Tes 30: Tora Håkonsdotter, Tora Skagesdotter och Tora på Rimol var samma kvinna

 

 

Kung Håkons dotter Tora försvinner ur historien med hans död. Hon hade varit ett intressant parti för en storman, men 961 verkar hon bara ha varit omkring 6 år. Vi vet inte vem hennes mor var, men kanske var det en dotter till Skage Skoftesson. En som mycket troligt kan ha "sparat sig" för henne var Håkon Sigurdsson Jarl, som jag tror var utsedd till tronföljare av sin fosterbror/fadder kung Håkon, även om denne gjort det under press. Det innebär inte att Håkon Jarl avstod från lämpliga frillor. Jag tror att han hade en frilla som var nära släkt till Erik av Ovrestad och därmed till Olav Tryggvasons mor och en i Uppland, Sverige, från den tiden när han härjade i Östersjön 962 - 965. Dessutom redan tidigt en frilla som blev mor till Ragnhild och kanske den förste Sigurd (född efter 962). Och kanske några till.

Tora adopterades enligt denna tes av sin morfar, eller i varje fall av Skage Skoftesson, morfar eller ej, och fick hans namn. På samma sätt fick ju Sven Jarls och Holmfrids dotter namn efter sin fosterfar Anund Jakob. Det var väl lätt hänt att man tillordnade barn fosterfadern. Viktigt var väl att inte kungamodern Gunhild och hennes söner fick tag på flickan för att röja henne ur vägen, som de enligt sagan försökte med Olav Tryggvason. Men Håkon Sigurdsson visste ändå vem hon var och gifte sig med henne ca 970. 

Toras och Håkons son fick namnet Sven. Normalt sett skulle deras son ha fått namn efter den förnämsta förfadern. Namnet Håkon fungerade inte, för det hade ju redan fadern fått efter kungen. Dessutom skulle Eriksklanen kunna börja ställa frågor, för vid denna tid var de fortfarande vid makten. Ca 970 verkar bara den lille Sven (blivande Tveskägg) hittills ha kallats så. Det var fortfarande ett namn för ett barn i mycket speciella omständigheter och hade inte blivit modernt. Sven betyder bara "pojke". Palnertoke kallade Sven Haraldsson av Danmark så för att provocera Harald som inte ville erkänna honom. För Sven av Lade var namnet en kod.

Tora på Rimol kallas för jarlens frilla. Det kan vara det vanliga nedvärderandet (på kristen tid) av en kvinna för att samtidigt dra ner hennes närstående i smutsen, även om en frilla för vikingarna inte alls var negativt. Om Tora på Rimol berättas det att hon 995 gömde den jagade jarlen och hans träl under svinstian. Risken var enormt stor. Ifall Tora hade varit en vanlig bonddotter hade hon därmed beseglat släktens öde. Okej, det finns "dumt folk". Men säg nu att Rimol var jarlens gård (det nämns ingen bonde av Rimol i sagan) och att hans hustru vistades eller bodde där av någon orsak. Toras enda lojalitet var i så fall till sin man jarlen. Det skulle ha varit hennes plikt att göra allt för honom och dessutom enda chans att komma undan.

Precis som det inte nämns vad som hände med Bergljot, Sigurd Jarls hustru, 962 kan man av släkttavlor se vad alla tror: nämligen att Bergljot också dog 962 och att drottning Tora dog 995. Ingen av dem nämns senare. Men det skulle väl inte ha sett fint ut i helgonsagan om Olav Tryggvason att han slog ihjäl kungadottern Tora. Ifall Tora H., Tora S. och Tora på R. var samma person.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?