Mera om Harald Grenske, Sigrid och Åsta, samt en ev. förbindelse till Håkon Jarl

 

Jag tycker ändå att verkar finnas ett samband mellan Gudröd, sonen Harald, Sigrid och Åsta, trots att det finns tvivel. T ex kallar Åsta och Sigurd Syr en son för Harald. Det verkar inte finnas ont blod mellan dem och den döde Harald Grenske. Säg nu att sagorna inte är alltför långt från sanningen. Vi kan ju försöka ta bort otrovärdiga detaljer och fundera på hur det skulle fungera.

995 var Harald Grenske ca 42 år. Han bör alltså ha varit gift tidigare. 971 gjorde Harald Blåtand honom till underkung av Viken (som var danskt område). Med vem (förutom Blåtand, som redan gett honom allt han kunde begära) skulle en ung uppåtsträvande norsk underkung vilja liera sig? Jo, med Håkon Jarl, Norges härskare 971 - 995. Håkon hade nog flera barn än känt, så det är inte omöjligt att han gifte bort någon dotter med Harald. Men hon skulle ju vara i rätt ålder också, så det kan väl hända att det inte gick 971. Men säg att bröllopet stod någon gång kring 980. Om Haralds fru hade tur, så kunde hon ha levt fram till 995. Harald kan dock även ha varit gift en gång till. Barnafödandet tog död på många kvinnor. Om det var en dotter till Håkon Jarl, så är ju frågan vart alla dessa ungar tog vägen, för de dyker inte upp i historien. I o f s kan det ha varit mest flickor och glest mellan dem - det skulle förklara saken. Men 995 ungefär föddes en son till Harald Grenske och en kvinna. Det kan vi hålla fast vid.

Så här tror jag att det kan ha varit:

Änklingen Harald Grenske, som var den främste småkungen i Norge, med ett eget rike, höll på att förhandla med Åstas far om ett äktenskap, när Erik Segersäll dog i Sverige. Den chansen var för bra för att missa. Det måste alla vara eniga om. Åstas far kan inte ens ha blivit kränkt, för han skulle ha gjort likadant. Men Harald ville faktiskt gärna ha en förbindelse med småkungen Gudbrand Kula (utan rike), så han föreslog att han skulle ta Haralds son istället som fosterson. Denne skulle hursomhelst ha behövt en fosterfamilj, för om Harald gifte om sig kunde han inte begära att hans fru, speciellt inte en änkedrottning, skulle ta hand om ungen. Han kan ha varit så säker på sin sak, att Gudbrand valde ut en ny måg på en gång, nämligen Sigurd Syr.

Harald Grenske åkte till Sigrid för att fria. Jag har lekt med tanken, att det var hans fosterbror Rane, som både var far till sonen och friade till Sigrid, men det fungerar inte. Harald är den ende av småkungarna och deras kompisar som är av tillräcklig rang att ha den minsta lilla chans att gifta sig med Sigrid. Sigrid vill inte gifta sig med Harald. Hon har högre förväntningar på en brudgum. Men jag tror inte att hon brände inne sina gäster. Både Rane och Vissivald klarade sig ju, och det var ett stort tabu att döda gäster, särskilt av ingen viktig orsak. Dock verkar faktiskt Harald vara död från denna tid, eller? Säg att Rane på något sätt förorsakade Haralds död på hemresan och sedan kom hem och spred ut en historia. Dock måste han enligt vikingarnas sätt att tänka ha burit på en skuld mot Haralds efterkommande. Om han t ex gjorde allt för att göra Haralds son till kung, skulle han ha sonat sitt brott (?).

I Norge gifter sig Åsta istället med Sigurd Syr, ännu en småkung utan rike, och de unga tu tar hand om Haralds son. Även om Harald Gudrödsson Grenske är död, så är hans son av förnäm släkt. Ännu förnämare om hans mor var en dotter till Håkon Jarl. Fast 995 kan man inte smycka sig med detta släktskap. Dock kan ju tiderna förändras, så denne fosterson är bra att ha. Och en son till Åsta och Sigurd kallas senare Harald och blir t o m kung Harald Hårdråde.

Vad hette Harald Grenskes son? Om det var hans äldste son, eller om hans äldste son senare dött, kunde pojken ha hetat Gudröd. Beroende på exakt när 995 års dramatiska händelser inträffade, skulle han (om han var dotterson till Håkon Jarl, och om denne vid pojkens födelse var död) också kunna heta Håkon. Eller något annat. Men jag tror inte att han hette Olav när han föddes. Håkon (hedningen) var dock inte ett bra namn för ett helgon.

Vi vet inte om Olav Tryggvason verkligen stod fadder åt Olav den helige och gav honom sitt namn. Eftersom Olav T. var död redan 5 år senare, kan hela historien vara ihopljugen, antingen redan tidigt eller långt senare när Olav kom tillbaka från England. 

Senare behövdes en spännande helgonhistoria om Olav. Gamla och nya lögner vävdes ihop med verkligheten och så uppstod den saga vi känner till, där Sigrid är den elaka drottningen, som kallas Storråda för att hon är så mallig.

I själva verket tror jag att hon fick tillnamnet efter det stora bråket och den efterföljande skilsmässan från Erik, som gällde dotterns äktenskap. Sigrid ville att Ingegerd (?) skulle gifta sig med en från hennes klan, Åke, men Erik hade bestämt att hon skulle gifta sig med en småkung från Finska Viken. Åke rövade bort flickan och gifte sig med henne med Sigrids goda vilja, så Erik kunde inte döda sin släkting själv, utan fick hyra in Håkon Jarl för att göra jobbet. Samtidigt skilde sig Erik och Sigrid. Erik gifte sig med Aud (frilla?) Håkonsdotter. Sigrid var fly förbannad och förlät aldrig Erik. Inget av hennes barn skulle någonsin få heta Erik. Därav namnet Storråda.

Populära inlägg i den här bloggen

Edla Eriksdotter och hennes syster

Torkel Höges familj

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?