Torkel Höges familj

Foto: Hjart, Vikingacentrum Ribe

Torkel Höge (ca 969 - 1039) var son till Strut-Harald av den östdanska kungaätten. Hans äldre bror kallas Sigvalde i sagorna och han var jarl av Själland. När Sigvalde dog gick jarlsämbetet till Hvidefamiljen från Fyn, vilket innebar att Torkel och kung Sven Tveskägg inte längre drog jämnt. Men med kung Knut hade Torkel till en början inget otalt. Han föll visserligen i onåd på gamla dagar, men Knut och han redde upp problemet före Torkels död. Torkel Haraldsson ska ha gift sig med en dotter eller en närstående kvinna till kung Ethelred av England ca 1012. Han kan ha varit gift ytterligare en gång.

Gissningsvis föddes sonen Harald Torkjellson ca 1013. Han gifte sig med Gunhild av Venden när hon blev änka efter Håkon Eriksson Jarls död. Det var ca 1031. Gunhild var systerdotter till Knut den store. Hennes mor var troligen en dotter (Tyra?) till Gunhild av Polen och Sven Tveskägg, och hennes far obodritfursten Mstislaw. Harald Torkjellson fick sönerna Torkjell och Hemming Haraldsson. När man tittar på kronologin, verkar det svårt att få in Gunhild som mor till Torkjell.

1069 anföll danskarna England, bl a under en jarl som hette Torkel. Det skulle kunna vara den här Torkjell. (En mindre trolig möjlighet är Torgils Jarl av Skåne, äldste son till Ulf Jarl, som vid den tiden bör ha varit över 60 år.) I så fall bör han ha förbundit sig närmare med Sven Estridsson genom att gifta sig med en av hans döttrar. Med hjälp av namngivningsreglerna och namnen i senare generationer kan man gissa att denna dotter på mödernet kom från Harald Hårdrådes/Sigurd Syrs familj. Möjligen hette hustrun Aud Svensdotter. Torkjell mördades av Ordulv av Braunschweig. Det sägs att Torkjell hade varit på pilgrimsfärd i Rom och överfölls på hemvägen 1043. Ordulv hade precis innan gift sig med kung Magnus´ halvsyster Ulvhild. Torkjell var en stark konkurrent om Danmarks krona och i ett val skulle han ha haft bra chanser.

Sedan dyker det upp en Harald Flette Torkjellsson i Norge, som mycket väl kan höra till den här familjen. Flette kan möjligtvis betyda plundrare. Tiden är efter 1066, när många skandinavier lämnade Vilhelm Erövrarens England. Harald Flette ska ha gift sig med en Håkonsdotter. Troligen var det en äldre, okänd dotter till Håkon Eriksson Jarl, inte Bodil som jarlen fick med Gunhild av Venden. Om det här stämmer, så gifte sig Harald Flette med sin farfars frus tidigare mans dotter. Äldste sonen hette Torkjell Haraldsson. En dotter hette Aud. Därför tror jag att farmor, kungadottern hette så. Två av farmors bröder hette Guttorm och Knut och efter dem uppkallades de yngre sönerna.

Äldste sonen Torkjell kallades Torkjell på Fugl (1068 - 1120). Han var dels gift med en jarlsdotter från Orkney, Cecilia Erlendsdotter, och fick en son med det orkneyska namnet Hunde med henne. Dels var han gift med Hallkatla Sveinsdotter av Aurland, som hade kungadottern Ingerid Svensdotter till mor. På mödernet var det väl återigen Sigurd Syrs familj som gällde. De fick en dotter som hette Sigrid, som gifte in sig i Giskeätten.




Populära inlägg i den här bloggen

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?