Tora Torbergsdotter


Giske 1000 år efter Tora

Tora Torbergsdotter kom från en mäktig familj i Giske. Hennes föräldrar var Torberg Arnesson och Ragnhild Erlingsdotter (dotter till Erling Skjalgsson) och hon var brorsdotter till Kalv och Finn Arnesson. Hon var född 1025. Det påstås att hon först var fru/frilla till Harald Hårdråde mellan 1048 och 1066 och därefter till antingen Sven Estridsson eller Håkan Röde. Men jag har tittat på Svens barns namn och kommit fram till något annat.

Sven Estridsson var först gift med Gyda Svensdotter och enligt min åsikt med Gyda Emundsdotter från Västergötland (se andra inlägg), där han levde under 1030-talet. Men ca 1040 föddes barn till Sven, som hade norska namn (Ragnhild och Knut Magnus). Och Tora var då i precis rätt ålder. Det kan ha varit viktigt för Toras släkt att komma överens med Sven Estridsson, som egentligen hade tänkt bli kung av Norge, via Gyda Svensdotter. Kanske var det ett försök att utmanövrera den dåvarande norske kungen Magnus. Det påstås att Tora förgiftade sin föregångare med svamp, en dam som hette Gyda, och som varken var Gyda Svensdotter eller Anund Jakobs änka Gyda. (Det är därför jag har letat efter en lämplig person som enligt namngivningsreglerna skulle kunna heta Gyda.) Tja, ingen aning om det stämmer. Ett tag tänkte jag att dessa rykten var orsaken till att Sven gjorde slut med Tora. Men nu ser jag en annan möjlighet.

Troligen handlade det bara om makt när Tora Torbergsdotter och Harald Hårdråde blev ett par. Hennes släkt kan ha krävt att hon lämnade Sven Estridsson för Harald, eller så rövade Harald åt sig Tora, för han var i konflikt med Sven. Harald var då gift med Ellisif av Kiev sedan 1043, som också föddes 1025, men hon hade bara fött honom ett par döttrar, Ingegerd och Maria. Kanske kunde hon inte få fler barn. Ellisif var helt klart av högre börd än Tora, så Sven ville inte skilja sig från henne. Tora blev mor till de senare kungarna Magnus och Olav Kyrre. 1066 föll Harald Hårdråde. Ellisif dog en kort tid därefter, men inte Tora. I varje fall tycker jag att det skulle vara tveksamt om Sven Estridsson tog Tora tillbaka. Andra källor uppger att Sven Estridsson gifte sig med Ellisif som födde en son som hette Torgils innan hon dog. Både Ellisif och Tora skulle ha varit ca 40 år 1066. Men Tora kan ju ha gift sig med Håkan Röde. Omöjligt är det väl inte. Jag har inte tittat på det än.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?