Funderingar om Torgils Fagerskinna alias Torkel av Harringworth och familjen Hvide



Hardeknuts död på Gydas och Tofigs bröllop

Torkel av Harringworth ska ha ägt bl a Thorney Abbey och varit gift med en Torgunna, död före 1070 och begravd i Sawtry, Thorney Abbey. Skulle inte han kunna vara Thurgot Ulfsson Fagerskinna (= Hvide) (1022 – 1070 ?) som med sin fru Thorgunna Vagnsdotter (1045 - 1080 ?) fick Bodil Thurgotsdotter som gifte sig med Erik Ejegod? Det fanns även en Torkel the White g m en Leofflaed i Hereford som någon föreslår kan vara en förfader till Torkel av Harringworth.

Vagn Åkesson av Wootton Wawen, nära Ullenhall, Warwickshire, (tegn till Leofric) är dokumenterad i England så sent som 1066. Hans farbror Pallig Tokesen var gift med kungadottern Gunhild Haraldsson och dödades båda i massakern 1002. Även en Aude Tokesen (myntpräglare) är dokumenterad i Lincolnshire och nu blir det intressant. För familjen Hvide ska ha grundats av Skjalm, bror till en Aude. Den engelske Aude Tokesen hade en son som hette Toke Autison (Outison) i Lincolnshire. Dessutom fanns det en Åke / Aki Tokeson / Tokison i Wessex.

Torkel av Harringworth var anhängare till upprorsmannen Hereward the Wake (förbindelse med Earl Leofric). Det var även abbott Brand Tokeson som var släkt med Herward. Brand var dessutom släkt med Ulf (som med sin fru Madselin reste till Jerusalem) och Halvdan Topesson (Tokesson?). Brand var bror till Godric (munk), Siric och Siworth. Samt till Eskil / Aschill / Askyl, som kanske var Herwards far. Namnet Eskil skulle t ex kunna komma av att Toke Autison var gift med Esger Stallares dotter (Esger var sonson till Tofi Pruda som på gamla dagar gifte sig med Gytha / Gyda). Enligt namngivningsreglerna skulle Toke Autison ha en son vid namn Aude. Kan han ha varit den Aude Tokesen Hvide (1038 - 1095) som dödades av vendiska sjörövare och hämnades av Skjalm, familjen Hvides grundare?

Enligt källor återvände Thorkell till Danmark någon gång efter 1066, efter att ha uppmuntrat bl a Asbjörn Ulfsson och Sven Estridsson att komma och invadera England 1069. Kanske var Thorkell i säkerhet i Danmark när kungen 1074 gjorde ett sista försök att inta England.

Och var då Skjalm ytterligare en bror bredvid Aude, Åke, Brand, Godric, Eskil, Siric, Siworth och Torben? Eller var Skjalm (som inte är ett verkligt namn, utan betyder skälm) en av dessa?

Skjalm ska ha varit gift med Signe Asbjörnsdotter. Möjligen var Ulf / Ubbe Esbernsen g m Ingrid av Danmark och Margareta Asbjörnsdotter g m Harald Hen hennes syskon.

Namnet Signe är inte så jättevanligt vid denna tid. Det skulle i o f s kunna vara en variant av Sigrid eller kanske av Sige. År 1007 gifte sig Uthred, son till Waltheof av Bamburgh, med en Sige, dotter till en Styr Ulfsson (mördad 1004 av Thurbrand, fiende till bl a Uthred), som jag inte kan placera, men han måste ha varit en viktig man, för att få hans dotter försköt Uthred sin första fru, dotter till biskopen av Durham. Asbjörn skulle mycket väl ha kunnat gifta sig med en dotter/ett barnbarn till Sige och Uthred,  och med henne fått en dotter, Signe, som han gifte bort med Skjalm.

Jag har tidigare tänkt mig Torkel av Harringworth som son till Torgils Ulfsson Jarl (odokumenterad äldste son till Ulf Jarl och en första hustru - ifall man bortser från systern Katas sten i Varnhem). Samt som identisk med Bonde stallare och far till Thord Ulfsson Bonde. Men då skulle det röra sig om två olika personer. Skulle Ulf Fenisc eller Ulf Thoraldson ha något samband med Bonde? Eventuellt är dessa samma person. Ulf Fenisc var son till myntmakaren Swartbrand på Knuts tid. Ulf Thoraldsson från York och hans hustru Gunvor försvann på en pilgrimsresa till Jerusalem 1060 och efterlämnade sönerna Archil/Arnkil och Norman/Northman (uppkallad efter Earl Leofrics bror, dödad 1039, eller dennes farbror, dödad 1017,?). Kanske även en dotter som var gift med Bonde stallare? Alternativt var Ulf Thoraldsson brorson till drottning Aelfgifu och sonson till Aethelstan Thoredsson, död 1010.

Även Ulf Topeson och hans fru Madselin reste vid samma tid likaså till Jerusalem, som ju (se ovan) var släkt med bröderna Tokesen. Kan det rentav vara ytterligare en bror? Namnet Tope kanske ska vara Toke.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?