Ellisiv av Kiev


Ellisiv och hennes systrar, Ellisiv är näst längst fram

Ellisiv var dotter till Jaroslav av Kiev och kungadottern Ingegerd Olofsdotter från Sverige och född ca 1025. De andra systrarna var Anne, gift med Henrik I av Frankrike, Anastasia, gift med Andreas I av Ungern och Agatha, gift med Edvard Aetheling.

När Harald Hårdråde kom tillbaka från Bysans, rik som ett troll, friade han till Ellisiv och gifte sig med henne. Därefter återvände han med sin brud 1045 till Norge och köpte på vägen Anund Jakobs och Sven Estridssons sympatier, innan han fortsatte att muta alla norrmän han kom åt och att dräpa de omutliga. Ungefär så... Hur som helst vågade inte brorsonen kung Magnus vägra honom delat regentskap. Men inom ett år hade Magnus ramlat av hästen och nu var Harald ensam kung. Och vilken kung, sen. Det blev hårda bud i Norge de närmaste åren.

Ellisiv fick två döttrar, Maria (den första norskan som fick det namnet) och Ingegerd (uppkallad efter mormor Ingegerd). Av någon orsak födde hon inga flera barn och Harald skaffade sig direkt en frilla, nämligen Tora Torbergsdotter, som dittills hade varit ihop med Sven Estridsson, med vilken Harald inte längre stod på god fot. Tora fick två söner med Harald, Olav Kyrre och Magnus, så nu var arvsföljden räddad.

När Harald Hårdråde bestämde sig för att erövra England följde Ellisiv och hennes döttrar med och väntade vid skeppen under slaget vid Stamford Bridge, där Harald föll. Även Maria dog, medan hon väntade, av vilken orsak är obekant. Egentligen skulle hon ha gift sig med Tora Torbergsdotter bror Öysten Orre, som även han föll. Det sägs att Ingegerd och Ellisif och/eller Tora tog sig till Orkneyöarna efter slaget i sällskap med Erlend och Pål Torfinnsson, Torfinns mycket unga söner och arvingar, och Olav Haraldsson (Toras son), som hade vaktat skeppen. (Eller möjligtvis lämnades damerna redan på vägen till England på Orkney.) Det är osäkert om Torfinn fortfarande levde 1066, men i varje fall gjorde hans änka Ingebjörg Finnsdotter det. Hon var kusin till Tora Torbergsdotter. Olav tillbringade vintern på Orkney och blev god vän med Pål och Erlend, de nya unga jarlarna. När han kom hem fick han dela regerandet av Norge med sin bror Magnus, som dock dog året efter. Deras mor påstås därefter ha flyttat ihop med antingen Sven Estridsson (vilket jag betvivlar) eller Håkan Röde av Sverige (vilket jag inte har kollat upp).

Sven Estridsson, som efter att han tidigt blev änkeman efter Gyda Svensdotter, och långt senare gjort ett misslyckat försök att gifta sig med Gyda, Anund Jakobs änka, verkar nu ha gift sig för tredje gången med Ellisiv av Kiev och med henne ha fått sonen Torgils, som senare flyttade till moderns hemland. En annan tolkning av Adam från Bremen var att Sven gifte sig/blev sambo med Tora, men det tror jag inte (se inlägg om Tora Torbergsdotter). Dock ska Ellisiv inte ha levt länge till.

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?