Vagn Åkesson i England och andra Palnertoke- (Hvide-)släktingar



St. Mary, den medeltida (rivna) kyrkan i Ullenhall, nära Wootton Wawen

Den förskräcklige Vagn är känd för alla som har läst Jomsvikingsagan. Han var sonson till den berömde Palnertoke. För att rekapitulera släkthistorien: Ottar Jarls familj i Västergötland hade starka bindningar till Palner på Fyn. Ingeborg Ottarsdotter (vars mor var en svensk kungadotter) gifte sig med Palner. Hennes bror Björn Bredske var fosterfar i Wales till prinsessan Ålov Stevnersdotter som gifte sig med Palnertoke, d v s Palners son Toke. Från denna tid känner vi till familjens första täta kontakter till de brittiska öarna. Palnertokefamiljen låg enligt sagan i långvarig konflikt med Harald Blåtand sedan mordet på Palners bror Åke, som troligen var fosterson till Ottar Jarl. Palnertoke var fosterfar till Sven Tveskägg, som kung Harald länge inte ville erkänna. Kring 975 gifte dock Harald bort sin dotter Gunhild med Palnertokes son Pallig. De flyttade till England, där de dödades 1002 i massakern. Palligs bror Åke gifte sig med Torgunna Vesetesdotter, som jag tror var änka efter Ottar Jarls äldste son Torgils. Hon medförde i så fall dottern Ingeborg Torgilsdotter till Fyn.

Jag tror att ärkebiskop Absalon Hvide beställde delar av Jomsvikingsagan för att dölja att familjen härstammar från Vagn Åkesson och hans halvsyster Ingeborg, vilket vid Absalons tid var ett absolut tabu. Palnertokefamiljen hade förlorat jarlsdömet på Fyn. Senare dök familjen upp som Hvide på Själland. Den förste Hvide ska ha varit Skjalm, som hade en bror, kallad Aude. Den släktgrenen har jag hittat i England! Dessutom har jag hittat att Torkel av Harringworth av Thorney Abbey var gift med en Torgunna (Vagnsdotter?). Han kan alltså ha varit Torgils Fagerskinna. (Jag vet att jag tidigare har antagit att Torgils härstammar från Ulf Jarls familj; det kan hända att det här är en bättre gissning.) Som jag förstår det ägdes Thorney Abbey före Torkel av Tofi Pruda och Gytha (Håkonsdotter?). Vid deras bröllop förgiftades kung Hardknut och dog ett par dagar senare.

Hur som helst. Den officiella berättelsen om den förskräcklige Vagn är att han vid 12 års ålder var en av ledarna vid angreppet på Norge / Hjörunga våg ca 985, och att ett av hans motiv var att han ville döda en norsk bonde som hette Torkil Lejra, samt våldta och hemföra dennes dotter Ingeborg. Förutom att Vagn måste ha varit betydligt yngre än 12 år vid denna tid, så låter berättelsen skruvad. Jag tror att Vagns föräldrar inte kunde motstå att gifta bort honom med den äldre halvsystern av kunglig svensk släkt, men att detta grepp några generationer senare var enbart pinsamt, och att biskop Absalon hellre ville ha en våldtäkt än incest som förklaring på varifrån han kom och satte tryck på författaren till sagan att hitta på något.

Tidigare har jag räknat ut att Vagn Åkesson inte kan vara född förrän någon gång efter 975. Men nu har jag hittat källor som troligen lägger hans födsel ännu längre fram. Vagn är ju ett extremt ovanligt namn. Man kan fråga sig av vilken orsak ungen fick det namnet.

Vagn/Waga dyker upp som thegn/dräng/hög tjänsteman till Earl Leofric. Han var med och bevittnade när Leofric Jarl (maken till Lady Godiva) grundade klostret i Coventry 1043. Vagns ägor var ganska koncentrerade och hans hem var i Wootton Wawen nära Stratford-upon-Aven i Warwickshire och även nära Ullenhall (Ownall/Holehale). Landet fick han av biskop Ealdred. Man kan utgå från att han kände upprorsmannen Herward the Wake ganska väl. Vagn levde ännu 1066. Säg nu att han föddes 980. Dottern Torgunna, gift med Torgils Fagerskina, ska ha varit född ca 1045 (och Torgils kanske 20 år tidigare). När Torgunna föddes var i så fall Vagn över 60 år och hade inga äldre överlevande döttrar - annars skulle någon annan dotter fått namnet Torgunna efter farmor. Det låter lite konstigt. År 1066 skulle Vagn ha varit absolut uråldrig. Men han är dokumenterad som markägare vid denna tid.

Jag får inte ihop det. Kan Vagn Åkesson och Torgunna Vesetesdotter blivit föräldrar till Vagns far kanske? Saknas det ett par generationer? Det skulle fungera.

Vad vi vet är att Pallig Tokesen, den förste Vagns farbror fick ett bra jobb i Devonshire, men kan på grund av sitt handlande ha utlöst massakern 1002, där han och Gunhild dödades. Vi vet att det fanns en Aude Tokesen i Lincolnshire och även en Toke Autison. Därefter en Åke Tokeson i Wessex.

Och en hel hög möjliga bröder till denne Åke, om vi nu är inne på samma generation. Abboten Brand av Peterborough påståd att han var en av dessa. Sedan har vi en Eskil/Aschill/Askyl of Ware Tokesen, som en del tror var far till upprorsmannen Hereward the Wake. Dessutom en Siric och en Siworth (Sivard), död 1055. Samt Skjalm Tokesen Hvide, hans bror Aude och en ännu yngre person, kallad Torben.

Men är det inte intressant? Det förklarar varför Vagn bara försvinner ur danska berättelser efter sin tidiga ungdom.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?