Siward Digre Jarl av Northumberland



Siwards död av James Smetham 1821—1889

Som jag ser det - det anses vara oklart - var Siward son till Torkel Höge av den östdanska kungaätten och kanske till hans fru Egitha. Torkel Höge, Sigvalde (Sigvard/Sigfred) och Hemming var bröder och söner till Strut-Harald. Torkel Höge bröt med Sven Tveskägg, enligt min åsikt för att denne efter Sigvaldes död tog jarlsämbetet på Själland ifrån släkten. Men när Knut blev kung närmade sig Torkel honom, för han hade inget otalt med Svens son, och Torkel blev tillsammans med Ulf Jarl och Godwin Knut den stores närmaste män.

Siwards bror Harald Torkelsson gifte sig med Gunhild av Venden, änka efter Håkon Jarl. Han mördades 1043 av Ordulf av Braunschweig, möjligen på order av Magnus av Norge, eller i varje fall av hans rådgivare, då han var en stark konkurrens om den danska kronan.

Haralds kända söner hette Hemming och Torkel. Men jag tror även han hade en dotter, NN Haraldsdotter, som gifte sig med Alwin, son till Wigod av Wallingford och Erminhild av Warwick. Alwin var sheriff i Warwickshire och släkt med Leofric av Mercia. Hans son var nämligen Thorkell of Arden (sheriff) och hans sonson hette Siward of Arden, så det kan gott stämma. I varje fall stämmer det med de nordiska namngivningsreglerna.

Siward själv satt vid broderns död fast i sadeln i Northumberland. Redan 1033 behärskade han som Knuts jarl södra Yorkshire. Han gifte sig med Aelfflaed, dotter till den tidigare jarlen av Bamburgh, och dödade dennes efterträdare Eadulf 1041 och fick därmed makt över hela Northumbria. På 1050-talet besegrade han "MacBeth" av Skottland. 1055 dog han troligen av dysentri, men klädd vid dödstillfället i full rustning, sägs det.

Före Siward hade Erik Håkonsson Ladejarl (far till Håkon Jarl II) varit jarl där, men han ska ha dött 1023. Efter hans död kan det ha uppstått ett visst maktvacuum, där familjen Thurbrand/Karl och Uthred/Ealdred kämpade mot varandra. Siwards fru var alltså denne Ealdreds dotter.

Siward var jarl under kungarna Knut, Hardeknut, Harald Harfot och Edward Bekännaren. Vid denna tid hörde Siward, tillsammans med Leofric av Mercia och Godwin av Wessex till de mäktigaste kungliga vasallerna. Under den tid som kungen och Godwins familj hade sin konflikt stod Siward på kungens sida.

Sonen Osbjörn (med Siward första fru Godgifu) föll i kampen mot skottarna, och den andre sonen (med Aelfflaed), Waltheof var vid faderns död 1055 för ung för att bli jarl. Det första ledet i namnet Waltheof ska betyda Val (som i Val-Toke), d v s seger och det andra ledet theof ska betyda tjuv, d v s den som kniper segern. Namnet Waltheof var ett släktnamn på moderns sida.

Waltheof blev en mäktig man, men han var delaktig i ett uppror mot Vilhelm Erövraren och avrättades.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?