Sigrids son Emund Eriksson, fanns han?



Enligt namngivningsreglerna borde Erik Segersälls och Sigrid Storrådas äldsta son ha hetat Emund. Det är möjligt att det fanns en liten Emund som dog. Det är också möjligt att Erik kände sig tvungen att ge sin förstfödde namnet Olof efter sin medregent (som han troligen själv förgiftat). I varje fall påstås det att Sigrid vid separationen från Erik tog med sig sin yngste son Emund till Västergötland, med vilken hon regerade. Tja. Men några andra spår av den här Emund finns inte. Å andra sidan finns det tillräckligt med andra personer som hette så, eller som kan antas ha hetat så. Lars Ulwencreutz föreslår att han fick en son som hette Björn som slog ett undermåligt mynt, som det stod Burn på. Men jag vet inte.

En son till kung Erik Segersäll borde ha gjort något avtryck i historien. Det är väl tveksamt om den här Emund som kallades lagman, men som jag tror var jarl och son till den förra jarlen, Sigurd, var Olof Skötkonungs farbror. Det skulle väl ha nämnts. Någon svensk Björn Jarl kan jag inte heller finna spår efter.

Hade Sigrid en son som hette Emund? Kanske. Han kan ha dött ung, eller haft ett funktionshinder. Men det är också möjligt att han inte ens fanns. Vem vet?

Populära inlägg i den här bloggen

Torkel Höges familj

Varför hette Erik den heliges far Jedvard?

Olof Björnsson, Sveriges första kristna kung ?