Anund Kolbränna


Om den svenske kungen Anund Jakob påstås det att han brände ner missdådares hus. Det har jag lite svårt att tro. Jag har fått intrycket att han var en ganska fredlig och pragmatisk typ, som försökte balansera och få ett "lagom" tillstånd. Inrikespolitiskt hade han brorsan Emund som blotade och höll hedningarna i Uppland på gott humör, medan han själv byggde kyrkor i Västergötland. Utrikespolitiskt stödde han helst den granne som var i underläge.

Men det talas om korståg till Finland, som han ska ha varit med på, och där eventuellt ha fallit 1050, eller blivit förgiftad av dåligt dricksvatten. Kanske blev han blind på kuppen, som ryska källor antyder.

Jag kan tänka mig att han var ungefär i samma sits som Harald Blåtand 100 år tidigare. Han hade fått en frist för att inte provocera hedningarna, men den började rinna ut. Kyrkan hade inte lika stark ställning i Sverige som i Danmark, men den började bli jobbig... Anund Jakob ville absolut inte ställa de svenska hedningarna mot väggen. Han visste att han skulle hamna i samma sits som Håkon den Gode av Norge när denne utmanade hästköttsätarna på offret i Lade. Däremot kunde han tänka sig att vara hårdhänt mot utländska hedningar, om det nu kunde blidka kyrkan. Så länge den svenska befolkningen var nöjd.

Det finns en del som tyder på att han härjade i Finland och Finska Viken. Vid den här tiden fanns det också en större schism mellan Öst- och Västkyrkan. Att den ortodoxa kyrkan sträckte sig ut mot Finland och Baltikum vid den här tiden är inte otroligt. Kanske fanns det från början ett samförstånd mellan Anund Jakob och hans syster Ingegerd i Kiev att östkyrkan skulle få inflytande även i Sverige. Det kan inte Bremen ha uppskattat. Illa nog att engelska präster drällde omkring i Sverige. Som Sigfrid och Osmund... Ja, jag tror det är mycket möjligt att Anund Jakob fick sitt tillnamn Kolbränna i Finland.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?