Tes 33: Håkon den Gode och Sigurd Jarl tricksade ut varandra

 

 

När Håkon, 15 år, återkom till Norge, måste Sigurd, som vid hans födelse upptagit honom som fosterson (fast Håkon sedan försvann ut ur bilden under lång tid), ha sett chansen att få se sin egen nyfödde son som kung av Norge. Jag tror inte att han var så oegennyttig, trots allt. Han bör ha ställt villkor för att hjälpa den blivande kungen, som visserligen (troligen) hade fått silver att muta stormännen med, men inte hade några kontakter, utom dem som Sigurd förmedlade. Villkoret var att Håkon Sigurdsson skulle bli kung efter Håkon Haraldsson. Dels var nu den blivande kung Håkon ung och utlämnad till sin mentor, dels bör han ha trott att han lätt som en plätt skulle kunna omvända Norge till kristendomen (och Sigurd kan ha trott att han skulle kunna återbörda kungen till sina fäders tro). Han kan, som delvis uppfostrad i ett kloster, ha avgett ett kyskhetslöfte, kanske tills hans uppdrag var fullbordat, för han verkar inte ha haft någon drottning eller ha velat skaffa barn - förrän...

Hursomhelst. Håkon vattenöste den lille Håkon och ingick därmed en förpliktelse. Namnet Håkon kom i kungens fall från Sigurds far, men i Håkon Sigurdssons fall snarare via kungen, vilket innebar att han var hans fadder, i varje fall fungerade det så i kristendomen och kungen var ju kristen. Sen kan man fundera på hur kungen såg på vattenösningen - som hednisk eller kristen sed?

Men kungens föreställningar om att kristna Norge träffade snart på realiteten. Det fungerade inte så bra. Sigurd bromsade här, även om han stödde kungen i andra frågor. Till slut (954) dog Adelstein i England och Håkon fick dåligt samvete och bestämde sig för att köra igenom sitt projekt mot Sigurds vilja, som ändå skyddade honom mot de uppbragda bönderna. (Samtidig blev Erik Blodyx söner hemlösa och ville ha tillbaka sitt fädernesland.)

Ett par år senare insåg kung Håkon att han absolut inte ville ha den hedniske Håkon som efterträdare och bestämde sig för att skaffa en son. Med vem är oklart. Men hur som helst blev det en dotter och ingen son, och av någon anledning försökte Håkon inte det här igen. Det kan vara att Sigurd hotade att ta bort sin skyddande hand. I o m att det blev en dotter, Tora, kunde väl deras förhållande fixas till genom att kung Håkon lovade att senare gifta bort henne med den yngre Håkon. För ladejarlarna var situationen nu ännu bättre, men kungen måste ha blivit mycket irriterad på sig själv. Möjligt är att han från denna tid bestämde sig för att sätta in Blodyxsönerna som arvingar. Dock naturligtvis inte i förtid, så därför bekämpade han dem till slutet - och lät ropa dem tillbaka!

Så med sitt sista andetag bröt Håkon sin överenskommelse med ladejarlarna.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?