Funderingar om Olav Tryggvasons saga
Olav Tryggvason kröns till kung - målning av Peter Nicolai Arbo
Man kan väl lugnt utgå från att allt som skrevs om Olav Tryggvason inte stämde. Frågan är förstås vad som är helt ihopljuget och vad som stämmer ungefär. Detaljerna om hur den elaka drottning Gunhild förföljde den stackars Astrid och hennes bebis anses vara en variant på Herodes och Jesusbarnet. Många ifrågasätter också släktskapet med Harald Hårfagre, som Olav Tryggvason och hans (typ) syssling Olav Haraldsson den Helige, påstod att de hade. Släkttavlor kan förfalskas.
Så här tror jag att det kan ha varit:
Kung Harald Gråfäll och hans familj kan mycket väl ha visat ett obehagligt intresse för Olav Tryggvason när de upptäckte att Astrids bebis var en pojke. Söner hade på vikingatiden en tendens att i vuxen ålder vilja hämnas sina mördade fäder. Astrids fosterfar Torolv Luseskägg Torgilsson förde den unga änkan med dottern Ingeborg och sonen Olav, samt sin egen son Torgils, till släkten i Västergötland. Den regerande kungen i Norge ansökte hos den nytillträdde (och troligen osäkre) kung Erik om utlämning, men i kungens hird fanns Ragnvald Håkansson (Gamle), vilken varnade sin familj, så de kunde gömma undan flyktingarna och skicka dem vidare till Ryssland, där Astrids bror hade en hög position. Så långt enligt sagan.
Men att skeppet de reste med kapades av pirater och att de alla skildes åt och hamnade i slaveri för att senare räddas och återförenas, tror jag är en myt.
Det är mera sannolikt att de kom fram välbehållna. Astrids bror Sigurd förfogade över goda kontakter till den norskfödda furstinnan Ålov Håkonsdotter Ladejarl/Aloggia (se inlägg). Olav och Torgils fick där en bra utbildning. Den gamle Torolv dog på ett eller annat sätt. Och Astrid mötte en rik handelsman, Lodin/Loden, hemifrån Viken som hon gifte sig med. Att de allihopa blev sålda som slavar, förutom Torolv som blev ihjälslagen, hör säkerligen till mytbildningen. Enligt sagan var det Sigurd som räddade Olav och Torgils, men därefter nämns ingenting mer om den sistnämnde. Troligen blev han kvar i Gårdarike när Olav reste därifrån, eller så dog han så småningom. Astrid ska av en ren slump ha träffat sin gamle bekant Lodin på en slavmarknad, men tja... Ingeborg tycks ha stannat kvar i Västergötland när flykten gick vidare, för som flicka hotade hon ingens makt.
En annan sak som jag har svårt med är det här med Olavs systrars giftemål. Systrarna var båda äldre än han och eftersom fadern dog 968, så kan man utgå från att flickorna föddes flera år innan. Ingeborg växte troligen upp i Västergötland hos Håkon Gamle och hans son Toste, Sigrids far, och hon gifte sig så småningom med Ulf Tostesson Jarls son Ragnvald. Alternativt växte hon upp som fostersyster till Ragnvald. Ragnvald var visserligen något yngre än hon, men rimligtvis borde de ha gift sig på 980-talet. Det finns dock påståenden om att Ragnvald sökte upp Olav och bad om hans systers hand, men enligt sagorna verkar han inte ha varit tillgänglig förrän på 990-talet, så hur skulle det ha gått till i så fall? Ännu skummare är det med (halv-)systern Astrid, som troligen var kvar i Norge hela tiden och mycket möjligt var en dotter till Tryggve i ett tidigare äktenskap och därför kanske född redan 960. Hon ska ju ca 995 tvingats av Olav att gifta sig med Erling Skjalgsson och klagat på att han inte var tillräckligt förnäm. Vid det tillfället måste Astrid ha varit över 30 år, kanske 35! Andra kvinnor var mormor vid den åldern! Jag har väldigt svårt att tro att detta var Astrid första äktenskap.
Var båda systrarna tvungna att vänta på att deras bror dök upp igen och välja en make åt dem? Men tänk om han hade dött i sin frånvaro? Det låter absurt att flickor utan någon manlig släkting inte skulle kunna gifta sig.
En annan möjlighet är - ifall det stämmer att gruppen togs som slavar - att Olav Tryggvason inte var den han utgav sig för att vara. Sigurd kan ha tröttnat på att jobba för Valdemar den store och räknat ut att han skulle kunna göra en valfri pojke (kanske sin egen unge) till kung över Norge. Astrid kanske lyckades ta kontakt med honom och bli friköpt, men småkillarna kan ha försvunnit i hanteringen. Vem skulle kunna bevisa detta?
Möjligen var alltså inte Olav Tryggvason son till kung Tryggve och drottning Astrid. Det är också tveksamt om Olav den helige verkligen hade den förste Olav som dopfadder och fick dennes namn. Uteslutet är det dock inte, eftersom de var släkt och kom från de två småkungasläkterna i Viken. Men Olav den Helige bör antingen från början ha hetat Gudröd efter farfar eller Harald efter sin avlidne far. Håkan Hårdråde var dock på inget vis släkt med kungarna i Viken. Hans far Sigurd Syr var (gris-)bonde och kom från en annan småkungssläkt, precis som Astrid Eriksdotter och möjligen även Håkan Hårdrådes mamma Åsta. Det var många som kallades småkungar i Norge på den tiden.