Bruden i centrum 7: Tora Håkonsdotter

 

Det här är i o f s en ganska djärv tes. Se tes 30.

Den kristne norske kungen Håkon den Gode föll 961 och efterlämnade en ca 6-årig dotter. Jag tror att Håkon Sigurdsson från Lade från första början var insatt som tronföljare till Håkon den Gode (se vattenösningen), som villkor för att den hedniske Sigurd Jarl skulle ställa upp för kungen, vilket han också gjorde, verkligen till 100%. Men när kung Adelstein dog och Håkon drabbades av samvetskval för att han inte lyckats kristna Norge, började han på allvar inse att han inte kunde/ville upprätthålla sin del av avtalet. Vi vet att han fick en dotter som fick heta Tora, men ingenting mer, och många antar att hon var dotter till en obetydlig frilla. Men om nu Håkon av någon anledning från början inte ville gifta sig och få barn (kyskhetslöfte?) och vid denna tid omprövade detta beslut, så är det minst lika troligt att han tog sig en kristen brud. Och varifrån skulle han ha fått henne? Jo, från England. 

Håkon och hans engelska brud, som jag tror var av skandinaviskt påbrå och en Hemmingsdotter (se nedan och andra inlägg) fick Tora. Giftermålet bör ha provocerat Sigurd och Håkon av Lade, men lyckligtvis blev barnet en flicka. Troligen dog drottningen något senare. En flicka var en helt annan sak än en pojke, ja, verkligen mycket lyckosamt för jarlsfamiljen, för om Håkon Sigurdsson gifte sig med henne skulle han få ännu mer legitimitet. Kung Håkon insåg troligen vid denna tid att han fortfarande behövde Sigurd och lovade honom att hans dotter skulle gifta sig med dennes son så snart det gick. Möjligen tänkte han inte hålla löftet, men jag gissar att Sigurd mer eller mindre tog flickan som gisslan och lät henne växa upp i sin närhet. Vid denna tid spelade det ingen större roll, så länge som kungen var vid liv. Tora var ju så liten.

Så föll kungen och utnämnde Harald Eriksson (senare Gråfäll), eller valfri bror till honom, till efterträdare, då alla Blodyxsönerna blivit döpta i England. Precis som Håkon Sigurdsson verkar Harald Eriksson inte ha haft någon officiell fru. (Kvinnohjälten Håkon såg till att alla hans damer kallades frillor.) Jag tror att även han var ute efter lilla Tora. Ett äktenskap med henne skulle även ge Harald mer legitimitet.

Vad hände då med Tora 961? Logiskt sett bör familjen på Lade ha gömt undan henne. Jag tror att Håkon redan vid denna tid var bästis med Skofte Skagesson och gav honom uppdraget att ta hand om flickan. Med tanke på pappa Skages beräknade födelseår kan han mycket väl ha varit död av åldersskäl, så om Skofte dök upp på gården med "pappas frillodotter som blivit moderlös", bör väl inte så många frågor ha uppstått.

Ca 970 var Tora giftasvuxen, men Harald Gråfäll fortfarande kung och vid makten. Nu var det viktigt att snabbt gifta bort henne med Håkon Sigurdsson, för att hon inte skulle falla i Haralds händer, men också viktigt att hennes verkliga identitet inte blev känd. 

Tora "Skagesdotter" och Håkon Sigurdsson gifte sig och fick tre kända barn, Sven, Bergljot och Hemming. Jag tror att namnet Sven/pojke är ett kodnamn, som redan använts på liknande sett för Sven Tveskägg. Äldste sonen borde ha fått namn efter den förnämste av farfar och morfar, vilket vanligtvis var farfar. Håkon Sigurdsson hade redan använt namnet Sigurd för någon/några av sina frillosöner, men morfaderns namn borde egentligen vara användbart. Om Tora var en kungadotter var morfadern förnämare än farfadern. Namnet var hur som helst inte Sven, som vad jag kan se, inte användes som namn före Sven Tveskägg och Sven Håkonsson. Därför tror jag att Sven står i stället för Håkon, som skulle ha väckt frågor, då Blodyxsönerna fortfarande var vid makten. Bergljot står för Håkons mors namn - det är klart. Men om Tora varit dotter till Skage, skulle nästa son ha uppkallats efter honom. Istället fick denne namnet Hemming, ett danskt namn, som inte förekommit i släkten tidigare. Ergo kommer namnet från moderns dansk-engelska familj, nämligen hennes far.

Tora Skagesdotter var alltså egentligen Tora Håkonsdotter. Efter att Håkon fick makten 971 - här kan identiteten på hans hustru ha bidragit till att Harald Blåtand och tingen ställde sig på hans sida - borde det ha blivit känt vem hon var. Kanske var det också känt, kanske var det bara av gammal vana som hon kallades Skagesdotter, men kanske var historieupptecknarna emot att detta dokumenterades.

När Håkon Jarl senare jagade av Olav Tryggvason gömdes han i en svinstia av en "frilla" vid namn Tora på Rimol. En kvinna av vilken släkt som helst skulle ha utsatt hela sin familj för en oerhörd risk för "sin kärleks skull". Men om gården ägdes av Håkon och denna Tora var hans fru, så var det en helt annan sak.

Det fanns bara en Tora i Håkons liv och hon var en kungadotter. 

Sen var det förstås litet kymigt för Sven Jarl att han alltid fick spela andrafiolen efter den äldre halvbrodern Erik. Obs att ingen av de andra halvbröderna spelade någon historisk roll. Det tyder på att dessa två var de klart förnämsta. Som jag har skrivit någon annanstans tror jag att Erik var en dotterson till Erik av Obrestad (och därmed kusin till Olav Tryggvason, vilket jag nog aldrig har nämnt explicit).

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?