Vart tog prinsessan Tora Håkonsdotter vägen?

 

Detta är i o f s en bild av kung Håkon som vattenöser hednajarlen Håkon Sigurdsson av Christian Krohg

Gissningsvis föddes dottern till Håkon den Gode/Adelsteinfostre ca 955 av en okänd mor. Håkon dog som bekant ca 961 och om hans dotter varit giftasvuxen hade hon var mycket attraktiv på äktenskapsmarknaden för att legitimera nästa kung, som ju var Harald Eriksson, som föll ca 970. Vart kan hon ha tagit vägen? Änkedrottning Gunhild och hennes söner kan ju inte ha haft något intresse av att skicka henne ur landet, för de kunde ju ha fått nytta av Tora, men så tycks det knappt ha varit.

En mycket inflytelserik person var Arne Armodson av Giske/Jarl av Möre. Han var gift med en Tora Torsteinsdotter Galge - och mer vet man inte. Arne var far till Kalv och en hel massa andra viktiga personer, samt farfar till Tora Torbergsdotter.

Tora Torsteinsdotter Galge var född ca 970 och det skulle passa perfekt med Tora Håkonsdotter som hennes mamma, ifall denna så många andra unga mödrar dog i barnsäng. Ifall hon nämligen blivit äldre, så skulle man kanske ha hört något om henne.

Säg att Tora Håkonsdotter gifte sig med Torstein Galge ca 970, när Gunhild och hennes söner förlorat Norge till Håkon Jarl. En flicka blev ju giftasvuxen vid 13, 14 års ålder, men om hon nu var i Blodyxklanens våld tills dess, så kunde ju ingen annan gifta sig med henne. 

Från början kan ju tanken ha varit att Håkon Jarl skulle ha gift sig med henne, men i o m att Blodyxarna kom emellan, så försvann väl intresset för henne. Han behövde väl inte Tora för sin legitimitet år 970/971.

Torstein Galge är numera okänd, men det förhindrar inte att han på sin tid kan ha varit en viktig person och kan ha gift sig med den döda kungens dotter. 

Denna hypotes grundar sig på namnet Tora och på Arne Armodsons viktiga position. Prinsessan måste ju ha gift sig med någon, ifall hon inte dog i späd ålder...

En annan hypotes är att Tora Håkonsdotter uppfostrades av Skage Skoptesson på Möre och kallades Tora Skagesdotter. Och hon gifte sig ju faktiskt med Håkon Jarl. Även här skulle det passa med åldern, född 955, mor till Sven 970. Om hon levde incognito p g a Blodyxsönerna skulle också kunna vara en förklaring till varför hennes son fick ett så anonymt namn...

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?