Tes 24: Erik den heliges gammelfaster var sambo med King Edward


Ja, som sagt i förra blogginlägget: Orsaken till att Erik den heliges far hette Jedvard beror (kanske) på att Jedvards far ansåg sig vara svåger med den siste kungen av Wessex, Edward the Confessor.

Vilhelm Erövrarens inkomst i England innebar att en hel rad adliga av vikingabörd packade ihop sina prylar och flyttade hem. Jedvard föddes i Västergötland. Jag tror inte att det bara var allmän sympati för den gamle kungen som gjorde att han fick det namnet. Alla skulle veta att hans faster hade kunnat  bli drottning av England om hon fått en son. Drottning Edith hade snabbt blivit förskjuten, ja, Edward hade rentav förskjutit henne en gång med stöd av kyrkan, men i o m att inte heller någon av hans älskarinnor eller frillor någonsin blivit gravid, kunde det inte spela någon roll.

Visst, det sägs att 1. Edith var ofruktbar och 2. Edward var kysk. Men troligen var båda påståenden lögn. Hade Edward haft en arvinge, så skulle troligen Vilhelm Erövraren stannat hemma i Normandiet.

Men nu var läget som det var. Och Jedvard blev far till en kung. Det hade han knappast blivit om han hade varit kvar i England.
 

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?