Einar Tambarskjelve siktar högt!


Einar Eindrideson Tambarskjelve i unga dagar - bild av Christian Krohg

Einar Tambarskjelve var Norges bästa bågskytt och en mäktig man. Efter Sven Jarls död 1016 tillbringade han ett par år i Sverige, men återvände sedan och försonade sig med den nye kungen Olav Haraldsson. Han var gift med Håkon Jarls dotter Bergljot. Efter svågern Sven Jarls död blev han så småningom norra Norges mäktigaste man och tog upp ladejarlarnas mantel. Erik Jarl och hans son Håkon hade ju lämnat Norge och gjort karriär i England under Knut. Varför Sverker Karl Svensson blev en sådan doldis är svårt att säga (se inlägg även om Kung Kol), men jag tror att den siste, okände ladejarlssonen blev utmanövrerad av Einar efter faderns död. Å andra sidan led han inte direkt någon nöd i Sverige och grundlade en ny kungaätt (se inlägg som sagt).

Vi har nu kommit fram till år 1035 och Einar är en mogen man med stor makt. Tillsammans med biskop Grimkjell har han spridit ryktet om att Olav Haraldsson, den impopuläre kungen, efter sin död har blivit en undergörare. Redan ett par år efter Stiklestad har kungen närmat sig helgonstatus.

Einar har hela tiden planerat att göra sig av med den danska övermakten på något sätt och kungasonen Magnus passar in i hans planer. Men Einar har bidat sin tid. En kung kan inte vara hur liten som helst. Ung, ja, småbarn, nej. En ung kung kan manipuleras. Det blir perfekt! Magnus växer upp i Kievriket hos Ingegerd och Jaroslav. Kung Olav var ju en gång förlovad med Ingegerd, innan han gifte sig med hennes halvsyster Astrid. I Könugård skrev han t o m en kärleksdikt till sin tidigare fästmö (i alla fall ska den vara ur hans fjäder) och lämnade sonen där när han återvände 1030 till Norge.

Astrid Olofsdotter, som har sökt asyl hos sin halvbror Anund Jakob, erfar att han och hans vänner planerar att gifta ihop Sven Estridsson med Gyda Svensdotter (Ladejarl) och sätta honom på Norges tron. Då skulle även Gydas bror Sverker Karl Svensson kunna återfå sin fars landområden och bli jarl av Lade. Astrid varskor troligen Einar Tambarskjelve, som känner sig hotad. Hon håller säkert redan regelbunden kontakt med sin halvsyster Ingegerd. Tillsammans bevakar de prins Magnus intressen.

Även kung Olavs tidigare fiender vill hämta hem Magnus. Det sitter visserligen redan en ung pojke på Norges tron, men det är den dansk-engelske Sven Knutsson. I Danmark är det den unge Hardeknut Knutsson som redan under faderns livstid fått en del av makten. Men att den unge Sven Estridsson ställer anspråk på Norges tron hade norrmännen missat. Nu måste de skynda sig att sätta Magnus på tronen innan Sven under Anund Jakobs inflytande gifter sig med Gyda och gör henne med barn. Tack och lov att den svenske kungen ändå i första hand är skyldig sin syster Astrid lojalitet! Tack och lov att hon har varnat de norska stormännen! Och efter några månader kan de tillägga: Tack och lov att Knut oväntat dött!

En av de tidigare fienderna till Olav är Kalv Arnesson. Han börjar faktiskt gå Einar på nerverna, för Kalv försöker bli Magnus´ främsta rådgivare och ta Einars plats. Det blir dags att göra sig av med honom. Magnus vill så småningom vallfärdas till den plats där hans far fallit, och Einar säger: Kalv vet bäst var den platsen ligger. Kalv blir så illa tvungen att följa pojkkungen dit. Sanningens ögonblick kommer! Magnus inser att Kalv var en av faderns banemän. Kalv flyr från platsen och seglar till Orkney. Over and out.

Från och med nu är Einar den oomstritt näst mäktigaste mannen i Norge - så länge Magnus lever.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?