Sven Estridssons fruar och frillor

Svens mynt

Sven Estridsson var son till Ulf Jarl och Estrid Svensdotter och på båda sidor nära släkt med Sigrid Storråda. Han växte upp hos Anund Jakob. Född var han troligen ca 1022. Ofta påstås födelseåret vara något tidigare, men Estrid var fram till ca 1020 gift med en rysk furste. Sven dog 1076.

Hans första drottning var Gyda Svensdotter (dotter till Sven Ladejarl och Holmfrid av Sverige). Hon hade väntat i evigheter på att han skulle växa till sig. De kan väl knappast ha gift sig före ca 1035/1037. Sonen Sven föddes nog strax efteråt, men varken han eller Gyda levde länge efteråt. Tanken var säkert att Sven genom Gyda och sin son skulle kunna bli kung av Norge, men det blev ingenting av den saken.

Sven Estridssons motto bör ha varit: Förälska dig ofta, förlova dig ibland, men gift dig för sjutton så sällan du kan, som någon skrev i min poesibok i femte klass. Troligen fick han problem med kyrkan efter giftermålet med Gyda, men det var ju över så snart. Sven insåg tydligen att nästan alla intressanta allianser innebar att kyrkan skulle bråka om kusinäktenskap, så han övergick till bröllop på vikingasätt, d v s samboförhållanden, som inte kyrkan brydde sig om. Inte förrän 1050 försökte han igen, då med kung Anund Jakobs änka. Chansen att gifta sig till Sverige var för bra för att inte utnyttja, men den stackars drottningen blev tvångsskild på en gång.

Jag har försökt sortera alla Sven Estridssons barn och hitta deras mamma.

Sven född ca 1036 var alltså son till Gyda Svensdotter av Norge, även kallad Anundsdotter, p g a att hon var fosterdotter till Anund Jakob av Sverige.

Sigrid, född ca 1038 (senare gift med Godskalk av obodriterna) var gissningsvis barn till den enligt källorna svampförgiftade Gyda. Denna Gyda skulle jag tippa var en dotter till Emund Åkesson av Sverige (son till Sigrids och Erik Segersälls äldsta dotter och Åke Torgilsson, sonson till Ottar Jarl), alltså Gyda Emundsdotter. Dessutom efterföljs hon som sambo av Tora Torbergsdotter, som påstås ha förgiftat besagda Gyda. Det låter ju logiskt. Men hon verkar inte ha levt länge efter dotterns födelse.

Harald Hen, född ca 1040 (senare gift med Margareta Estrid Asbjörnsdotter), Ragnhild, född ca 1040 och Knut Magnus, född 1041 hade troligen Tora Torbergsdotter till mor. Kanske var även Knut den helige, född 1043, hennes son. Hon tillhörde den förnäma Giskesläkten i Norge och var dotter till Torberg Arnesson och Ragnhild Erlingsdotter. Från 1048 var hon ihop med Harald Hårdråde av Norge. (Obs! Jag har flyttat Harald från Gyda till Tora, men helt övertygad är jag inte!)

Sedan tog sig Sven Estridsson en norsk frilla. Jag tror att det var Guttorm Sigurdssons dotter, NN Guttormsdotter en syster till Harald Hårdråde. Namnen passar in på den familjen: Ingrid, troligen född omkring 1054 (tidigarelagt), Guttorm som inte blev gammal och Sigurd som föll i ett slag mot venderna. Obs! Jag ser henne nu som samtida (?!) med Edlas syster, för Ingrid gifte sig redan 1067/1068 med Olav Kyrre vid ett norsk-danskt avtal.

Nu kommer vi till Edla Eriksdotters storasyster från Skara, en nära släkting till den förgiftade Gyda, men också dotterdotter till kung Emund Gamle. Möjliga barn: Bengt/Benedikt, född 1048, Olof Hunger, 1050, Sven korsfarare ca 1050 (han var hade en son som hette Emund, och hans mor ska ha varit svensk), Erik Ejegod ca 1060 och troligen Emund däremellan. Erik, Emund och Olof är typiska svenska kunganamn. Kanske var även Knut en son till henne, för Erik hade en stark bindning till honom. Det hade nog även Bengt, som blev mördad samtidigt som Knut. Men dessutom gifte sig Knuts döttrar med den svenska släkten (Erik den helige och Folke den tjocke) och Ingegerd kallade sin son Bengt Snivel. De kommer också efter varandra i syskonskaran. Fast med tanke på födelseåret (om det stämmer), så var nog Knut den helige son till Tora.



Björn, hertig av Schleswig/Nordalbingien (född 1062), Niels (född 1064 och gift med Margareta Fredkulla) och Ulf/Ubbe skulle jag gissa hade en mor som var dotter eller son-/dotterdotter till Toste Styrbjörnsson och Tyra Haraldsdotter (Blåtand). Ett fint parti, men inget som kunde inbringa en ny kungatron.

Thrugils eller Torgils sägs ha varit född inom äktenskapet med Ellisif Jaroslavsdotter, Harald Hårdrådes änka. Det måste ha varit ca 1068. Han flyttade sedan till Ryssland. Kanske trodde Sven Estridsson att han skulle kunna få Norge till sist genom detta giftermål. Hur som helst fungerade det inte nu heller.

Tre barn finns kvar på listan. Jag vet inte när de är födda, men Sven Tronkrävare (vars son gifte sig med Ragnvald Knaphuvuds dotter), Helene/Gunhild och Karl för tankarna till Kung Kols familj, med andra ord Sven Ladejarls son Sverker Karl.

Sven Estridsson hade visserligen tre söner med namnet Sven, men inte i något fall var de uppkallade efter honom själv. Så gjorde man bara inte. Den förste lille Sven som dog fick namn efter Sven Ladejarl, den andre, korsfararen, direkt eller indirekt också efter honom, och den tredje, tronkrävaren likaså.


Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?