När kung Håkon den Gode kastade sin lilla dotter framför bussen

 

När kung Håkon var döende efter att ha träffats av en pil 961 tog han inte bara avstånd från sin mentor och sitt ständiga stöd Sigurd Jarl. Vid 15 års ålder hade han mer eller mindre medvetet gjort dennes son Håkon till sin fosterson och arvinge. I varje fall hade han låtit far och son leva kvar i tron att de hade ett avtal. Sigurd ställde upp till 100% för den i kloster uppvuxne kung Håkon och som mycket möjligt hade avgivit ett kyskhetslöfte i samband med att han lovade att kristna Norge. Han gifte sig aldrig som man vet och den lilla Tora som han ca 6 år före sin död blev far till kan ha blivit avlad i ett svagt ögonblick, kanske med en tjänstekvinna. Sigurd och Håkon måste ha sett möjligheten i en kungadotter. Om Håkon Sigurdsson gifte sig med henne skulle han få ännu mera legitimitet som tronföljare. Vi måste utgå från att Sigurd Jarl och hans familj hade full koll på var Tora befann sig, om de inte t o m hade tagit henne till sig.

Men faktum är: När Håkon dog var Tora en nyckelperson. Den som gifte sig med henne hade utsikter till att bli kung. Hon var dock bara ca 6 år enligt alla uppgifter som jag har sett. Och därmed var hon i fara. För hennes far utnämnde Blodyxsönerna till efterträdare, i praktiken Harald Eriksson, till kung. För hans familj måste det vara viktig att få Tora i sitt våld, antingen som bevakad fosterdotter/fånge för att så småningom någon av bröderna kunde gifta sig med henne och få ännu större legitimitet, eller ta livet av henne.

Enligt sagan jagade drottning Gunhild och hennes söner den lille Olav Tryggvason, son till en dödad "småkung" som varit med i en konspiration och en dag skulle kunna utkräva hämnd. Det är ju tveksamt om de kunde föreställa sig att han skulle kunna bli kung över Norge. Hur mycket större orsak hade de då inte att få tag i lilla Tora, som bara försvinner ur historien?

När Håkon alltså förkastade sin hedniske fadderson Håkon Sigurdsson som arvinge och ropade tillbaka angriparna, kastade han Tora framför bussen, som man säger numera.

Men jag tror att Håkon tog henne och förde henne till sin bäste vän Skofte Skagesson, som utgav henne för att vara sin nyligen avlidne fars frillodotter. Tora Håkonsdotter växte upp som Tora Skagesdotter och Skofte och Håkon ingick ett avtal.

Håkon hade en liten dotter, Ragnhild, med en frilla. Hon skulle bli bortgift med Skofte samtidigt som Skoftes "lillasyster" gifte sig med Håkon. Detta dubbelbröllop stod ca 969/970. Då var Erikssönerna fortfarande vid makten. Frågan är hur många som visste vem Tora var. Detta äktenskap kan ha givit Håkon stöd i befolkningen eller av Harald Blåtand. Håkon Jarl fick makten i Norge 971 och då bör det senast ha blivit känt.

Och som jag skrivit i ett tidigare inlägg: Jag tror att Tora Håkonsdotter/Skagesdotter även var Tora på Rimol.

De här slutsatserna finns inte att läsa i texterna, men jag kan inte se hur man inte kan se möjligheterna om man sätter sig in i materialet.

Revision 27/12: 

Faktum är att kung Håkon mycket väl kan ha bestämt att Tora istället för att giftas bort med Håkon Sigurdsson skulle giftas bort med Harald Gråfäll Eriksson. Så han måste ju inte ha räknat med hennes död. Men då Håkon snabbt kunde gömma undan Tora blev det inget med det. Obs att det inte är känt att Harald Gråfäll hade familj. Han kan precis som Håkon ha satsat på Tora, och hoppats på att hitta henne i tid innan hon blev giftasvuxen. För då skulle han ha kunnat få en välbehövlig acceptans i Norge och kanske varit mindre pressad att hålla ner oppositionen med vapenmakt. Men så blev det ju inte.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?