Vikingar som pilgrimmer, samt familjen Tokesson/Skjalm

 

Medeltida karta över det Heliga Landet

Det var en omvälvande tid kring det förra milleniet. I den ena generationen rövade vikingar skatter ur klostren, och i nästa begav sig deras barn på pilgrimsfärd. Att resa till Rom gick väl an för en stridsvan viking, men snart var det Jerusalem som gällde, och dit skulle även kvinnorna med. Att vallfärdas till Jerusalem var rent ut sagt livsfarligt, och många kom aldrig tillbaka.

Omkring år 1060 reste Ulf Thoraldsson från York med sin hustru Gunvor till Jerusalem. Det vet vi för de upprättade ett testament, som sönerna Arnkil och Norman nog inte var så nöjda med. Jag funderar på vad Ulf och Gunvor hade för släkt bland de nyare skandinavierna i England (d v s bland dem som kom med Knut), men jag tror att Ulfs släkt hade bott ganska länge i Northumbria. Ulf och Gunvor kom aldrig tillbaka från sin vallfärd. Inte för att de hade haft något att komma tillbaka till, för under deras bortvaro hade Vilhelm Erövraren delat upp landet mellan sina landsmän.

Även en Ulf Topesson och hans hustru Madselin, också från York, hade anslutit sig till pilgrimmerna. Jag tror dock att Ulf egentligen hette Tokesson, för abbott Brand av Peterborough ska ha varit släkt/bror till såväl Ulf och hans bror Halvdan, som med Tokes söner.

Palnertokefamiljen från Fyn tycks i stor utsträckning ha utvandrat till England tillsammans med Knut, men här vill jag främst titta på den grenen av familjen som härstammade från Aude Tokesen från Lincolnshire, bror till Pallig och Åke, så vitt jag förstår.

Aude Tokesens son hette Toke Autison/Outison och är dokumenterad som bosatt i Lincolnshire. Sedan blir det svårt, för det finns en hel rad med Tokesens, som inte alla måste vara Toke Audesens söner. En del kan vara kusiner till dem.

Vi kan i alla fall ta med abbott Brand Tokesen av Peterborough, som enligt egen uppgift hörde dit. Brand är inget släktnamn i Tokes släkt. Hans mor skulle t ex kunna vara en dotter till den mäktige Thorebrand. För en präst kanske det kändes lämpligt att stryka den hedniska förleden i namnet. Om Brand var en Tokesen, så bör de nämnda bröderna Ulf och Halvdan också ha varit det. Namnet Ulf skulle kunna komma från moderns sida, kanske var hon en syster till Sige Ulfsdotter. Man får inte bortse från att kvinnor på den tiden mycket ofta dog i barnsäng, så en man kunde vara gift många gånger. Även Eskil/Aschyll/Askyl Tokesen sätts i samband med Brand. Det sägs att Eskil (kanske son till Esger stallares dotter) var far till upprorsmannen Hereward the Wake. Brands brorson Godric, som också blev abbott i Peterborough, var kanske också en son till Eskil. En son till Toke Audesson hette förstås Aude. Troligen var han äldst. Han blev dödad av vendiska sjörövare, som den berömde Skjalm hämnades på.

Skjalm grundade släkten Hvide på Själland. Efter 1066 lämnade alla som kunde England. Det fanns ingen plats för danskättlingar där längre. Skjalm är dock inget riktigt namn. Det betyder skälm eller djävul. Kanske var Skjalm en av de bröder som hette Sitric/Sigtrygg och Siward.

Skjalms familj är något oöversiktlig. Jag tror att Skjalm först gifte sig med Harald Hens dotter Ragnhild och med henne fick Margareta (uppkallad efter Estrid Margareta) och Toke. Sedan gifte han sig med Signe Asbjörnsdotter, sondotter till Ulf Jarl och med henne fick han en hel rad barn. Asser Skjalmsen Rig Hvide verkar ha fått släktnamnet Ossur och han var först gift med Inger Eriksdotter av Sverige och sedan med Cecilia Knudsdotter av Danmark. Esbjörn är nog uppkallad efter Asbjörn. Cecilia (dopnamn?) alias Astrid blev nog också uppkallad efter Estrid Margareta Svensdotter, som sin syster. Och så har vi Sune. Den enda Sune som jag kan hitta före denna tid är Sune Ivarsson i Sverige, som f ö var gift med Astrid Ogmundsdotter från Norge. Sune var tydligen yngst i barnaskaran. Han skulle ju kunna ha haft en mor som var dotter till Sune Ivarsson.

Men vi får inte glömma Toke Skjalmsen, också kallad Signesen. Han ska liksom sin far ha varit gift med en Ragnhild, om nu inte det är en ihopblandning. Dessutom ska hans (andra) fru ha hetat Gyda. Och nu börjar jag fundera på om inte den här Gyda är en dotter till Gyda Håkonsdotter, g m Tofig Pruda, Raoul de Mantes och kanske till sist med Asbjörn Ulfsson. Fast pappa Skjalm ska ha varit gift med Signe Asbjörnsdotter. Kan sonen ha gift sig med hennes syster Gyda Asbjörnsdotter? För Toke var ju inte son till Signe utan till Ragnhild. Inte uteslutet


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?