Tes 32: Styrbjörn Starke var kristen
... eller åtminstone döpt. Året var 985. Danmarks kung var sedan 936 kristen. Det sista nioårsblotet under kung Gnupa var 934. Gorm fick 15 år på sig att göra Danmark kristen. Det var i början av 950-talet. Nu blev det dags att infria alla löften. Omkring 960 berättas det om hur biskop Poppo gjorde intryck på Harald Blåtand genom att bära omkring glödande järnbitar utan att ta skada. Det påstås ibland att det var då Harald döptes. Så var det väl inte, men att kyrkan satte tryck på honom är rätt troligt. År 974 besegrades han av Otto. Sonen Sven blev tvångsdöpt, likaså Håkon Jarl, som inte lyckats ta sig därifrån i tid. Därefter satte Haralds väckelse igång - eller vad det nu var.
I alla fall är det helt uteslutet att Danmark skulle stödja en statskupp av en hednisk kronpretendant. Styrbjörn måste helt enkelt vara döpt, åtminstone av politiska skäl. Dessutom gifte han sig med Tyra Haraldsdotter. Kyrkan skulle knappast ha uppskattat att flickan blev gift med en hedning och därmed mor till små hednabarn.
Enligt sagan offrade Styrbjörn till Tor och hans motståndare Erik till Oden. Erik och Oden vann över Björn och Tor. Varför står det så i sagan? För det första skrevs den ju ner långt senare på kristen tid. Om det var frågan om en kamp mellan kristna och hedningar ville man väl inte visa att förloraren hörde till de kristna. Men redan innan vikingatiden var förbi verkar det ha uppstått en sorts vikingaromantik t ex i England. Hedniska vikingar var coola och häftiga. Men det kan ju ha varit så att Styrbjörn visserligen var döpt av politiska skäl men hedning i själ och hjärta.