Tes 26: Tora Torbergsdotter var mor till två kungar i två länder samtidigt


Olav Kyrre av Norge ska ha varit en mycket fredsälskande kung och undra på det. Han var kung 1067 - 1093, de två första åren tillsammans med sin bror Magnus. Svenskarna hade annat att göra än att kriga, och i Danmark var 1076 - 1080 Olovs halvbror Harald Hen och 1080 - 1086 hans halvbror Knut den helige kung. Dessutom var han gift med Ingrid Svensdotter, sin halvbrors halvsyster. Ingrids mamma var troligen dotter till Guttorm Sigurdsson, Harald Hårdrådes syster, vilket hennes (Ingrids) och syskonens namn (Ingrid, Guttorm och Sigurd) tyder på.

Så här var det. Tora Torbergsdotter av den förnäma Giskeätten, som skälls för att vara giftmörderska - hon ska förgiftat sin föregångare Gyda med svamp -, vilket jag betvivlar, blev kring 1040 sambo med Sven Estridsson och, som jag ser det, mor till Knut Magnus, Ragnhild och Knut den helige. Knut Magnus dog som tonåring, Ragnhild gifte sig med Sven Aslaksson på Sola som på mödernet härstammade från Sigrid Storråda via Holmfrid Eriksdotter. Knut den helige var gift med Adele av Flandern och deras tvillingsdöttrar hamnade sedemera i Sverige. Fast jag förstår inte varför Tora hade två söner som hette Knut.

1047 blev Harald Hårdråde Norges mäktigaste man, först medregent till Magnus, men sedan ensam härskare. Han var gift med Ellisiv av Kiev, med vilken han hade två döttrar. Men kanske räckte hans kraftfulla hird och allt hans silver inte för att konsolidera makten. Visserligen kunde han inte göra sig av med sin förnäma hustru, men han kunde alltid ta sig en norsk frilla för att alliera sig. Att samtidigt röva åt sig (bildlikt (?) talat) Sven Estridsons sambo var naturligtvis mycket tillfredsställande. Så Tora Torbergsdotter fick lämna sina barn hos sitt ex och flytta ihop med den norske kungen. Visst. Sven Estridsson var också kung. I Danmark. Men det var av större nytta för en norsk familj att ha en hållhake på den norske kungen.

Så Tora Torbergsdotter var mor till tre kungar, varav Olav Kyrre av Norge och Knut den helige av Danmark regerade samtidigt under 6 år. Samt Olav Kyrre och Harald Hen regerade samtidigt i 4 år. P g a att Harald tycks ha haft en dotter som hette Ragnhild (gift med Skjalm Tokesen Hvide) är jag osäker på om han var Gyda Emundsdotters son. Namnet Ragnhild hör till Toras norska släkt! Men Harald Hen verkar ändå vara lite väl ung. Dock antyds det att Ragnhild var av kunglig börd (tja, och att hennes far hette Harald är inte heller säkert).

Ofta uppges det att Tora först, från 1048, var sambo med Harald Hårdråde och 1066, när han föll, med antingen Sven Estridsson eller Håkan Röde. Men om man tittar på födelseår och barnens namn, så blir det tydligt att det måste ha varit som jag skriver. Vad Tora gjorde 1066 har jag inte tittat på. Det skulle förvåna mig om Sven tog tillbaka sin f d frilla, som då var över 40 år. Snarare gifte han sig - eller blev snarare sambo - med Ellisiv som var lika gammal, men mycket förnämare, för det sägs att de två fick en son som hette Torgils. Tora kan i o f s ha gift sig med Håkan Röde, men det har jag inte tittat på.

Ellisiv var dotterdotter till Sigrid Storråda och Sven var släkt med henne både genom sin mor (Sigrids dotter Estrid) och sin far Ulf Jarl (Sigrids brors sonson), så något kyrkbröllop blev nog inte aktuellt.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?