Jelling - en kristen tings- och begravningsplats?

 

Foto: Wikipedia, Szilas, norra högen

948 insattes tre inhemska biskopar i Danmark. De bör ha varit högättade, vilket visar att kristendomen redan hade kommit en bit på väg i Danmark. 

Norra högen fanns redan då. Någon gång på 950-talet dog drottning Tyra, sörjd och saknad av kung Gorm och hela folket, och begravdes - troligen där. Därefter ställdes hennes minnessten upp och det byggdes en enorm skeppssättning kring gravhögen. Exakt vem som begravdes där är inte helt utrett (se nedan), men det hittades bl a ett bronskors därinne. De som var begravda var där flyttades, men resten av innehållet i graven blev kvar, tills gravplundrare kom och ställde till oreda.

Det är troligt att Gorm ville bli begravd där med Tyra, men så föll - enligt min och mångas, men inte allas, åsikt - Knut och begravdes där. I kyrkan som uppfördes senare har man undersökt en grav, där det låg en man i 40-50-årsåldern som dog 958. Det saknas en massa benknotor, vilket är förklarligt om det är Knuts ben, för dessa kan ha kommit bort under transporten från Jorvik/Irland. Andra tror att det var Gorm. Men det finns tydligen gravar i kyrkan som inte har undersökts ordentligt, som kan vara Gorms och Tyras.

Om nu Tyra och hennes son dog på 950-talet och Gorm 962, så bör de ha blivit begravda av biskopen för området, vilket var Reginbrand/Ragnbrand. Som dansk kan han ha kommit på en teologisk förklaring som skulle tillåta Gorm att uppföra detta traditionella, men mäktiga byggnadsverk.

En skeppssättning - ett skepp - kan symbolisera kyrkan, Noas ark, som seglar mot frälsningen över synd och död. Genom att omsluta kullen med skeppssättningen begravdes de danska kungligheterna i kyrkan. Den tidens kyrkor var i alla fall små träkyrkor, som lätt brann. En stensättning borde ha varit för evigheten om inte folk hade knyckt stenarna på medeltiden, likaså kullen.

Men den teologiska förklaringen kanske inte dög för senare prästerskap. Harald fick bygga en träkyrka och lägga sina släktingar under den. Senare byggdes det flera kyrkor och till sist en stenkyrka. Att resten av innehållet fick vara kvar i kullen är klart, det hade inte fått plats i en vanlig grav.

När skedde detta? Harald var tydligen inte särskilt övertygad om nyttan av att begravas i en kyrka på 970-talet. Då lät han göra Sydhögen, troligen till sig och sin drottning/sina drottningar. Den användes dock aldrig. Sydhögen förstörde symmetrin av skeppssättningen, vilket är betecknande, för Harald älskade symmetri, vilket syns på trelleborgarna. Här ställde han även upp sin stora Jellingesten. Troligen blev den senare flyttad. Det finns en historia om att han försökte tvinga sina hirdmän att flytta den tunga stenen. Han kan tidigare ha frigivit sina trälar av tryck från kyrkan, men krigarna vägrade utföra slavarbetet.

Jag tycker inte att det är troligt att den hittade begravde mannen, född ca 915 var Gorm, utan hans son Knut. Gorm ska ha blivit gammal. Harald dog ca 986. Hans syster Gunhild dog troligen ca 970. Båda ska ha varit gamla. Harald blev far i början på 960-talet, möjligtvis tidigare till sonen Hyring, Iring, Hiring, som ska ha fallit i England. Knut var före sin död far till Guld-Harald.

När det gäller Gunhild, så ser jag henne som ung och nygift ca 934, d v s född kring 920, och att hennes söner var mycket unga när de angrep Norge första gången, vilket inte är omöjligt. På ett forum gjorde sig någon lustig över mig, då denne var av åsikten att Gunhilds söner var mycket äldre, och därmed även hon själv. En sådan tanke går ju absolut inte att kombinera med att hennes far ska vara född ungefär samtidigt. Alltså, att Gunhild ska ha varit av obskyr samisk ätt köper jag inte, för vad hade nyttan varit med den förbindelsen? Erik Blodyx var Harald Hårfagres förnämsta son, av kungligt danskt blod, och en förnyad förbindelse med Danmark och det nya kungahuset är logisk.

Enligt information var Jellinge ingen kungsgård. Platsen bör dock ha använts på något sätt. Harald lät senare också bygga en enorm pallisad runt omkring den. I varje fall bör det ha varit ett bra och symboliskt ställe att ha ting på, men annars, tja kanske var det helt enkelt ett monument för kungafamiljen.


Populära inlägg i den här bloggen

Edla Eriksdotter och hennes syster

Torkel Höges familj

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?