Hur gick missionerandet till på 900-talet?

 

Kung Adelstein i England hade ju en skola för fördrivna kungasöner. I varje fall Allan av Bretagne och Håkon av Norge var döpta hednabarn som sedan sponsrades och insattes på tronen i sina hemländer. När det gäller Håkon tror jag att han och Gorm av Danmark (f d Jorvik) gavs samma villkor när de blev kungar i sina respektive hemländer. Adelstein hade en hållhake på sin svåger Henrik av "Tyskland" och det är faktiskt möjligt att avsättningen av kung Gnupa ingick i en komplott för att sätta Gorm på tronen och kristna Danmark. De andra stammarna/nationerna vid Östersjökusten kristnades även ungefär vid denna tid. Men för att återgå till de nordiska länderna, förutom Finland som nog var hednisk länge till.

Danmarks kristnande gick nog någorlunda snabbt från 930-talet och framåt. Sista 9-årsbloter 934. Gorm insattes som kung 936. Tre danska biskopar insattes 948. Början av 960-talet Harald Blåtands möte med biskop Poppo och dennes underverk (men jag tror att han sedan länge var döpt). 974 knäcktes hans tolerans med överblivna hedningar när kejsar Otto II tvångsdöpte Sven, samt Håkon Ladejarl av Norge.

Norges första kristne kung var Håkon den gode. Därefter kom Blodyxsönerna som var döpta, men av mindre kristet sinnelag. Därefter den hedniske Håkon Ladejarl som dödades när Olav Tryggvason jagade honom. Till skillnad mot Danmark verkar befolkningen ha varit hednisk till stor del under längre tid. Därefter bara kristna kungar.

Fr o m 936 bör kyrkan i Hamburg-Bremen ha varit ganska nöjd med sina framgångar i Danmark och Norge, men Sverige fattades. Visserligen fanns det tydligen en hel del kristna i Västergötland, men överheten var hednisk.

Jag har försökt sätta mig in i kyrkans tankegångar. Året är ca 962. Kung Gorm har i Danmark efterträtts av Harald. I Norge har Erik Blodyx söner makten. Sverige regeras av Emund på Alsnö. Hans lille Erik (Segersäll) är knappt en fjortis, men Olof Björnsson är för vikingatida förhållanden vuxen. Han är (enligt Magnus Minnesköld) gift med Gyda Skoglar-Tostesdotter och har troligen blivit underkung av Västergötland för att göra plats för Erik i Uppland. Olof och Erik är båda kungasöner och möjliga tronföljare (och blev också båda två valda till kungar och medregenter 970). Uppland är jättehedniskt. Vem skulle jag satsa på som kristen kung? Jo, Olof i Västergötland. Han kan ha fått löfte om hjälp om att kuppa bort Erik om/när han döptes (troligen i Danmark). Övriga indicier: Runstensfragmenten i Husaby, två liknande fragment. På den ena står det Gyrid (Gyda?) reste..., på den andra ... efter Styrbjörn. Nu tror man ju att Västergötland blev kristnat tidigare än man tidigre utgick ifrån och att det kan ha funnits en kristen församling i Husaby redan innan den första (kända) kyrkan restes inte långt senare. 

Jag tror att Olof och Gyda var döpta. Det uppstod en konflikt med Erik som giftmördade Olof 971, men för att ta udden av anklagelserna kallade han sin förstfödde för Olof (istället för Emund enligt namngivningsreglerna). (Senare gifte sig Erik med Gydas lillasyster Sigrid.) Även Olofs och Gydas son Styrbjörn var döpt. Annars skulle inte danskarna ha kunnat stödja hans angrepp (Fyrisvallarna) och Harald hade inte heller gift bort sin dotter Tyra med Styrbjörn. Harald gifte sig (som jag tror) även med änkedrottning Gyda. Versionen med att Gyda var Björns syster och Tyras mor är ... mindre trolig.

Men 971 var den kristna kungen mördad. Det skulle dröja 30 år innan nästa Olof blev döpt och kristen kung.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?