Vem var Tord Bondes mamma? Och var hans moster ihop med Kung Edward?

Bild: Silar

Jag har tidigare resonerat mig fram till att Ulf Galiciefararen, gift med Bodil Håkonsdotter, var samma person som Bonde Stallare av England och far till Torgils Ulfsson Fagerskinna och Tord Ulfsson Bonde, samt en frilla till kung Edward Bekännaren. 

Men namnet Tord måste överhuvudtaget inte vara någon variant på Torgils. Ibland tänker jag inte på den stora förslitningen av kvinnor under denna tid. Väldigt många unga flickor dog i sin första barnsäng. Några få, som drottning Gunhild (kungamodern) och Sigrid Storråda, födde en hel drös av ungar och levde till (för den tiden) hög ålder. Men många fler dog unga.

I England fanns det under denna tid i varje fall två mäktiga män som hette Thored i de engelska källorna. Den ene hade två döttrar. Det är mycket möjligt att den stackars Bodil dog när Torgils Fagerskinna föddes och att Ulf Bonde då gifte sig med en Tordsdotter, som blev mor till Tord Bonde. Det är också möjligt att den här frillan till Edward (Jedvard), som förde Jedvards namn till Sverige, inte var en dotter till Ulf Bonde Stallare (som jag tidigare har föreslagit), utan en syster till hans fru, d v s Tords moster. 

Faktiskt är det troligt att bröderna hade olika mor, för namnet Bodil dyker inte upp på den svenska sidan.

För att rekapitulera: 
Bodil Håkonsdotter var dotter till Gunhild av Venden och Håkon Eriksson Ladejarl, som drunknade (troligen) innan hon föddes.
Thrugot/Torgils Ulfsson Fagerskinna var gift med Thorgunna Vagnadotter, som jag tror var dotter till Vagn Åkesson och hans halvsyster Ingeborg Torgilsdotter (se inlägg). Deras dotter Bodil gifte sig med kung Erik Ejegod och då blev det nödvändigt att sudda bort den incestuösa bakgrunden.
Tord Ulfsson Bonde (alltså halvbror till Torgils) gifte sig med Edla Eriksdotter från Skara och blev far till Jedvard Tordsson Bonde.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?