Tes 31: Olav Tryggvasons syster Astrid var i själva verket hans dotter

 

Mycket i Olav Tryggvasons saga är helt klart del typiska helgonhistorier, som t ex flykten till Egypten... eh, Västergötland och därefter Ryssland. När man sållar agnarna från vetet kan man ju inte veta om man inte slänger ut barnet med badvattnet osv.

Men ta det här med hans syster, som måste ha blivit född en bra bit före 968, annars hade hon inte varit sin fars dotter och Olavs äldre syster, och som ska giftas bort ca 995. Det stämmer helt enkelt inte kronologiskt. Och det är mystiskt att hon heter Astrid som mamma Astrid. Säg nu att det är så här:

Olav Tryggvason blev ca 980 far till Astrid och gav henne sin egen, nyligen avlidna, mors namn. Då var hon 15 år 995. Det passar. På det sättet hade Olav tillgång till Astrids prylar och kunde ta hennes falk och plocka den. Hennes argument: Vad är det för vits med att vara syster till en kung när man måste gifta sig med en lågt stående brudgum, kan lätt bytas ut mot dotter till en kung, och låter mycket mer fjortislämpligt. För en 30-årig änka bör ha haft andra argument och var f ö mindre lätt att gifta bort mot sin vilja. Vad var t ex med hennes svärisfamilj och barn? Nej, detta talar för en dotter.

Argumentet att man behövde en känd släkting till Tryggve Olavsson som skulle garantera att den utomlands uppvuxne Olav var den han sade, tror jag faller, om man stryker hela slaverihistorien. I Norge visste alla hela tiden var han var.

Olavs mor och syster flydde till Västergötland, ok, och det var obekvämt nära till Norge, så de fortsatte till Astrids bror Sigurd i Ryssland, dit de kom fram utan problem och fick kontakt med norsk-kolonin där, bl a Ålov och hennes man/exman (han var ju numera gift även med Ragnhild av Polotsk). Och så glömmer vi diverse hjältemodiga saker samt slavmarknader. Att Torolv Luseskägg dog är inte så konstigt, för han var enligt mina beräkningar redan vid avresan urgammal.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?