Om möjliga förbindelser mellan släkten Hvide och Sverige

Jörlunde kyrka i Danmark som grundades av Skjalm Hvide

Håhåhjaja. Släkten Hvide är mycket förvirrande, men jag är övertygad om att den bygger på Palnertokesläkten. De förlorade Fyn p g a bråket med Harald Blåtand, men Sven Tveskägg gav dem Själland istället, som han tog från Strut-Haralds efterkommande, vilket innebar att Torkel Höge gick på distans till Sven.

Åke Tokesson gifte sig som bekant med änkan Torgunna Vesetesdotter. Jag tror att hon hade varit gift med jarlssonen Torgils Ottarsson från Västergötland och med honom fått Ingeborg Torkelsdotter, som senare gifte sig med hennes och Åkes son Vagn, d v s de var halvsyskon. För att dölja detta makel skrevs en otrovärdig historia om underbarnet Vagn ihop. I sagan är Ingeborg dotter till en Torkjell Lejra från Norge.

Åke borde enligt namngivningsreglerna även ha haft en dotter vid namn Ålov och en son vid namn Toke. Jag tror att det var denne Toke som kallades Toke Trylle (Troll) och var far till Skjalm. Skjalm betyder, så vitt jag vet, skälm eller kanske djävul. Om hans far kallades troll, så kan man fråga sig vad det egentligen var för fel på dem, och vad Skjalm egentligen hette. Hans bröder hette enligt källorna Aude och Torben. Aude blev dödad av vendiska sjörövare/vikingar. Men någon av dem borde ha hetat Åke. Troligen var det Skjalm, som väl var äldst.

Skjalm gifte sig med Signe Asbjörnsen, d v s dotter till Ulf Jarls son Asbjörn. Signe föddes troligen i England och namnet kan ha varit en variant på Sigrid. Det kan också ha varit ett dopnamn. Torkel Höge ska också ha haft en dotter som hette Signe. Enligt namngivningsreglerna borde Skjalms hustru ha hetat Ingefred. Han ska också ha varit gift med en Ragnhild av Danmark (kungadotter), som jag inte riktigt kan placera (möjligtvis dotter till en mycket ung Harald Hen), men som jag ser det var alla barnen Signes, utom Margareta.

Det förekommer för många damer som heter Gyda och Ragnhild nedan. Det är som sagt en förvirrande släkt.

Margarete (Magga) Skjalmsdotter Hvide var äldst. Namnet kan antingen vara dopnamn eller nunnenamn, för hon gick i kloster som änka. Fast om hennes mor var släkt med Estrid Margareta Svensdotter, så kan det vara ett släktnamn.
Asser (Ossur, Azur, Astrad) Skjalmsen Rig Hvide fick troligen sitt namn efter Thrugot Ulvsson Fagerskinnas och Torgunna Vagnsdotters son Astrad, en hirdman, som dog ca 1086. Gissningsvis var det namnet Fagerskinna som översattes till Hvide. Det är ju i princip samma sak.
Cecilie Skjalmsdotter ska också ha kallats Astrid. Hon kan ha fått namnet Astrid efter Astrid Ogmundsdotter som var gift med Sune Ivarsson, men Cecilia, som hon kallades var ett mycket populärt dopnamn vid denna tid. Cecilies familj är mycket förvirrande, men hennes dotter gifter sig med en Vagn, kanske en bror eller brorson(son) till Bodil Thrugotsdotter som var gift med kung Erik Ejegod.
Toke skulle enligt namngivningsreglerna ha varit äldst, men farfar kan ju ha blivit gammal och hans namn därför inte användbart förrän när Toke födde. Han ska också ha gift sig med en Ragnhild och  en Gyda. Ifall kung Harald Hens mor var Gyda Emundsdotter av Västergötland och inte Tora Torbergsdotter (se inlägg om Sven Estridssons fruar och frillor), så skulle Gyda kunna vara hans dotter. Hon skulle också kunna vara en dotterdotter till Toste Styrbjörnsson, som 1006 ledde danskarna till England (och inte var Torgils Sprakalägg som så många tror).
Ebbe kan vara en variant på Esbjörn/Asbjörn. Asbjörn Ulvsson, Signes far, dog ungefär när Ebbe föddes. Han ska också ha varit gift med en Ragnhild och en Gyda. Det kanske stämmer här med Gyda, för hans dotter hette så.
Sune - här dyker namnet för första gången upp i släkten och den enda jag kommer på, som han kan vara uppkallad efter, är Sune Ivarsson, far till Karl Sunesson Jarl av Västergötland, som var gift med Astrid Ogmundsdotter.

Skjalg kan ha varit god vän med Sune Ivarsson. Nu blir det litet intressant, för Asser Skjalmsen Rig Hvides son Esbern Snare Assarsson, som senare blev ärkebiskop, var gift med en rad damer med svensk anknytning. Präster kunde fortfarande gifta sig på den tiden.

Esberns mor ska ha varit Inger Eriksdotter, dotter till Erik den helige av Sverige. Han ska ha varit gift med Holmfrid, Ingeborg, samt Helene Guttormsdotter av Sverige.
Holmfrid ser jag som en efterkommande till Sven Jarl och Holmfrid av Sverige. Tidigare har jag resonerat mig fram till att deras son Sverker/Kung Kol var förfader till bl a Blot-Sven och Sverkerska ätten. Och han var enligt min åsikt genom fosterbrödraskap lierad med I(ng)varssläkten (Vittfarne), som var samma familj som Sune Ivarsson tillhörde.
Ingeborg hette bl a Palnertokes mamma. Hon var dotter till Ottar Jarl och av kunglig börd. Kungarna Inge och Filip Halstensson som var födda på 1070-talet, hade en syster som hette Ingeborg. Det är inte alls otroligt att Esberns hustru kom från Halstensläkten.
Helene Guttormsdotter slutligen påstås vara dotter till hertig Guttorm Austmansson av Hälsingland och Hälsingland var vid denna tid ungefär lika norskt som svenskt. I varje fall hade Helene norskt påbrå på båda sidorna, ser det ut som. Jag har inte gått in så djupt här.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?