Nioårsblotet vart åttonde år

 

Bild av det famösa blotet med Håkon den Gode av Peter Nicolai Arbo

Historiens pinsammaste blot var det när Håkon av Norge ingick en kompromiss med de norska bönderna, som ingen var nöjd med, vilket väl syns på bilden. Men nu tänkte jag diskutera kort om nioårsbloten. Dessa firades faktiskt vart åttonde år. Det finns en bra förklaring till detta i Andreas Nordbergs arbete Jul, disting och förkyrklig tideräkning, som jag hittade på internet. Men låt oss nu bara acceptera att det var åtta år emellan och leta efter vilka år dessa stora blot firades.

Det sista nioårsblotet i danska Lejre var 934. Det stämmer utmärkt med den teori som jag stödjer, om att den kristne Gorm kom till Danmark 936 och visserligen låg rätt lågt med sin trosutövning, men ändå bör ha haft någon gräns. Och nioårsblotet var den gränsen.

I Uppsala nämns ett nioårsblot 976, samt troligen det sista blotet 1084. Någon gång hände något som gjorde att blotcyklusen med åtta år emellan avbröts. Jag gissar på att det var kring slaget vid Helgeå 1025. En del tyder på att Olav (den helige) ockuperade Uppland under ett par år och därmed förhindrade blotet. Kring 1030 gav han upp, dels för att han inte hade råd med att fortsätta ockupationen och dels för att hans ockupation gjorde varken till eller från för Sveriges del (och knappt nämns i historien), eftersom kungarna enligt min åsikt vid denna tid främst höll till i Västergötland.

Om ett blot förekom 976 och det var åtta år emellan, så borde det ha varit ett blot 1024, ifall inte Olav var där och satte P för den saken. Om man däremot räknar baklänges från 1084, så skulle 1036 ha varit ett blotår. Men det är rätt lång tid efter 1030. Det borde ha gått att fixa ett blot tidigare. Däremot tror jag att ett blot år 1028 inte kan ha blivit av. Å andra sidan kan det ha blivit strul vid ytterligare något tillfälle, gissningsvis under mitten av 1000-talet under kristningstiden.

Vad man däremot ser när man jämför årtalet för det sista kända blotet i Lejre 934 med det första årtalsbestämda blotet i Uppsala 976 är att det inte verkar vara så viktigt med vilket år det blotades (alltså om det gällde någon sorts kalender/mån/solkonstellation), utan huvudsaken var att det var åtta år emellan.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?