Det norsk-ryska nätverket på Olav Tryggvasons tid


Valdemar den stor döps på gamla dagar - målning av Viktor Mikhailovich Vasnetsov

Vi börjar med Håkon Sigurdsson Jarl (Ladejarl). Under Blodyxsönernas tid intrigerade han mot dem tillsammans med småkungarna i Viken. Dessa var Gudröd (farfar till Olav den helige) och Tryggve (far till Olav Tryggvason) och mötesplatsen var i norska Upplanden. Eftersom kung Tryggve var gift med Astrid Eriksdotter från Ovrestad, kan man lugnt utgå ifrån att det var på uppländska Ovrestad de träffades. Vid denna tid fick även Håkon en utomäktenskaplig son som hette Erik, vilket tyder på att modern till barnet på något sätt var släkt med Erik på Ovrestad, för Erik var ett relativt ovanligt namn i Norge. Däremot gick ju alla namn flera varv i släkten, så Astrids far måste inte vara Erik Jarls morfar. När Blodyxsönerna fick höra talas om mötet mellan Håkon, Gudröd och Tryggve, så dödade de småkungarna i Viken. Håkon Jarl kunde sätta sig i säkerhet. Gissningsvis dödades även Erik på Ovrestad, men det framgår inte ur sagan om Olav. Detta var ca 968. Strax därpå föddes Olav.

Håkon Jarl fick 977 besök av Valdemar från Ryssland som behövde stödtrupper för att besegra sin bror. Erik av Sverige (nygift med Sigrid) hade just då en del strul med Styrbjörn, så han verkar ha skickat Valdemar vidare till Norge. Samma år gifte sig Valdemar f ö med en nordiskfödd dam kallad Aloggia på ryska, som ska vara Ålov på skandinaviska. I Håkons familj förekom det namnet, så här kan man utgå från att det var en av Håkons många, delvis okända, utomäktenskapliga döttrar som blev bortgift med Valdemar.

I Kievs skandinaviska koloni ingick även Sigurd Eriksson, son till Erik på Ovrestad och bror till drottning Astrid. Sigurd och Ålov lärde säkert känna varandra, och Sigurd presenterade sin systerson Olav (och Torgils) för henne. 978 var Olav ca 10 år gammal och Torgils ca 5 år äldre. Valdemar gav pojkarna en chans att visa framfötterna.

995 dök Olav på omvägar upp i Norge igen. Han tog inte någon hänsyn till det här nätverket, utan ville ha makten över Norge. Han störtade och mördade Håkon Jarl. Sönerna Erik och Sven gick i landsflykt. Bl a brände de ner Aldeigjuborg och härjade i Ladogatrakten. Man tror att det var som hämnd för att Valdemar hade utbildat Olav.



Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?