När mördades kungarna i Viken?

 

Det finns röster för 962/963 och för 968, och jag har hittills hakat upp mig på 968, för enligt sagan var Olav Tryggvason ca 2 år när han kom till Västergötland under kung Eriks tid, vilket var efter kung Emunds död 970. 

Det är nog viktigt att ta sagan/helgonberättelsen med mer än en nypa salt. F ö mördades Sigurd Jarl 962. Håkon Jarl intrigerade vid denna tid mot Erikssönerna tillsammans med kungarna i Viken och på Opplanden. De skulle ha varit ganska dumma om de hade låtit lura sig av familjen Blodyx fortfarande 5 år senare.

Så säg att det var så här:

961/962 Dubbelbröllop i Obrestad. Astrid Eriksdotter och Tryggve Olavsson gifter sig, och en annan Eriksdotter ingår bara frilloäktenskap med Håkon Jarl, som "sparar sig" för kungadottern Tora Håkonsdotter, som han har gömt undan under pseudonymen Tora Skagesdotter hos sin kompis Skofte Skagesson. De har gjort en överenskommelse om att Tora och Håkons jämnåriga dotter Ragnhild ska gifta sig med Håkon, respektive Skofte när de blir giftasvuxna.

Håkon Sigurdsson har nu en förbindelse med ev. Gudbrandssläkten (på fruns mors sida), med Obrestadssläkten (Erik), med Tryggve och Gudröd i Viken. De intrigerar kraftig mot Erikssönerna och blir så småningom avslöjade.

962 Sigurd mördas. Även Gudröd och Tryggve mördas. Troligen även Erik av Obrestad. Gudröds halvvuxne son Harald Grenske gömmer sig i Västergötland hos Skoglar-Toste tillsammans med en kompis. Drottning Astrid gömmer sig hos sin gamle fosterfar Torolv Luseskägg, som jag tror är släkt med Toste (se andra inlägg). 962/963 föder Eriksdöttrarna Erik Håkonsson av Lade och Olav Tryggvason av Viken. Därmed är Olav i själva verket inte 2 år (som Jesusbarnet) när han flyr, utan 7 år. Men hans syster Ingeborg måste också klämmas in före faderns död. Hon måste vara äldre, eller tvilling, för Olav skulle inte ha fått sitt namn om inte fadern var död. Hon kan vara född en kort tid efter bröllopet, och vid faderns död är redan ett syskon (Olav) på gång. Man kan ju se att Astrid var väldigt fertil på hennes andra kull med Lodin.

Ingeborg gifter sig senare med Ragnvald av Västergötland, som hon mycket möjligt växer upp med och är född ca 970. Olav blir 980 far till Astrid, en kort tid efter mamma Astrids död. Enligt sagan har jag för mig att han var gift med en slavisk prinsessa vid den tiden, som kan vara mor till flickan. Eller det var irländskan. Och i så fall kan han inte vara född 968 - för ung för att bli far.

I föregående inlägg, tes 31 skriver jag om varför jag tror att Astrid är dotter och inte syster till Olav.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?