Om Harald Grenske och Olav den Helige - en myt, flera myter?

 

Enligt tidigare kunskapsläge var Harald Grenske son till kung Gudröd från Viken och sonson till kungasonen Björn Farman Haraldsson. Numera ifrågasätter många att han var son till Gudröd, ja t o m om Gudröd har existerat.

Det är litet lurigt, för Harald Grenske ingår som far till Olav den helige i berättelserna som ska uppvärdera denne. Om Harald inte härstammade från kung Harald Hårfagre, så hade Olav mycket mindre legitimitet som kung.

Vad som sägs är att Harald Grenske uppfostrades hos Roe den Vite, Herse av Grenland, tillsammans med den jämnårige och senare mytomspunne Rane den Vittfarne Roesson. När Gudröd mördades av Erikssönerna flydde han via Grenland tillsammans med sin fosterbror till Skoglar-Toste i Västergötland, som utbildade honom till viking. 971 ska gossarna ha varit 18 år och Harald ska då ha fått sin fars tidigare rike i Viken av Harald Blåtand. Alltså var Harald född ca 953 och därmed 10-11 år när han kom till Toste. Han kan ju ha följt med på vikingafärder ca 967 - 969, innan han anslöt sig till Håkon Jarl, kanske när Toste dog.

Men bortsett från hans ifrågasatta härkomst, så är det något skumt med resten av historien. Särskilt vad gäller hans frieri till Sigrid Storråda 995. Enligt sagan uppvaktade han henne tillsammans med en rysk prins, och i sällskap med Rane. Själv ska Harald Grenske vid denna tid ha varit nygift med Åsta från Opplanden, som var gravid. Sigrid ska ha sagt till Harald att han skulle hålla till godo med sin fru. Men på natten ska hon ha låtit bränna inne sina friare och deras sällskap. Förutom den ryske prinsen (som återvände hem) bör även någon ur Haralds krets ha klarat sig, i varje fall Rane om sagorna inte ljuger. Tja, jag har svårt att tro att Sigrid lät innebränna sina gäster, men i varje fall ska Harald ha varit död från och med detta tillfälle.

Hur som helst: Om Harald var född 953 och han som nygift friade till änkan Sigrid 995, så var han vid detta tillfälle över 40! Det kan ju hända. Men hade han verkligen aldrig varit gift tidigare i så fall, alternativt blivit far?

Om hans posthumt födde son Olav sägs det att hans morfar ville sätta ut honom, men att Rane räddade honom. Enligt namngivningsreglerna borde ungen ha hetat antingen Harald efter sin döde far eller Gudröd efter sin likaså döde farfar. Ifall det är sant att hans morfar hette Olav - fast jag tror att det är rätt osäkert - så finns det väl en möjlighet att han skulle ha fått det namnet. Troligare är det att Olav var hans dopnamn, då han enligt uppgift fick Olav Tryggvason som dopfadder.

Det kan ju ha varit lögn alltihop. Några tankar:

Olav Haraldsson var inte sonson till någon kung Gudröd.

Harald Grenske var istället son till någon okänd person eller till den nästan okände Roe Vite Herse. Möjligtvis fick han inte kungariket Viken, eller så på egna meriter, eller så hade han lurat Blåtand om vem han var.

Hela historien om Sigrid och om Haralds posthumt födde son är påhittad, i varje fall frieriet. Harald kan ha haft flera barn och på äldre dagar gift sig med Åsta och av någon anledning dött före sonens födelse. Men vilka hörde till hans första familj?

Den s k Olav Haraldsson är någon helt annan, icke-legitim kungapretendant som fick kyrkan att hjälpa till att ge honom en ny identitet efter att han varit i England.

Att både Olav Tryggvason och Olav Haraldsson var födda efter att fadern mördats låter för bra (ur helgonsynpunkt) för att vara sant.

Och sedan har vi ju Olav Haraldssons halvbror Harald Hårdråde som med ännu mindre legitimitet blev kung. 

En möjlighet är att "gresabonnen" Sigurd Syr och Åsta var föräldrar till (den senare kallad) Olav, en äventyrare med okänt namn från början, som lade sig till med falsk identitet utomlands och hittade på hela köret med dopfaddern Olav Tryggvason och sin börd. Det är ju inget som hindrar att det har funnits en Harald Grenske, vem hans far än var, men att Olav Haraldsson inte var hans son.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?