga att hålla reda på i sagorna.)

Som jag beskriver i det förra inlägget:

Det är logiskt att Harald Grenske av Viken var lierad med Håkon Jarl under dennes storhetstid 971 - 995, innan den fick ett plötsligt slut. Håkon Jarl hade flera frillor och ungar än man säkert kan veta, men att han hade det, verkar rätt klart, bara inte vilka. Så varför skulle inte Harald fått en av döttrarna till fru.

Det är också logiskt om "Olav" var dotterson till Håkon Jarl att man ville dölja det 995, när han just blivit störtad, och även senare när kristendomen infördes.

"Olav" Haraldsson kan inte ha haft stort intresse av att bli avslöjad som dotterson till en ökänd hedning, när han med stöd av kyrkan och kristna makthavare skulle bli kung av Norge. Han kan t o m ha fått namnet Håkon när han föddes, ifall Håkon Jarl dödades före dottersonens födelse. Även en störtad härskare är en härskare och det kanske inte var riktigt klart hur historien skulle se ut när ungen skulle få sitt namn. Historien om hur Olav Tryggvason blev hans dopfadder 998 och gav honom namnet Olav kan vara sann - eller inte. Hur som helst var namnet Olav det som "Olav" behövde för att få extra legitimitet som kung. På hednavis blev man ju adopterad av den som vattenöste en. Det var inte riktigt samma sak bland de kristna. T ex var det ju aldrig tal om att Sven Tveskägg skulle ärva kejsar Ottos tron. Men i den här övergångstiden var det nog ett argument i Norden. Om dophistorien är sann, måste i alla fall "Olav" ha haft en namn redan inne. Och det var nog inte "Olav".

Se även inlägget innan.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?