Tes 27: Jomsvikingarnas saga var ett beställningsjobb av familjen Hvide


Jomsvikingarnas saga skrevs enligt Wikipedia på Island kring år 1200 (hur som helst långt efteråt) och används som källa i historisk forskning. Som alla andra källor ska den tas med flera nypor salt. Alla källor har en agenda. Adam av Bremen beskriver personer döpta av engelska biskopar som "hedningar". Sagorna presenterar ofelbara hjältar och elaka fiender, och samtliga berättelser beskriver mäktiga kvinnor överdrivet negativt.

Familjen Hvide har sitt ursprung i Palnertokeätten från Fyn, som stod på Sven Tveskäggs sida mot Harald Blåskägg. Blåskägg tog jarlsämbetet och landet från familjen, men Tveskägg gav dem istället efter Haralds och "Sigvaldes" död Själland, som egentligen tillhörde det östdanska kungasläktet. Skåne hade Strut-Haralds efterkommande redan förlorat efter Tokes fall vid Fyris. Då hade Blåskägg gett Skåne till mågen Torgils Sprakalägg. Torkel Höge, Sigvaldes bror, bröt då med Sven Tveskägg.

I Jomsvikingsagan beskrivs Sven Tveskägg redan under Haralds livstid som Danmarks kung. Sigvalde är en fegis och Vagn Åkesson av Palnertokefamiljen en otroligt häftig barnhjälte. Men just sagan om Vagn är ytterst otrovärdig. Enligt mina beräkningar stämmer inte kronologin. Vagn var för ung för att ha varit med vid Hjörundavåg. 

För att rekapitulera. Vagn var son till Åke (Palner-)Tokesson och änkan Torgunna Vesetesdotter av den bornholmska ätten. Vagns hustru var (senare) Ingeborg Torkels/Torkjells/Torgilsdotter. Vi känner till namnet Ingeborg från kungadottern Ingeborg som var gift med Ottar Jarl och dog när hon födde dottern Ingeborg som gifte sig med Palner av Fyn. Mellan dessa familjer finns det flera förbindelser.

I Jomsvikingsagan beskrivs det att den lille danske krigaren Vagn, som där har fått ett par extra år på nacken och sägs vara tolv år, hyser ett obeskrivligt agg till en norsk bonde, kallad Torkel på Lejra, som troligen inte har existerat. Hur och när och varför Torkel ska ha kränkt Vagn får man inte veta. Men lille Vagn drömmer om att våldta Torkels dotter Ingeborg och hemföra henne som hustru. Det ska alltså vara något positivt... Dock är berättelsen ologisk på många sätt.

Vid den tid som Jomsvikingsagan skrevs hade Vagn och Ingeborgs ätt fött fram en hel rad präster och biskopar, ja t o m ärkebiskopar. Kring år 1200 fanns en ärkebiskop som hette Absalon, som härstammade från ätten. En så viktig man ville inte kommas ihåg som en man med en mörk familjehistoria. Nästan det värsta som fanns på vikingatiden var i kyrkans ögon det utbredda kusingiftet. Men Absalon kände till något ännu värre i sin släkt.

974 föll Ottar Jarl för Håkon Jarls hand. Jag tror att hans äldste son bör ha hetat Torgils, och att han också föll i detta sammanhang. Om han hade haft en dotter skulle hon troligen ha hetat Ingeborg Torgilsdotter. 

Min tes är att Torgils i sitt andra äktenskap med Torgunna Vesetesdotter blev far till Ingeborg Torgilsdotter. När han föll gifte Torgunna om sig med Åke Tokesson och fick sonen Vagn. När halvsyskonen Ingeborg och Vagn växt upp gifte de sig med varandra för att konsolidera släkten. Kanske höjde även hedningarna på ögonbrynen över ett äktenskap mellan halvsyskon. Men för en ärkebiskop var det fruktansvärt. Av den anledningen gav familjen Hvide sagan om Jomsvikingarna i uppdrag.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?