De underskattade drottningarna

Vikingatidens drottningar - på bilden Ellisiv av Kiev/Norge - kunde vara avgörande för om en kung fick makten. Ellisiv av Kiev, dotter till Jaroslav den store och Ingegerd Olofsdotter (Skötkonung), hörde till den kategori som gav en tveksam kung mer status. Harald Hårdråde av Norge kunde behöva lite mer kunglighet i familjen. Å andra sidan hade Harald så mycket silver och våldspotential att han nog hade kunnat bli kung utan Ellisiv.

Men det fanns kvinnor som förkroppsligade kungamakten, även om de inte kunde bli regenter. Utan Tyra Haraldsdotter av östra Danmark (Själland och Skåne) hade en västdansk kung (Gorm och därefter sonen Harald) aldrig kunnat återförena det splittrade landet.

Tyras sonson Sven Tveskägg jagades på 990-talet bort från Danmark, först av Erik Segersäll av Sverige och sedan av dennes son Olof, men på lång sikt hade de inte kunnat hålla Danmark. Istället bildade Olof Skötkonung en allians med Sven Tveskägg. Giftemålet med änkedrottning Sigrid Storråda, Olofs mor, var absolut avgörande för att Sven skulle få återkomma. Dock blev han tvungen att förskjuta sin polska hustru Gunhild och förarga hennes bror, Furst Boleslaw. Men Sven var inte någon självklar kung. Harald Blåtands ende son var född utom äktenskapet till skillnad mot systern Tyra av Danmark, änka efter Styrbjörn av Sverige och mor till en son, som vid ett kungaval hade haft goda chanser. Dock var sonen vid denna tid bara halvvuxen. Tyra gifte sig då med den mäktige Olav Tryggvason av Norge, som därigenom kunde göra anspråk på Danmark, särskilt om han satte in Tyras son som tronarvinge. Slaget vid Svolder handlade om makten över Danmark!

Sven Estridsson var son till en dansk prinsessa och Ulf Jarl och hade ingen självklar rätt till Danmark. Efter faderns död växte Sven upp i Sverige tillsammans med Gyda Svensdotter (dotter till den av Olav Haraldsson besegrade Sven Ladejarl av Norge och Holmfrid av Sverige). Kung Anund Jakobs plan var att få inflytande över Norge genom att sätta Sven på Norges tron med hjälp av Gydas anspråk. Planen gick i stöpet, och troligen fick Sven problem med kyrkan p g a för nära släktskap med Gyda, men då var hon redan död. Därefter undvek Sven att gifta sig kyrkligt. Han kunde dock inte senare, som kung av Danmark, motstå chansen att komma över Sveriges tron genom att gifta sig med Anund Jakobs änka. Dock lade kyrkan in sitt veto, återigen p g a nära släktskap. Möjligen gifte sig Sven en tredje gång med änkedrottning Ellisiv, kanske i hopp om att komma över Norge, vilket dock inte fungerade. Men faktum var att Sven även var släkt med henne. Sigrid Storråda var nämligen mormor till Sven och morfars mor till Ellisiv.        

Den här artikeln var tänkt för höstnumret i föreningstidningen, men jag sparar den eventuellt till ett senare nummer.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?