Torgils - komplettering av bortglömda personer som hette så


Det ska ju ingen säga att just den Torgils längst till höger på bilden (av Lorenz Frølich) - Torkel höge - blev bortglömd, men det blev däremot hans morfar.

Teorierna på den här bloggen bygger på existensen av flera mer eller mindre kända eller inordnade personer, som jag har kompletterat med hjälp av Peter Lawaetz´ namngivningsregler och i en del fall av pseudonymen Magnus Minneskölds (MM) tankar om Sigrid Storrådas släkt. Teserna förklaras utförligt på flera andra håll i bloggen.

Den förste Torgils är Torgils Haraldsson, dokumenterad son till Harald Hårfagre och Gyda Eriksdotter. Förr trodde man att han blev kung på Irland, men den åsikten är inaktuell. Han är helt enkelt försvunnen i historiska källor. MM ser honom som den som grundade Sigrid Storrådas ätt och jag håller med och har även kompletterat stamtavlan. I princip alla Torgils och Gyda som förekommer i källorna har honom som stamfader.

Den andre Torgils har helt fallit bort ur källorna. Det rör sig om Torgils Ottarsson, äldste son till Ottar Jarl. Han överlevde inte sin far och blev aldrig jarl. Jag utgår från att han föll tillsammans med Ottar 974. Men han var inte direkt ung och gjorde ändå avtryck i historien. I sitt första äktenskap med en okänd dam, troligen en danska, fick han Ingegerd Torgilsdotter och Åke Torgilsson. I sitt andra äktenskap med Torgunna Vesetesdotter fick han Ingeborg Torgilsdotter. Ingegerd gifte sig med Strut-Harald och blev mor till Torkel Höge. Dessförinnan förekom det namnet inte i släkten. Ingeborg gifte sig med sin halvbror Vagn Åkesson. Episoden i Jomsvikingsagan om Vagn och hans norska Ingeborg syftar enligt min åsikt till att för senare generationer dölja deras incestuösa upphov. Åke Torgilsson ser jag som den Åke som (med Sigrids godkännande) rövade bort (och gifte sig med) Erik Segersälls och Sigrid Storrådas äldsta dotter från den man som fadern hade valt ut. Resultatet av det korta äktenskapet blev Emund Åkesson.

Den tredje Torgils var den verklige Torgils Sprakalägg - inte Styrbjörns och Tyras son Toste som tog ut Danagäld 1006 och var påtänkt som Olav Tryggvasons danske kronprins - och han var äldste son till Ulf Jarl av Västergötland och gifte sig med Astrid Haraldsdotter (Blåtand) av Danmark ungefär samtidigt som Styrbjörn gifte sig med Tyra, och Styrbjörns mor, änkedrottning Gyda, gifte sig med Harald Blåtand, ett par år före slaget vid Fyrisvallarna. Det kanske låter som (flera) vågade teorier, men jag har begrundat dem i olika inlägg. Den här Torgils blev jarl av Skåne. Hans barn var den berömde Ulf Jarl av Danmark och Gyda som gifte sig med Godwin Jarl.

Den fjärde Torgils var den Torgils som var bror till Kata av Varnhem och Asbjörn Jarl. Han var äldste son till Ulf Jarl av Danmark i hans första äktenskap och tog över Skåne när fadern gjorde karriär. Hans son Ulf blev av någon anledning inte jarl av Skåne, utan reste till Galicien och blev stormrik, för att därefter bli den ytterst mäktige Bonde Stallare av England. Torgils, Kata och Asbjörn var halvsyskon till Sven och Björn Estridsson.

Alla dessa Torgils var mer eller mindre släkt och det innebär också ett utbrett kusingifte, som före kristendomens införande var accepterat, men därefter helt omöjligt. En person som upptäckte att kyrkan hindrade honom från i stort sett alla önskvärda allianser var Sven Estridsson. Nästan alla lämpliga damer var, liksom han själv, efterkommande till Sigrid Storråda eller hennes bror Ulf jarl, så han blev tvungen att gifta sig på nordiska, d v s bli sambo. Under denna tid var det ett bra sätt att lura kyrkan, samtidigt som det inte var skamfyllt för en högreståndsdotter. Ett par generationer senare var det en helt annan situation.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?