Drottning Gydas förhållande till Harald Blåtands barn

 

 

Drottning Gyda, är enligt den teori som jag stöder, Sigrid Storrådas äldre syster och Kung Olof Björnssons hustru. Vidare tror jag att hon var den Gyda som gifte sig med kung Harald när Styrbjörn kom till Danmark, d v s enligt denna teori hans mor, änkedrottningen.

Att Sven Tveskägg kallade sin äldsta dotter Gyda kan ha två orsaker. Det ena är att han var gift med en Gyda som dog i barnsäng. Men den teorin tror jag inte på. Den andra är att han kallade sin dotter så efter en nära släkting. Och det skulle stämma, ifall hans far var omgift med Gyda Tostesdotter. Enligt namngivningsreglerna bör den släkting som ger sitt namn vidare vara avliden. Men det finns undantag. Det som gör att jag ser Drottning Gyda vid liv vid den tidpunkt som Gyda Svensdotter troligen föds, nämligen någon gång i början på 980-talet, är runstensfragmenten på Husaby kyrkogård, den ena stenen rest till minne av Styrbjörn och den andra av Gyrid. Jag tror att hon reste stenarna efter sin man Olof och sin son Styrbjörn och i så fall bör hon ha överlevt även den senare. Däremot kan jag mycket väl tänka mig att hon lämnade kung Harald efter Styrbjörns, men före Blåtands död, för med Styrbjörn borta hade de väl knappast något mer att säga varandra.

Drottning Gyda kom alltså till Danmark i början av 980-talet. Hennes man, Kung Olof, hade sannolikt långt tidigare förgiftats av Kung Erik, varpå denne gift sig med Gydas syster. Det kan inte ha varit roligt på familjeträffarna. Sedan vägrade Erik sin yngre släkting Björn Olofsson medregentskap, och därmed bröt Björn/Styrbjörn med Erik. Gydas familj tror jag höll sig på mattan så länge som Skogla-Toste levde, för det bör ha varit han som hade sett till att Sigrid gifte sig med Erik, men när Toste dog, begav sig Ulf Jarl (med sin äldste son Torgils Sprakalägg - läs om detta på annat ställe) och Gyda till Danmark.

Kung Harald hade troligen fyra barn. Tyra som var gift med Styrbjörn, Gunhild som var gift i England med Palnertokes son och Sven som troligen vid denna tid hade ett förhållande med en dam av lägre status, annars skulle han kanske ha kallat sin dotter efter dennas familj. Och Astrid, uppkallad efter sin vendiska mormor, Tovas mor, som också var släkt med Olof Skötkonungs hustru Estrid. Astrid Haraldsdotter gifte sig med Torgils Ulfsson, Gydas brorson, och gav sedemera sitt namn till Svens och Sigrids dotter Estrid.

Jag tror att Gyda försonade Sven och Harald genom att visa Harald Blåtand med Styrbjörn som exempel vilka negativa konsekvenser det hade att ta ifrån en kungason hans arvsrätt, och att Sven därför gav sin dotter Gydas namn i tacksamhet till sin styvmor. Vi kan nämligen vara rätt säkra på att Sven och Harald båda två gav Styrbjörn sitt stöd inför slaget på Fyrisvallarna, då Erik senare hämnades på Sven genom att tillsammans med Boleslav anfalla honom. (Frågan är varför han väntade tills Boleslavs far Miezko dog med att hämta stöd hos polanerna.)

Naturligtvis hade Gyda säkert velat se sin sonson som kung av Danmark, men vid detta tillfälle var Torgils/Toste Björnsson helt liten. Men det kan hända att hon sådde ett frö hos Tyra. Varför skulle hennes kungliga son avstå från tronen? Åren gick och Sven Tveskägg strulade bara omkring, medan Toste växte upp. Först Erik och sedan Olof Eriksson Segersäll kickade ut Sven ur Danmark. I detta maktvacuum vände Tyra sig till Olav Tryggvason som skulle hjälpa henne att sätta Toste på tronen, som Olavs arvinge, för fortfarande var ju Tyras son ganska ung.

Vi vet faktiskt inte exakt när Tyra och Olav gifte sig. Sagan som påstår att hon kom seglande från Polen har fel. Hon kan inte ha varit gift/förlovad med Boleslav vid denna tidpunkt, för han hade en annan hustru. Men var var hon? Vi vet ingenting om de 15 åren av Tyras liv, som saknas. Kanske var hon i England hos sin syster Gunhild. Kanske var hon gift där, men med vem? Kanske hade hon t o m träffat Olav där. Det skulle t o m vara troligt, förutsatt att Tyra var i England.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?