Tes 34: Håkon den Gode hade en engelskfödd drottning

 

Funderingar som redan finns mera utförligt beskrivna i tidigare inlägg: Sigurd Jarl av Lade ställde upp för kung Håkon på villkor att jarlssonen Håkon skulle bli kung efter denne. (Det är på samma sätt som Olav II. fick legitimitet genom att Olav I. varit hans fadder.) Av någon anledning verkar kungen mellan 936 och 954 inte ha funderat på att skaffa familj. 954 när Adelstein av England dog uppstod den stora religionskonflikten i o m att Håkon fick dåligt samvete. Utåt medlade Sigurd Jarl och ställde sig skyddande framför kung Håkon, men det har bör ha varit stora gräl mellan dem. Ca 955 föddes Tora Håkonsdotter av okänd mor.

Om nu inte Tora var ett misstag, utan en strategiväxel på kungens sida: Han insåg nu att Ladejarlarna aldrig skulle låta döpa sig och ville ha en kristen arvinge. För detta behövde han en kristen drottning och högättade kristna flickor var i Norge bristvara år 954. Vart skulle han då ha vänt sig? Jo, till England. Han kan ha hört sig för efter en lämplig familj/brud till sina tidigare kontakter.

Men det här äktenskapet försämrade till en början relationen till Sigurd Jarl, som såg sin son Håkons position hotad. Dock blev det bara en dotter. Troligen dog mamman snart därefter. Nu förbättrades relationen till Ladejarlarna igen. Sigurd och Håkon ställde upp på villkor att Håkon skulle få gifta sig med Tora. Men kungen var nog rätt förbittrad över att vara så beroende av Sigurd Jarl. Frågan är om han tänkte svika ladejarlarna från första början eller om han tog ett spontant beslut när han höll på att dö.

Som jag redan har beskrivit, så tror jag att Tora Håkonsdotter räddades undan Familjen Blodyx (den av Håkon valda efterträdande kungafamiljen) genom att Skofte Skagesson placerade henne i sin familj som "pappas numera moderlösa frillodotter". Avtalet var att Tora skulle gifta sig med Håkon Sigurdsson av Lade och Skofte med Håkons dotter Ragnhild. Därför räknas alla Håkons andra förbindelser som frilloäktenskap, även om de var med högättade damer, t ex med Erik på Obrestads dotter/Drottning Astrids syster. Obs att Erik Håkonsson senare visade sig ha en högre rang än alla möjliga andra söner, förutom Sven.

När det gäller räddningen av Tora: Det kan ju hända att Harald Gråfäll hade velat gifta sig med henne och inte ta livet av henne...

Håkon Jarl och Tora "Skagesdotter" fick ca 970 Sven, därefter Hemming och Bergljot. Namnet Bergljot är klart, det var namnet på Håkons mor. Men 970 var Blodyxfamiljen fortfarande vid makten. Det skulle ha varit osmart/farligt att avslöja Toras identitet genom att kalla äldsta sonen t ex Håkon efter kungen. Det hade uppstått frågor om Håkons son hette Håkon. Sven tror jag numera är ett kodnamn, lite grann som när Palnertoke gav det till Harald Blåtands ännu inte erkände son. Men vem var Hemming uppkallad efter?

Det fanns en gång en dansk kung som hette så, men hans familj försvann in i skuggorna. Möjligtvis var Strut-Haralds son Hemmings mor en ättling till honom, d v s en Hemmingsdotter. Så hemskt många Hemming kan jag inte hitta, och man ska tänka på att namn alltid förekom flera gånger i familjerna. Däremot finns det en berömd engelsk munk och författare kring 1066 i England som hette Hemming. Man kan tänka sig att han hörde till den familj från vilken kung Håkons drottning kom. Och att hans dotterson fick det namnet.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?